Οι σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του εργοστασίου χάλυβα συνεχίζονται, ισχυρίζεται η Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για κατάπαυση του πυρός σήμερα, αύριο και το Σάββατο, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι περίπου 200 άμαχοι που εκτιμάται πως απομένουν στο Αζοφστάλ.
Νωρίτερα το πρωί, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επιβολή κατάπαυσης του πυρός στο εργοστάσιο για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι. Όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «θα χρειαστεί χρόνος, απλώς για να βγουν οι άνθρωποι από αυτά τα υπόγεια, από αυτά τα υπόγεια καταφύγια. Στις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό για να καθαρίσουμε τα ερείπια. Όλα πρέπει να γίνουν με το χέρι».
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08:00 έως τις 18:00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν’ απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία επανέλαβε την επίθεσή της στη Μαριούπολη, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου, με τις εκεί δυνάμεις της να δηλώνουν νωρίτερα ότι δίνουν «δύσκολες αιματηρές μάχες» ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα μέσα στη χαλυβουργία.
«Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συγκρατήσουν την πίεση του εχθρού... η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Ντένις Προκοπένκο, ο διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο έδαφος της χαλυβουργίας Azovstal της Μαριούπολης την Τετάρτη, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος. Βίντεο από λογαριασμό που υποστηρίζεται από τη Ρωσία φέρεται να δείχνει αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο, καθώς οι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο μέσα, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πότε έγιναν τα χτυπήματα.
► Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times υποστήριζε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς δεδομένα που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.
Κατά το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί.
Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Τάιμς.
Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 ρώσους στρατηγούς.
Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.
Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, με τις πληροφορίες αυτές να είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει, αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει - με πολύ πιο διαφανή τρόπο - στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.
«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία εξασθενημένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί πλέον να κάνει πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», δήλωνε την 25η Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Άλλες εξελίξεις
►Διστάζει η Ιαπωνία να ακολουθήσει άμεσα την Ευρώπη και να επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Θα αντιμετώπιζε «δυσκολία», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ότι εισηγείται το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μέχρι σήμερα, που συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο –τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα– που εισάγει η Ε.Ε. από τη Ρωσία, με κάποιες εξαιρέσεις.
►Ουκρανός τηλεοπτικός ρεπόρτερ που κατατάχτηκε στον στρατό, σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην πόλη Ιζιούμ (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ολεξάντρ Μάχοφ, 36 ετών, είναι τουλάχιστον ο όγδοος δημοσιογράφος που γίνεται γνωστό πως σκοτώθηκε τους δύο και πλέον μήνες του πολέμου. Ήταν γνωστός για τις αποστολές του σε εμπόλεμες ζώνες και είχε επίσης καταταγεί και πολεμήσει το 2014, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.
►Άλλοι 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος Ιρίνα Βέρεστσουκ. Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν από Μαριούπολη, Μάνχους, Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ.
►Η Σουηδία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι θα λάβει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα, δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. Μαζί με τη Φινλανδία ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι την ένταξή τους, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν χρόνο για να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
►Πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβαρδισμών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης. Κατά τον Σερχίι Γκαϊντάι, επλήγησαν κυρίως οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Χίρσκε και Λισιτσάνσκ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας