Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα υπογράψει νέα πρόταση, η οποία αποσκοπεί στην καταστολή των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο. Ο κανονισμός, ο οποίος θα πρέπει τελικά να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί το επίκεντρο της δέσμευσης της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, να δώσει προτεραιότητα στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας.
Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα για την εφαρμογή της στρατηγικής της για την καταπολέμηση της φτώχειας και της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με διαρροές σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν, οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (Facebook), η Google και η Apple θα πρέπει να εντοπίζουν, να αφαιρούν και να αναφέρουν παράνομες εικόνες κακοποίησης στις διωκτικές αρχές υπό την απειλή προστίμων.
Οι εταιρείες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν με δικαστική εντολή να σαρώνουν για καταχρηστικό υλικό ή ενδείξεις παιδικής παρενόχλησης χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το σχέδιο προτείνει επίσης μια νέα υπηρεσία της Ε.Ε. με έδρα τη Χάγη. Δουλεύοντας παράλληλα με την Europol, θα αναλάβει τον συντονισμό και την παρακολούθηση της χρήσης εικόνων κακοποίησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης των ΗΠΑ, 85 εκατομμύρια τέτοια βίντεο και εικόνες παρήχθησαν πέρυσι. Μεταξύ του 2010 και του 2020, σημειώθηκε σχεδόν 6.000% αύξηση των άσεμνων εικόνων παιδιών στο διαδίκτυο. Η Ευρώπη αποτελεί σημείο αιχμής για τη φιλοξενία τέτοιου περιεχομένου, με το 62% των παράνομων εικόνων παγκοσμίως να βρίσκονται σε ευρωπαϊκούς διακομιστές δεδομένων το 2021.
Αλλά, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θέματα του τομέα της τεχνολογίας, ο δρόμος για να γίνει ο κανονισμός νόμος δεν είναι καθόλου ομαλός. Έχουν ήδη υπάρξει εσωτερικές αντιδράσεις εντός της Επιτροπής για τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νομοθεσία θα επηρεάσει την ιδιωτικότητα, καθώς και έντονες πιέσεις από τον τεχνολογικό τομέα και τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικότερα, αναμένεται να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση. Περαιτέρω ανάγνωση της πρότασης αναμένεται σήμερα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του σώματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας