Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: τα δύο εκατομμύρια ξεπέρασαν επίσημα οι θάνατοι από Covid στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, το ένα εκατομμύριο έφτασαν στις ΗΠΑ, όταν παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 6,25 εκατομμύρια. Τα συγκλονιστικά αυτά νούμερα μάλιστα είναι πλασματικά, αφού ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον καταγεγραμμένο.
Κι όμως, μέσα στη λαίλαπα που έχουν πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η εκτόξευση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η φονική πανδημία έχει μπει ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα, αν δεν έχει υποτιμηθεί και παραμεριστεί από το ντόμινο των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων - κάτι που κινδυνεύουμε να βρούμε μπροστά μας, πληρώνοντάς το επίσης ακριβά με νέες ανθρώπινες απώλειες.
«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδιοργανώνουν μια δεύτερη διάσκεψη για την Covid, σχεδιασμένη να προαγάγει τον αγώνα κατά της πανδημίας με χρηματοδότηση για εμβόλια και άλλα, αυτή η δύσκολη μάχη φαίνεται να έχει ήδη ξεχαστεί», παρατηρούσε χθες η Washington Post.
«Ο βάρβαρος πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει τον νέο κορονοϊό από τις πρώτες σελίδες και πολλοί Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τον δείκτη του πληθωρισμού απ’ ό,τι για τον δείκτη των μολύνσεων. Οι ΗΠΑ, όπως και πλείστες χώρες στην Ευρώπη, έχουν άρει πολλούς από τους εναπομείναντες περιορισμούς [σ.σ. τελευταίο παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροσκάφη], καθώς ο εμβολιασμός βοήθησε να πέσουν οι δείκτες νοσηλείας. Πιθανότατα όμως η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της».
Ελλιπείς πολιτικές
Παρά λοιπόν τα παχιά λόγια των πολιτικών κατά του εφησυχασμού και υπέρ της διαρκούς επαγρύπνησης έναντι νέων και δυνητικά επικίνδυνων παραλλαγών του ιού, στην πράξη είναι σαφές πως οι προτεραιότητες παγκοσμίως έχουν αλλάξει και η απάθεια έναντι της υγειονομικής κρίσης έχει εξαπλωθεί ευρέως.
Εστω και συμβολικά, ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν -η χώρα του οποίου είναι «οικοδέσποινα» της νέας διεθνούς τηλεδιάσκεψης για την Covid μαζί με Γερμανία, Ινδονησία, Σενεγάλη και Μπελίζ- επέλεξε χθες να απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την έναρξη των εργασιών. Γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά σε αμερικανικά ΜΜΕ, σε συνδυασμό βέβαια με την αδυναμία του να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών για τα πανδημικά κονδύλια που ζητάει.
«Ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση για διαγνωστικούς ελέγχους, εμβόλια και θεραπείες, κάτι που τα μέλη του εμφανίζονται απρόθυμα να εκπληρώσουν ώς τώρα», σημείωνε το Associated Press. «Το έλλειμμα χρηματοδότησης -ο Μπάιντεν έχει ζητήσει άλλα 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρίσιμα απαραίτητο χρήμα, όπως το αποκάλεσε- είναι αντανάκλαση της μειούμενης αποφασιστικότητας στο εσωτερικό της χώρας, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία». Από τα 22,5 δισ., τα 5 προορίζονταν για διεθνή βοήθεια προς μετριασμό της Covid. Σε κραυγαλέα αντιδιαστολή, οι Ρεπουμπλικανοί υπερψήφισαν αστραπιαία μαζί με τους Δημοκρατικούς νέο θηριώδες πακέτο στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία -ύψους 40 δισ. δολαρίων- παρότι ούτε καν ο Μπάιντεν δεν τα είχε ζητήσει.
Είναι «και επαίσχυντο και απερίσκεπτο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέρχονται σε αυτή τη διάσκεψη χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση για υποστήριξη της παγκόσμιας διάθεσης εμβολίων κατά της Covid», κατήγγειλε η Μισέλ Χάισλερ, ιατρική διευθύντρια της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights). «Η απάντηση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν και να δράσουν αποφασιστικά μπροστά σε παραδοσιακές προκλήσεις ασφαλείας», επισήμανε από την πλευρά της η Γκέιλ Σμιθ, επικεφαλής της ONE Campaign, οργάνωσης κατά της ακραίας φτώχειας και των αποτρέψιμων ασθενειών. «Δεν έχουμε δει όμως ακόμα την ίδια σπουδή και συνεργασία να εφαρμόζεται σε σύγχρονες παγκόσμιες απειλές, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή ή τα σοκ από τις τιμές βασικών αγαθών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας