Ο Ματέο Ρέντσι υπόσχεται μια «κοπερνίκεια επανάσταση» με «πρωτοφανή μείωση των φόρων». Το πρωτοείπε το Σάββατο, μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματός του, στο Μιλάνο, και το επανάλαβε χθες σε συνέντευξή στο Δεύτερο Κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης RAI.
«Αν οι μεταρρυθμίσεις ακολουθήσουν τη σωστή πορεία, θα μειώσουμε τους φόρους κατά πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός. Προτίθεται να αρχίσει του χρόνου, με την απάλειψη του φόρου πρώτης κατοικίας, να συνεχίσει το 2017 μειώνοντας τη φορολογική πίεση επί των επιχειρήσεων και το 2018 τις κλίμακες για τα φυσικά πρόσωπα, επιχειρώντας, παράλληλα, να αυξήσει και τις κατώτερες συντάξεις.
Προϋπόθεση...
Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, υπό τον όρο το Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εργάζεται με ταχείς ρυθμούς». Πολλά θα εξαρτηθούν, φυσικά, από το αν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης καταφέρει να πετύχει περισσότερη ευελιξία στην Ευρώπη.
Πρόσφατα, υποσχέθηκε ότι «από τον Σεπτέμβριο και πέρα η Ιταλία θα υψώσει τη φωνή της και θα απαιτήσει αλλαγή της πορείας πλεύσης της Ενωσης», ενώ ο υφυπουργός στην προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, έφτασε να δηλώσει ότι «το 2017 θα μπορούσε να αρχίσει η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών».
Ο Ματέο Ρέντσι υπογραμμίζει με έμφαση ότι η Ιταλία, φέτος, «θα είναι από τις λίγες χώρες που δεν πρόκειται να υπερβεί το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ» και επιμένει ότι ηγείται, πλέον, «μιας εκ των πιο ενάρετων ευρωπαϊκών χωρών». Πολλοί σχολιαστές, όμως, σημειώνουν ότι, αν δεν μπορέσει να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο όριο του 3%, δύσκολα η κυβέρνηση της Ρώμης θα καταφέρει να πετύχει τη μείωση της φορολογικής πίεσης την οποία σήμερα υπόσχεται. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι εναλλακτικοί πόροι.
Πρέπει να διαπιστωθεί, παράλληλα, τι ακριβώς εννοεί ο Ιταλός πρωθυπουργός με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις»: επίκειται η μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης RAI, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα καταργηθεί μια σειρά ανώφελων δημόσιων οργανισμών».
Πρέπει να δούμε, δηλαδή, ποιες αντιδράσεις θα προκαλέσουν τα μέτρα αυτά, από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία μπήκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα (με ενίσχυση του ρόλου των διευθυντών σχολείων και τη δυνατότητα ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων σε δημόσια σχολεία) βρήκε κάθετα αντίθετη την πλειονότητα των εκπαιδευτικών και πολλές μαθητικές οργανώσεις.
Είναι σαφές, βέβαια, ότι ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας χρειάζεται ένα όραμα, έστω οικονομικό, για να ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα και την κυβέρνηση.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι «δημοκρατικοί» παρουσιάζουν συνεχή πτώση στην πρόθεση ψήφου. Τους επιλέγει, στη φάση αυτή, το 34% των ερωτηθέντων, ενώ τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο συγκεντρώνουν ποσοστό 22,5%.
Το θέμα, όμως, είναι ότι η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι πρόκειται, πολύ πιθανώς, να συνεργαστεί με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, και ένα από τα «δυνατά χαρτιά τους» θα είναι οι όπως πάντα γενναιόδωρες υποσχέσεις για μια άκρως εντυπωσιακή μείωση των φόρων…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας