«Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξετάζουν τρόπους με τους οποίους ο Πούτιν θα μπορούσε να βγει από τον απρόκλητο πόλεμο, εφόσον το επιλέξει, καθώς η σύρραξη συνεχίζεται και ο Ρώσος ηγέτης χάνει την ευκαιρία για έναν γρήγορο θρίαμβο». Σε κάθε περίπτωση «πιστεύουν ότι θέλει μια καθαρή νίκη στην Ουκρανία. Ομως δεν ξέρουν με βάση ποιο γνώμονα θα θεωρούσε ότι την έχει πετύχει»...
Το κλίμα σύγχυσης στον Λευκό Οίκο που μετέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN αντικατοπτρίζει τη «θολούρα» που δημιούργησε στη Δύση η προχθεσινή ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία κράτησε επί της ουσίας κλειστά τα χαρτιά του.
Η δυτική δυσκολία «ανάγνωσης» του σχεδιασμού του Ρώσου προέδρου αντικατοπτρίζεται πράγματι σε μια σειρά επίσημων δηλώσεων του τελευταίου 24ώρου.
Κατ’ αρχάς του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν. Από τη μια υποστήριξε ότι ο Πούτιν «δεν έχει αυτή τη στιγμή στρατηγική εξόδου. Και προσπαθώ να καταλάβω», τόνισε, «τι κάνουμε γι’ αυτό».
Από την άλλη, φέρεται να είναι σφόδρα ενοχλημένος από τις πρόσφατες διαρροές στον Τύπο περί παροχής αμερικανικών πληροφοριών στο Κίεβο για τα ολέθρια πλήγματα κατά Ρώσων στρατηγών και της ναυαρχίδας «Μόσκβα». Ο Λευκός Οίκος, γράφουν οι New York Times, «ανησυχεί ότι [αυτές οι διαρροές] θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Πούτιν σε κλιμάκωση, κάτι που ο Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει».
Δείχνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο, η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά -με μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικό και συστοιχίες πυραύλων-, ενόσω η Ρωσία συνέχιζε το σφυροκόπημα στα ανατολικά και νότια ουκρανικά εδάφη.
Στο επίκεντρο, ακόμη και με πλήγματα με υπερηχητικούς πυραύλους, έχει πλέον μπει για τα καλά το ζωτικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού.
«Ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, με στόχους πέρα από το Ντονμπάς», έως και την Υπερδνειστερία, προειδοποίησε χθες η διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβριλ Χέινς.
Ο χαμένος
Το Κρεμλίνο ποντάρει στο ότι η Δύση θα χάσει την αποφασιστικότητά της με την πάροδο του χρόνου, υπογράμμισε, καθώς η συμμαχική συνοχή ήδη διαταράσσεται από τις συνέπειες-μπούμερανγκ των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Και το μάρμαρο, ως γνωστόν, πληρώνουν κυρίως οι Ευρωπαίοι...
Οχι τυχαία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε χθες την εξαγωγό φυσικού αερίου Αλγερία, στην οποία τώρα στρέφονται όλο και περισσότερο ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα. Και από εκεί εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της Ε.Ε. και του επικεφαλής της διπλωματίας της, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «ληστεία» την πρόταση του τελευταίου για κατάσχεση των «παγωμένων» ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ώστε να καλυφθεί μεταπολεμικά το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Ομως «πιθανότατα θα δούμε σύντομα τη θέση του να καταργείται», είπε σκωπτικά, «μιας και η Ε.Ε. δεν έχει σχεδόν καμία εξωτερική πολιτική, παρά ακολουθεί αυτή που επιβάλλουν οι ΗΠΑ».
Με τις ξένες πρεσβείες να ξανανοίγουν εν τω μεταξύ σταδιακά στο Κίεβο -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας- την ουκρανική πρωτεύουσα επισκέφθηκαν χθες οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ολλανδίας.
Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., διακήρυξε γενικόλογα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η επίσκεψη της οποίας σηματοδότησε το λιώσιμο του πάγου στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου.
Προς επίρρωση ο Ουκρανός ομόλογός της, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαιρέτισε την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας ως προς την προμήθεια όπλων στη χώρα του και την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αυτά, την ώρα που το Κίεβο προανήγγελλε διακοπή από σήμερα στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοκρανίβκα (σχεδόν το 1/3 των εισαγωγών), επικαλούμενο «ανωτέρα βία» ένεκα του πολέμου.
Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, συνεδριάζει εκ νέου αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, εντείνοντας τις πιέσεις στη Ρωσία.
Ενώ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι πρόεδροι Γαλλίας και Κίνας, Μακρόν και Σι, «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ, «και συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός». Ομως αυτή φαίνεται ότι αργεί πολύ ακόμη…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας