• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (κέντρο) ξέρει καλά πώς να στρέφει τα φώτα πάνω του και ο Νεχάμερ (δεξιά) το γνωρίζει καλά

EPA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «επιστροφή» του Σεμπάστιαν Κουρτς

 • A-
 • A+
Ο πρώην καγκελάριος και πρώην κομματικός αρχηγός επιβεβαίωσε την εμφάνισή του στο κομματικό συνέδριο, όπου θα βρεθεί για να εκφράσει τις «ευχαριστίες» του για την κοινή πορεία τα τελευταία 20 χρόνια.

Μπορεί οι εικασίες και η φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική να διαψεύδονται και από τον ίδιο προσωπικά, ωστόσο πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως ο παραιτηθείς πριν από μερικούς μήνες, λόγω φερόμενης εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την προγραμματιζόμενη εμφάνισή του στο κομματικό συνέδριο, στις 14 Μαΐου, «θα κλέψει την παράσταση» από τον Καρλ Νεχάμερ, τον διάδοχό του στα δύο αυτά αξιώματα.

Οι φήμες, που κυκλοφόρησαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, για επιστροφή του Σεμπάστιαν Κουρτς στην πολιτική, από την οποία, όπως ο ίδιος δήλωνε τότε, αποχωρούσε «οριστικά» στις 6 Δεκεμβρίου, πρέπει να προκάλεσαν αρκετή αναστάτωση στα στελέχη της ηγεσίας της αυστριακής Δεξιάς -όσο και αν εκείνοι να το αρνούνται.

Μετά την αποχώρηση του πρώην «αστέρα» του, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, ευρισκόμενο προφανώς σε κρίση λόγω των αποκαλύψεων για φερόμενη ανάμιξη και άλλων στελεχών του σε σκάνδαλα αλλά και της κριτικής στην ασκούμενη πολιτική του στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους, προσπαθεί να βρει τον νέο βηματισμό του με την επισφράγιση της εκλογής του νέου αρχηγού του (και νέου καγκελάριου) από το έκτακτο συνέδριό του στο Γκρατς.

Ο πρώην καγκελάριος και πρώην κομματικός αρχηγός επιβεβαίωσε και επίσημα την εμφάνισή του σε αυτό, όπου θα βρεθεί για να εκφράσει τις «ευχαριστίες» του για την κοινή πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, και «για να δείξουμε ενότητα και να υποστηρίξουμε τον Καρλ Νεχάμερ στο έργο του ως αρχηγού του κόμματος και καγκελάριου».

Οσο πλησιάζουν οι όλες κι όλες τέσσερις ώρες του Συνεδρίου, το Σάββατο 14 Μαΐου, στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, ο Καρλ Νεχάμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο καίρια ερωτήματα: κατά πρώτον, για το ποιος από τους δυο τους θα αποσπάσει τα περισσότερα χειροκροτήματα των συνέδρων και κατά δεύτερον ποιο θα είναι το ποσοστό με το οποίο ο ίδιος θα εκλεγεί ως νέος κομματικός αρχηγός.

Ο προκάτοχός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε αποσπάσει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 99,4%, κατά την επανεκλογή του στην αρχηγία του κόμματος στο τακτικό συνέδριό του τον περασμένο Αύγουστο, αλλά, έναν μήνα αργότερα, λόγω των κατηγοριών εναντίον του, παραιτούνταν από καγκελάριος και δύο μήνες αργότερα και από αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, αποχωρώντας, κατά τα λεγόμενά του, «πλήρως» από την πολιτική.

Παρατηρητές στη Βιέννη αναρωτιούνται αν θα είναι μόνον οι «ευχαριστίες» που θα περιλαμβάνει μία αναμενόμενη «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συνέδριο ή αυτή θα περιέχει και κάποια «μηνύματα» που ο ίδιος ίσως θα ήθελε να στείλει σε διάφορες κατευθύνσεις, έχοντας κάποιες πολιτικές βλέψεις, όσο κι αν διατείνεται ότι «αυτό μπορώ να το αποκλείσω κατά εκατό τοις εκατό. Το μέλλον μου βρίσκεται στην ιδιωτική οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι, από τις αρχές του χρόνου, ο πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος έχει αναλάβει «λομπίστας» σε αμερικανική εταιρεία, με φημολογούμενη ετήσια αμοιβή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Για μία ενδεχόμενη «επιστροφή» του στην πολιτική είναι σε κάθε περίπτωση ακόμη «πολύ νωρίς», όπως επισημαίνουν κάποιοι πρώην συνεργάτες του, και αυτό, προφανώς, γιατί στο νομικό πλαίσιο γύρω του δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.

Η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς συνεχίζει να διεξάγει έρευνες τόσο σε σχέση με ψευδείς καταθέσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής για το διαβόητο «Σκάνδαλο Ιμπιζα» όσο και ως προς τις κατηγορίες εναντίον του για εμπλοκή του σε παράνομη χρηματοδότηση κομματικής διαφήμισης, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά, ενώ βέβαια ισχύει και το τεκμήριο της αθωότητας.

Το ίδιο το Συνέδριο συμπίπτει με αυτή την ιδιαίτερα αρνητική «μετά Κουρτς» εικόνα του ηγούμενου στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, δεξιού Λαϊκού Κόμματος, την οποία καλείται να αποκαταστήσει ο νέος αρχηγός του και νέος καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος, από τις 7 Ιανουαρίου 2020 και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021, είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και είναι ήδη ο έκτος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και ο δέκατος όγδοος από το 1945.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η χαμένη αξιοπιστία της «μετά Κουρτς» αυστριακής Δεξιάς
Σαφή παραίνεση προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους, να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να αναλογιστεί ότι τίθεται θέμα πλήρωσης ανώτατων κρατικών...
Η χαμένη αξιοπιστία της «μετά Κουρτς» αυστριακής Δεξιάς
ΕΥΡΩΠΗ
Το «άδοξο τέλος» του Σεμπάστιαν Κουρτς
Λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρούνταν από τους «σκληροπυρηνικούς» του Λαϊκού Κόμματος ως το «μέλλον» του κόμματος που θα το οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του.
Το «άδοξο τέλος» του Σεμπάστιαν Κουρτς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κουρτς θα «κυβερνά» μέσω του διαδόχου του
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε πως είναι «αυτονόητο» ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρώντας πως θα αποδειχθεί η αθωότητά του.
Ο Κουρτς θα «κυβερνά» μέσω του διαδόχου του
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ξανά απέναντι στην Ακροδεξιά
Ο 78χρονος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία και ετοιμάζεται να μονομαχήσει ξανά με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.
Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ξανά απέναντι στην Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Και λομπίστας στις ΗΠΑ και επιχειρηματίας ο Κουρτς
O τέως ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς σύμφωνα με αυστριακά δημοσιεύματα ίδρυσε, με αρχικό κεφάλαιο 35.000 ευρώ, τη δική του εταιρεία (ΕΠΕ) «SK Management».
Και λομπίστας στις ΗΠΑ και επιχειρηματίας ο Κουρτς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πρώην καγκελάριος Κουρτς βρήκε άλλη δουλειά
Έπειτα από δέκα χρόνια στην πολιτική, ένα σκάνδαλο δωροδοκίας και τον επαναπροσδιορισμό των «προτεραιοτήτων» του, ο 35χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς λέγεται ότι εγκαταλείπει τη χώρα του για μια νέα καριέρα στη...
Ο πρώην καγκελάριος Κουρτς βρήκε άλλη δουλειά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας