• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 26.6°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 24.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 28.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 27.3°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  37%

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις

European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στην ουκρανική και ενεργειακή κρίση, ενώ τα καλεί να χρησιμοποιήσουν τα 220 δισ. δανείων του Μηχανισμού RRF που έχουν μείνει αζήτητα.

Την ανάγκη αναπροσαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που σχεδιάστηκαν για τη μετά Covid εποχή, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός επισήμαναν οι ευρωβουλευτές-μέλη των Επιτροπών Οικονομικών/Νομισματικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα (3/5) με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι ευρωβουλευτές προέβαλαν την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, πέραν του Μηχανισμού RRF ύψους 723 δισ. ευρώ, που ήδη έχει αρχίσει να μοιράζεται στα 25 κράτη-μέλη που έχουν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις (δηλαδή πλην Ουγγαρίας και Πολωνίας, για τους γνωστούς λόγους παραβιάσεων του κράτους δικαίου). Ουσιαστικά, η πίεση των ευρωβουλευτών συνηγορεί υπέρ της πρότασης ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, πέραν του κοινοτικού προϋπολογισμού και των Ταμείων Συνοχής της Ε.Ε.

Μέρος της πρότασης αυτής είναι και η ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων προορισμένων να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ιδέα που έχει υποστηρίξει η Γαλλία και η οποία είναι πιθανό να ξανασυζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 30-31 Μαΐου για την Ουκρανία και το ενεργειακό.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στη συζήτηση που προκάλεσαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι οι δύο συναρμόδιοι επίτροποι παρέπεμψαν στα 220 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αζήτητα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς στην πλειονότητά τους τα κράτη-μέλη επέλεξαν να μη ζητήσουν αυτά που τους αναλογούν από το δανειακό σκέλος του Μηχανισμού (385,8 δισ. ευρώ συνολικά) και περιορίστηκαν στις δωρεάν επιδοτήσεις (338 δισ.).

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα 220 δισ. ευρώ των αζήτητων δανείων RRF που έχουν στη διάθεσή τους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της Ε.Ε. στην καθαρή ενέργεια, να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιήσουν την προσφορά, είπαν οι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι και ανέφεραν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022 η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων για τα κράτη-μέλη με βάση στατιστικά δεδομένα.

«Οσοι πλήττονται λιγότερο από την κρίση θα λάβουν λιγότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως και όσοι πλήττονται περισσότερο θα πάρουν περισσότερα προκειμένου να μπορέσουν να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια για να ανταποκριθούν στην τρέχουσα κατάσταση», είπαν οι επίτροποι, διευκρινίζοντας ότι η επανεκτίμηση θα βασίζεται στο σχέδιο RepowerEU για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. και στο εαρινό εξάμηνο πακέτο, το οποίο συνδέεται με τη διαδικασία RRF.

Η σχετική διεργασία, που φαίνεται ότι περιλαμβάνει και ανακατανομή των ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων και κατανομή των αδιάθετων 220 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ανοίγει για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων. Στον οποίο, αν πάρουμε υπόψη τα κριτήρια των Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι, φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις αντί να εξωραΐζουν τις επιπτώσεις της νέας κρίσης στο εθνικό τους ακροατήριο, όπως κάνουν μέχρι τώρα, μάλλον έχουν συμφέρον να τις δραματοποιούν.

Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν, Μέτσολα σφραγίζουν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Σήμερα, 9 Μαΐου, που εκτός από ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης έχει οριστεί και ως Ημέρα της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποιείται η τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ 13.00 και 15.00 (ώρα Ελλάδας) οι τρεις συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης θα παρουσιάσουν την τελική έκθεσή της στους προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η πρόεδρος του Ε.Κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Θα μιλήσουν και εκπρόσωποι των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Ομάδων Πολιτών και οι συμπρόεδροι της Διάσκεψης. Εχουν επίσης προγραμματιστεί πολιτιστικές παραστάσεις της ομάδας Danse l’Europe και της νεανικής ορχήστρας DEMOS.

Κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίασής της, στις 29 και 30 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης κατέληξε σε συναίνεση επί των τελικών σχεδίων προτάσεών της. Οι 49 προτάσεις, σε εννέα θεματικές ενότητες, περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 μέτρα. Βασίζονται σε συστάσεις των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών, των Εθνικών Ομάδων Πολιτών και εκδηλώσεων, σε ιδέες που έχουν καταγραφεί στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, καθώς και σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνόδων της Ολομέλειας και των συνεδριάσεων των Ομάδων Εργασίας της Διάσκεψης.

■ Ζωντανή μετάδοση της τελετής στο Κέντρο Πολυμέσων του Ευρωκοινοβουλίου: https://multimedia.europarl.europa.eu/el/webstreaming?df=2022-05-09, και στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ε.Ε.

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/2/20210509


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.


ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμβούλιο Ε.Ε.

■ Τρίτη 10/5, 6η Διάσκεψη Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας

■ Πέμπτη 12/5, σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας

Ευρωκοινοβούλιο

■ Τρίτη 10/5, Επιτροπή έρευνας της χρήσης του Pegasus και συναφών προγραμμάτων παρακολούθησης

■ Τετάρτη 11/5, Επιτροπές Απασχόλησης και Γυναικών, Ευρωπαϊκή Πράξη για την Περίθαλψη

■ Τετάρτη 11/5 και Πέμπτη 12/5, Ειδική Επιτροπή για την πανδημία της COVID-19: διδάγματα που αντλήθηκαν και συστάσεις για το μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο κοντά σε ευρωπαϊκή Bad Bank
Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, επαναφέρει με συνέντευξή του την πρόταση για από κοινού διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων της ευρωζώνης που προέκυψαν στη...
Πιο κοντά σε ευρωπαϊκή Bad Bank
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας το κράτος δικαίου
Μόνιμο μηχανισμό για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα ζητούν οι ευρωβουλευτές. Τι προβλέπει το ψήφισμα που συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι...
Αναζητώντας το κράτος δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Στήριξη σε κοινωνικές υπηρεσίες
Κοινό πρόγραμμα από την Ομοσπονδία Ευρωπαίων εργοδοτών (FESE) στις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Συνομοσπονδία των Ευρωπαίων εργαζομένων σε Δημόσιες Υπηρεσίες (EPSU).
Στήριξη σε κοινωνικές υπηρεσίες
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμός των 27 για το αέριο
Καμιά τύχη δεν πρόκειται να έχει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική και οριζόντια μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου μέχρι τον προσεχή Μάρτιο στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που...
Διχασμός των 27 για το αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
Eάν υπάρχει μία κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, αυτή είναι η Επιτροπή Αναφορών.
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας