Σε μια ημέρα ιδιαίτερου συμβολισμού -ακριβώς 86 χρόνια μετά την ιστορική εκλογική νίκη της συνασπισμένης γαλλικής Αριστεράς, με το Λαϊκό Μέτωπο, σε μια χώρα εξασθενημένη από την οικονομική κρίση και αντιμέτωπη με την απειλή τότε του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου- η Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενωση (NUPES) υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν διευρύνθηκε χθες κι άλλο.
Μετά την προχθεσινή πολιτική συμφωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους, στο κοινό μέτωπο για τις βουλευτικές εκλογές συντάχθηκαν χθες και οι κομμουνιστές.
«Μοιραζόμαστε κοινούς προγραμματικούς στόχους που θα αποτελέσουν τη βάση ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος αρκετών εκατοντάδων προτάσεων» αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, κάνοντας λόγο για «πλουραλιστική πλειοψηφία».
Ζητούμενο εξάλλου είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η νίκη της συνασπισμένης Αριστεράς στις κάλπες που θα στηθούν σε περίπου έξι εβδομάδες και η εξασφάλιση μιας συγκατοίκησης-«φρένο» στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεύτερης προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.
Τελευταίοι σε αυτό το «τρένο της αλλαγής» αναμένεται να ανέβουν οι σοσιαλιστές: το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας που στις προεδρικές εκλογές αφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη και τώρα διχάζεται ως προς την εκλογική συνεργασία με την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν.
Ηδη ορισμένα στελέχη του -όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Κασνέβ- προαναγγέλλουν αποχώρηση από το κόμμα, διαφωνώντας με την επιλεκτική «ανυπακοή» που ζητά ο Μελανσόν έναντι ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων εφόσον χρειαστεί.
Πρακτικά ωστόσο λέγεται ότι το μεγάλο «παζάρι» αφορά το μοίρασμα των εκλογικών περιφερειών.
Με το τεφτέρι «γράψε-σβήσε» είναι και ο ίδιος ο Μακρόν, που ρίχνει «δίχτυα» στην επίσης σε εκλογική αποσάθρωση και αλληλοσπαραγμό νεο-γκολική Δεξιά. Οχι τυχαία, χθες τις πόρτες του Μεγάρου των Ηλυσίων πέρασε -μυστικά αρχικά μέχρι να διαρρεύσει- ο Νικολά Σαρκοζί.
Ουσιαστικά ήδη σε πολιτικό «διαζύγιο» με το κόμμα του, τους Ρεπουμπλικανούς, ο πρώην πρόεδρος επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο στο (τύποις) κεντρώο κόμμα του Μακρόν προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την προσχώρηση σε αυτό και άλλων βουλευτών της Δεξιάς.
Προσώρας το πλέον σίγουρο στην ατζέντα του επανεκλεγέντος προέδρου είναι ότι θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα το Σάββατο σε μια «λιτή» και «με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές» -όπως τονίστηκε- τελετή.
Κατά τα λοιπά, ο προαναγγελθείς διορισμός νέου πρωθυπουργού -μετά τις προεδρικές εκλογές και εν όψει των βουλευτικών- δεν έχει ακόμη γίνει. Λέγεται ότι αρκετοί που δέχτηκαν σχετική πρόταση από τον Μακρόν την έχουν αρνηθεί.
Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που συνεχίζει να απορρίπτει κάθε συνεργασία με τον ομοϊδεάτη αντίπαλό της Ερίκ Ζεμούρ, προσδοκώντας να τον «καταπιεί» πολιτικά στις κάλπες του Ιουνίου.
«Υπάρχει πανικός, φόβος, ανησυχία μέχρι την κορυφή του κράτους» σχολίασε χθες η βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, Κλεμαντίν Οτάν. «Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη διορίσει τον πρωθυπουργό του. Πρέπει να βρει την εξίσωση να μας αντικρούσει». Ομως με τη συγκρότηση της NUPES, υπογράμμισε, «γράφουμε ένα σενάριο που δεν είχε προβλεφθεί»…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας