Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 77η επέτειο της νίκης επί των ναζί.
Αναλυτές αναμένουν από τον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για την αντιναζιστική νίκη ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της χώρας του.
Η αποχώρηση των Ουκρανών από την Ποπασνάγια γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του Πούτιν, την ώρα που ΗΠΑ και Ε.Ε. επιβάλλουν διαρκώς κυρώσεις στη Μόσχα και ενισχύουν με όπλα δισ. δολαρίων το Κίεβο.
Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία με τον κλοιό να σφίγγει στο Ντονμπάς, ενώ από τη Μαριούπολη έφυγαν περισσότεροι από 170 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 40 από το Αζοφστάλ, και έφτασαν απόψε με οκτώ λεωφορεία στη Ζαπορίζια, στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής. Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους.
«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι. «Η δουλειά μας, ωστόσο, δεν τελείωσε», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να ενταχθούν στο κομβόι τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να το κάνουν».
Κατακραυγή για το βομβαρδισμό σχολείου - καταφύγιου
Στο μεταξύ συνεχίζεται η κατακραυγή για την πολύνεκρη επίθεση στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα. Συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό του κτιρίου, «όπου πολλοί άνθρωποι είχαν προφανώς αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημείωσε ότι «οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές» δεν πρέπει να γίνονται στόχο σε καιρό πολέμου και σημείωσε ότι αυτή η επίθεση «υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι στον πόλεμο αυτόν, όπως και σε τόσες συρράξεις, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στο σχολείο. «Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουχάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην χθεσινή παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.
Ο ίδιος κατήγγειλε πως «η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν στο σχολείο-καταφύγιο, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».
«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».
«Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία των παιδιών μας και επομένως θα νικήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκαναν οι πρόγονοί μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε https://t.co/fR2BI9MWFz
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) May 9, 2022
Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας ο Μπορέλ
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι... απρόθυμοι, στην πλειονότητά τους, σύμμαχοί τους στην Ευρώπη έχουν ξεχάσει ακόμη και τη λέξη «διαπραγμάτευση» και παίζουν τα ρέστα τους, επιβάλλοντας συνεχώς νέες κυρώσεις και στέλνοντας όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό τη διάσωση της ουκρανικής ηγεσίας.
Χθες ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα υποστηρίξει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ατελέσφορες οι συνομιλίες των εκπροσώπων των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Με βέτο απειλεί η Βουλγαρία εάν δεν προβλεφθεί εξαίρεσή της. Συνέχεια των συνομιλιών για να αρθεί το αδιέξοδο.https://t.co/qBBMLZBhsx
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) May 9, 2022
Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Χθες η Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει απαγορεύσεις εξαγωγών προοριζόμενων για τη βιομηχανία και υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, ειδικά στο παλλάδιο.
«Αυτό το μεγάλο πακέτο κυρώσεων θα καταφέρει ακόμα περισσότερες ζημιές στη ρωσική πολεμική μηχανή», σχολίασε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν. «Η Ρωσία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς πλατίνας και παλλάδιου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ηνωμένο Βασίλειο» για την εξαγωγή των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.
Οι τελωνειακοί δασμοί θα αυξηθούν κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, ειδικά στην πλατίνα και στο παλλάδιο –πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία–, ενώ οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν αγαθά προοριζόμενα για τη βιομηχανία στη Ρωσία, ειδικά τα βαριά μηχανήματα, αλλά όχι μόνο (χημικά, πλαστικά, καουτσούκ κ.α.).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας