Έκανε «τα πάντα» για να σταματήσει τον πόλεμο, ισχυρίστηκε σε σημερινή του συνέντευξη στο Associated Press ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, παραδεχόμενος ότι δεν περίμενε πως η ρωσική «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε τόσο πολύ.
Πάντως, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο υπερασπίστηκε τη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προκαλούσε τη Ρωσία» και επέμεινε ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει την ειρήνη. Στην 90λεπτη συνέντευξη, στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ, ο Λευκορώσος πρόεδρος απέφυγε να δώσει τις δικές του εκτιμήσεις για το αν η επιχείρηση πηγαίνει βάσει σχεδίου για τη Μόσχα, επέμεινε όμως στο γεγονός ότι η ολοκλήρωσή της έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς και για τον ρόλο που ο ίδιος διαδραμάτισε για να αποφορτιστεί η ένταση.
«Δεν αποδεχόμαστε κατηγορηματικά κανένα πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μη γίνει πόλεμος. Χάρη σε μένα πραγματικά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει...Αλλά γιατί η Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος, στρατιωτική δράση, άνθρωποι πεθαίνουν – γιατί η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις διαπραγματεύσεις;».
Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει αν ένα τέτοιο σενάριο υπάρχει στα ρωσικά σχέδια: «Το αν η Ρωσία είναι ικανή ή όχι - είναι μια ερώτηση που πρέπει να θέσετε στη ρωσική ηγεσία».
Η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις της στη λευκορωσική επικράτεια με το πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων και στη συνέχεια τις έστειλε στην Ουκρανία ως μέρος της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Λουκασένκο υποστήριξε δημόσια την επιχείρηση, ισχυριζόμενος σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις αρχές Μαρτίου ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στη Λευκορωσία και ότι η επίθεση της Μόσχας το απέτρεψε. Είπε ακόμη ότι έδειξε έναν χάρτη στον Πούτιν για το σημείο από όπου επρόκειτο να γίνει η υποτιθέμενη επίθεση, αλλά δεν παρείχε άλλα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.
Ο Λευκορώσος δικτάτορας είπε ακόμα ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και προέτρεψε τη Δύση να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο: «Πιθανότατα δεν θέλει μια παγκόσμια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιήστε το και κάντε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό. Διαφορετικά, ακόμα κι αν ο Πούτιν δεν το θέλει, ο στρατός θα αντιδράσει».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατός της Λευκορωσίας ανακοίνωσε έκτακτες ασκήσεις που προκάλεσαν ανησυχίες στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις δεν απείλησαν κανέναν. «Δεν απειλούμε κανέναν, δεν πρόκειται να απειλήσουμε και δεν θα το κάνουμε. Επιπλέον, δεν μπορούμε να απειλήσουμε -- ξέρουμε ποιος μας αντιτίθεται, επομένως το να εξαπολύσουμε κάποιου είδους σύγκρουση, κάποιου είδους πόλεμο εδώ στη Δύση, δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον του κράτους της Λευκορωσίας. Έτσι, η Δύση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας