Πλήρης ανασύνταξη, αναμόρφωση, αλλά και αναβρασμός. Αυτό είναι πλέον το μότο σε όλο το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, την επαύριο των προεδρικών εκλογών που άφησαν τη χώρα... τριχασμένη -μεταξύ Κέντρου, Ακροδεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς- και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, από την κάλπη των οποίων αναμένεται να εκλεγεί μια νέα εθνοσυνέλευση πλήρως αλλαγμένη σε πολιτικούς συσχετισμούς.
Τον μεγαλύτερο «σεισμό» προκαλεί αναμφίβολα η συγκρότηση του NUPES, του κοινού μετώπου των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, με υποψήφιο πρωθυπουργό-αντίβαρο στη δεύτερη προεδρία Μακρόν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν: επικεφαλής της εκλογικά αναζωογονημένης, αλλά και ευρωπαϊκά πιο «στρογγυλοποιημένης» -όπως καταδεικνύουν οι διακομματικές διαπραγματεύσεις- της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI).
Προς τούτο, πάντως, η χθεσινή βραδιά εξελισσόταν σε θρίλερ για τους υπό πολιτικό αφανισμό Σοσιαλιστές (P.S.). Τα στελέχη του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας έτρωγαν τις «σάρκες» τους, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο του P.S. καλείτο να επικυρώσει ή να απορρίψει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την LFI και συστράτευση στο NUPES, που οποίο ήδη συμμετέχουν οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές.
Η κρίσιμη συζήτηση άρχισε αργά το βράδυ και αναμενόταν να διαρκέσει ώρες, μέσα σε κλίμα διχασμού. Βετεράνοι του P.S. δήλωναν ότι διαφωνούν κάθετα με την προοπτική εκλογικής συμπόρευσης. Βουλευτές σήκωσαν μπαϊράκι, δυσαρεστημένοι από τις 70 μονοεδρικές περιφέρειες, επί συνόλου 577, όπου το P.S. θα μπορέσει να κατεβάσει υποψηφίους υπό το σχήμα του NUPES (σημειωτέον ότι στην απερχόμενη Βουλή οι Σοσιαλιστές έχουν μόλις 30 έδρες).
Αρκετοί έδειχναν να συνασπίζονται γύρω από τον πρώην υπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο επί προεδρίας Ολάντ, Στεφάν Λε Φολ, ο οποίος έχει προτείνει επανίδρυση του κόμματος.
Δεδομένου πάντως ότι ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών -και συνομιλητής του Μελανσόν- Ολιβιέ Φορ έχει την πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο, θεωρείτο πιθανότερο να περάσει η πρόταση για συμμετοχή στην αριστερή συμμαχία έναντι του Μακρόν, αλλά και της Ακροδεξιάς.
Στο μεσοδιάστημα, ο Μακρόν επιχειρεί τη δική του ρελάνς. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η επανίδρυση του προεδρικού «κινήματος» LREM σε κόμμα, ονόματι «Αναγέννηση». Στο πλαίσιο αυτής, δε, συγκροτήθηκε συνασπισμός με το κεντρώο MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού και το κεντροδεξιό Horizons του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ.
Στην κοινή τους κάθοδο στις εκλογές θα φέρουν την ονομασία «Μαζί». Κατά τα... λοιπά, το πολιτικό πρόγραμμα θα είναι αυτό του Εμανουέλ Μακρόν. Στόχος είναι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας -πιθανόν με τη στήριξη και της σαρκοζικής πτέρυγας της επίσης εξαϋλωμένης νεογκολικής Δεξιάς- και η αποτροπή του σεναρίου μιας πολιτικής «συγκατοίκησης» με τον Μελανσόν πρωθυπουργό.
Η συγκρότηση και αυτού του συνασπισμού έγινε πάντως συνοδεία «φαγωμάρας» για το μοίρασμα των εκλογικών περιφερειών. Κλίμα που αποτυπώθηκε ακόμη και στη χθεσινή επίσημη φωτογραφία του «Μαζί», με κατηφείς τους κομματικούς αξιωματούχους. «Ανδρες στα πρόθυρα κατάθλιψης», ανέφερε ένα σχόλιο στο Twitter. «Μαζί σας, αλλά χωρίς τις γυναίκες» έλεγε ένα άλλο. «Δυσοίωνη συνάντηση με πλήρη αρρενωπότητα στο βλέμμα», κάγχασε ο Μελανσόν. «Η σύνταξη στα 65 δεν είναι “Αναγέννηση”, αλλά Μεσαίωνας!», πέταξε το καρφί του ο εθνικός γραμματέας των Κομμουνιστών, Φαμπιέν Ρουσέλ, για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας