Η ιταλική κυβέρνηση ξέρει ότι η κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ. Οτι ακόμη και αν οι εχθροπραξίες σταματήσουν τις επόμενες εβδομάδες, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτή την επίγνωση η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θέλησε να υιοθετήσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αποφάσισε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και να βοηθηθούν οι πολίτες οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα να αγοράζουν μηνιαίες κάρτες για τα μέσα αστικής μεταφοράς. Παράλληλα πρόκειται να δοθούν 200 ευρώ μπόνους σε 28 εκατομμύρια υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι οποίοι κερδίζουν μέχρι και 35.000 ευρώ τον χρόνο. Τα αναγκαία χρήματα θα εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών της ενέργειας.
Η όλη προσπάθεια του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στοχεύει στην αποφυγή της οικονομικής ύφεσης λόγω των τεράστιων αυξήσεων στους λογαριασμούς. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση της Ρώμης θα συνεχίσει να καλύπτει μέρος του κόστους του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που καταναλώνουν τα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπογράμμισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου από την αρχή του χρόνου έχει τετραπλασιαστεί.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση η Ιταλία προσπαθεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με γκάζι από ασιατικές και αφρικανικές χώρες - από το Κατάρ μέχρι το Κονγκό και την Αίγυπτο. Είναι σαφές όμως ότι για μια «ολική απεξάρτηση» θα χρειαστεί χρόνος. Οπως φαίνεται, τουλάχιστον τριάντα μήνες. Ο Ντράγκι προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός και «να θωρακίσει» -κατά το δυνατόν- την ιταλική κοινωνία, γνωρίζοντας καλά ότι αν πράγματι η Μόσχα διακόψει την παροχή αερίου στο άμεσο μέλλον, το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο παρά την όποια κρατική βοήθεια.
Οι πολίτες πάντως ανησυχούν έντονα για την όλη κατάσταση και αυτό συνεχίζει να αποτυπώνεται στις διάφορες δημοσκοπήσεις. Το 52% των ερωτηθέντων από το Ινστιτούτο Πιέπολι τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Το δε 70% απάντησε στην εταιρεία Euromedia Research ότι φοβάται τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Το ένα τρίτο του στατιστικού δείγματος μάλιστα εκφράζει την ανησυχία ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη φάση αυτή η θέση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος θεωρεί άμεση και μοναδική προτεραιότητα την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης, χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από κάθε άλλη τοποθέτηση στη σημερινή ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ο Φραγκίσκος θέλει να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έστω και αν γνωρίζει ότι η προσπάθειά του αυτή θα είναι μάλλον ανώφελη.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως ίσως ήταν «τα γαβγίσματα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» που οδήγησαν τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να εξαπολύσει την επίθεση: «Μια έκρηξη που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως διευκολύνθηκε». Ζητάει επίσης από τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να πάψει να μιλάει τη γλώσσα της πολιτικής σαν «παπαδοπαίδι του Πούτιν» και να επιστρέψει στον ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός πνευματικού ταγού. «Ο Πάπας είναι τελικά ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης» έγραψε η κορυφαία δημοσιογράφος της Rai, Λουτσία Γκοράτσι. Και είναι πολύ δύσκολο να διαφωνήσεις...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας