• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 5.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -3.8°C / 2.3°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.2°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  67%

Μείωση φόρων κατά 50 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία υποσχέθηκε ο Μ. Ρέντσι

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Μαστίγιο και καρότο

 • A-
 • A+

Ο Ματέο Ρέντσι υπόσχεται μια «κοπερνίκεια επανάσταση» με «πρωτοφανή μείωση των φόρων». Το πρωτοείπε το Σάββατο, μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματός του, στο Μιλάνο, και το επανάλαβε χθες σε συνέντευξή στο Δεύτερο Κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης RAI.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις ακολουθήσουν τη σωστή πορεία, θα μειώσουμε τους φόρους κατά πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός. Προτίθεται να αρχίσει του χρόνου, με την απάλειψη του φόρου πρώτης κατοικίας, να συνεχίσει το 2017 μειώνοντας τη φορολογική πίεση επί των επιχειρήσεων και το 2018 τις κλίμακες για τα φυσικά πρόσωπα, επιχειρώντας, παράλληλα, να αυξήσει και τις κατώτερες συντάξεις.

Προϋπόθεση...

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, υπό τον όρο το Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εργάζεται με ταχείς ρυθμούς». Πολλά θα εξαρτηθούν, φυσικά, από το αν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης καταφέρει να πετύχει περισσότερη ευελιξία στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, υποσχέθηκε ότι «από τον Σεπτέμβριο και πέρα η Ιταλία θα υψώσει τη φωνή της και θα απαιτήσει αλλαγή της πορείας πλεύσης της Ενωσης», ενώ ο υφυπουργός στην προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, έφτασε να δηλώσει ότι «το 2017 θα μπορούσε να αρχίσει η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών».

Ο Ματέο Ρέντσι υπογραμμίζει με έμφαση ότι η Ιταλία, φέτος, «θα είναι από τις λίγες χώρες που δεν πρόκειται να υπερβεί το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ» και επιμένει ότι ηγείται, πλέον, «μιας εκ των πιο ενάρετων ευρωπαϊκών χωρών». Πολλοί σχολιαστές, όμως, σημειώνουν ότι, αν δεν μπορέσει να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο όριο του 3%, δύσκολα η κυβέρνηση της Ρώμης θα καταφέρει να πετύχει τη μείωση της φορολογικής πίεσης την οποία σήμερα υπόσχεται. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι εναλλακτικοί πόροι.

Πρέπει να διαπιστωθεί, παράλληλα, τι ακριβώς εννοεί ο Ιταλός πρωθυπουργός με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις»: επίκειται η μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης RAI, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα καταργηθεί μια σειρά ανώφελων δημόσιων οργανισμών».

Πρέπει να δούμε, δηλαδή, ποιες αντιδράσεις θα προκαλέσουν τα μέτρα αυτά, από τη στιγμή που η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία μπήκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα (με ενίσχυση του ρόλου των διευθυντών σχολείων και τη δυνατότητα ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων σε δημόσια σχολεία) βρήκε κάθετα αντίθετη την πλειονότητα των εκπαιδευτικών και πολλές μαθητικές οργανώσεις.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας χρειάζεται ένα όραμα, έστω οικονομικό, για να ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα και την κυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι «δημοκρατικοί» παρουσιάζουν συνεχή πτώση στην πρόθεση ψήφου. Τους επιλέγει, στη φάση αυτή, το 34% των ερωτηθέντων, ενώ τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο συγκεντρώνουν ποσοστό 22,5%.

Το θέμα, όμως, είναι ότι η Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι πρόκειται, πολύ πιθανώς, να συνεργαστεί με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, και ένα από τα «δυνατά χαρτιά τους» θα είναι οι όπως πάντα γενναιόδωρες υποσχέσεις για μια άκρως εντυπωσιακή μείωση των φόρων…

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση
Τις τελευταίες μέρες σειρά ξένων ΜΜΕ παίρνουν ξεκάθαρη θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής. Η κόπωση των πολιτών σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές γίνεται όλο και πιο και στην πραγματικότητα το...
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση
ΕΥΡΩΠΗ
Προϋπολογισμός με άρωμα δημοψηφίσματος
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -παρά την όχι ιδιαίτερα ανθηρή οικονομική κατάσταση- σχεδιάζει να προσλάβει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αναμορφώνει προς το κοινωνικότερο την κρατική υπηρεσία είσπραξης ανεξόφλητων...
Προϋπολογισμός με άρωμα δημοψηφίσματος
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γόρδιος δεσμός της φοροείσπραξης
Μετά τις περικοπές που θα στοιχίσουν τη θέση εκατό εργαζομένων στην ήδη αποδυναμωμένη ιταλική υπηρεσία είσπραξης φόρων και την αύξηση του ορίου χρήσης μετρητών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στην...
Ο γόρδιος δεσμός της φοροείσπραξης
ΕΥΡΩΠΗ
Μαινόμενος Ρέντσι κατά των Βρυξελλών
Αμέσως μετά την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, ζήσαμε μια νέα, οξεία σύγκρουση του Ματέο Ρέντσι με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, o Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό...
Μαινόμενος Ρέντσι κατά των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Κόβει τους φόρους εις βάρος της Υγείας
Ο Ματέο Ρέντσι αποπροσανατολίζει, και πάλι, τους Ιταλούς καθώς υποσχέθηκε περικοπή φόρων χωρίς προηγούμενο, με μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων των μισθωτών και των επιχειρήσεων, αλλά και άμεση κατάργηση,...
Κόβει τους φόρους εις βάρος της Υγείας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ρώμη γέρνει... ανατολικά
Η Ιταλία στέκεται όλο και περισσότερο στο πλευρό της χώρας μας. Τα ιταλικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο Ρέντσι προσπαθεί να πείσει τη Μέρκελ, ενώ η εφημερίδα «Λα Στάμπα» πήρε πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Η Ρώμη γέρνει... ανατολικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας