Η ισχύς εν τη ενώσει και τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς στη Γαλλία πασχίζουν να το κάνουν πράξη -έστω όψιμα-, έχοντας χάσει τραγικά την ευκαιρία να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο και να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεκδικώντας με αξιώσεις μια πρωτοφανή νίκη.
Εν όψει όμως του «τρίτου γύρου» -των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου- δείχνουν να πήραν το μάθημα από το ολέθριο λάθος τους να ξαναφήσουν κατακερματισμένους τους ψηφοφόρους τους, αποσκοπώντας αυτή φορά στη συγκρότηση ενιαίου εκλογικού μετώπου που θα διαλύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της παράταξης Η Δημοκρατία Εμπρός υπό τον άρτι επανεκλεγέντα Εμανουέλ Μακρόν, αναγκάζοντας τον νεοφιλελεύθερο «πρόεδρο των πλουσίων» να συγκατοικήσει πλέον στην εξουσία με έναν πρωθυπουργό της ριζοσπαστικής Αριστεράς και συγκεκριμένα τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που τερμάτισε εντυπωσιακά τρίτος στην προεδρική κούρσα με 22%.
Το πρώτο ενωτικό βήμα έγινε το βράδυ της Πρωτομαγιάς, όταν ανακοινώθηκε πως η Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν υπέγραψε τελικά ιστορική συμφωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους για συμπόρευση στις βουλευτικές εκλογές, στέφοντας με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων. Παρά τη φημολογία για άτεγκτη και υπεροπτική στάση του Μελανσόν που τα ήθελε, λέει, όλα δικά του και οι δύο πλευρές μοιάζουν να έβαλαν νερό στο κρασί τους.
Η συμβιβαστική συμφωνία διέπει μεταξύ άλλων την πολιτική έναντι της Ε.Ε., «με την “ανυπακοή” της Ανυπόταχτης Γαλλίας να περιορίζεται σε συγκεκριμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες, αν χρειαστεί», όπως σημείωνε το Γαλλικό Πρακτορείο, με «κοινή ονομασία (Νέα Λαϊκή, Περιβαλλοντική και Κοινωνική Ενωση)» και με «διαμοιρασμό εκλογικών περιφερειών». Κι έτσι σε 100 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα κατεβάσουν υποψήφιους μόνο οι Οικολόγοι-Πράσινοι, ενώ στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα θα ενταχθούν ο βασικός μισθός στα 1.400 ευρώ, η ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 και το πάγωμα τιμών σε βασικά προϊόντα.
Οπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Monde», τα δύο κόμματα «συμφώνησαν σε μια θέση που ταυτόχρονα υποστηρίζει την απείθεια σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι για να ικανοποιήσουν τους πάντες, ακόμα κι αν κινδυνεύει να είναι αντιφατικό»… Στο κείμενο συμφωνίας μάλιστα αναφέρονται ειδικά «οικονομικοί και δημοσιονομικοί κανόνες, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τα ενεργοβόρα και νεοφιλελεύθερα στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κ.ο.κ.».
Πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ ήθελαν να επίκειται χθες βράδυ το κλείσιμο και δεύτερης ιστορικής συμφωνίας της Ανυπόταχτης Γαλλίας με τους Κομμουνιστές, ενώ πιο δύσκολες λεγόταν πως παρέμεναν οι διαπραγματεύσεις με τους -πάλαι ποτέ κραταιούς κυβερνώντες, πλην ανύπαρκτους πια εκλογικά- Σοσιαλιστές, που… πασοκοποιήθηκαν άσχημα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποσπώντας μόλις 1,7%. Μέχρι πρότινος άλλωστε ο Μελανσόν συνέχιζε τις σκληρές επιθέσεις εναντίον των πρώην συντρόφων του (ο ίδιος είχε παραιτηθεί από το κόμμα το 2008).
Στην κρίσιμη ώσμωση για μια ενωμένη γαλλική Αριστερά έπαιξε τον ρόλο του και ο καθιερωμένος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κατά την οποία εκτιμάται πως κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας έως και 210.000 διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μακρόν και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί. Δεν έλειψαν εξάλλου ούτε τα… καθιερωμένα επεισόδια στο Παρίσι. «Τα πράγματα πάνε μπροστά, να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάνε τα πράγματα μπροστά» διαμήνυσε ο ηγέτης της Ανυπόταχτης Γαλλίας.
«Βλέπουμε ότι δεν είμαστε τόσο μακριά από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ανταλλάσσοντας μάλιστα χειραψία με τον Μελανσόν. «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή σε λίγες ώρες, όλοι θα το έβρισκαν ύποπτο» τόνισε ο Λοράν Μπομέλ, ένας από τους διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών. «Είναι φυσιολογικό να χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεκαθαρίσουμε τα ζητήματα». Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος έχει φρυάξει πάντως, στηλιτεύοντας τον Μελανσόν όχι μόνο για το ριζοσπαστικό προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά για την απόρριψη του ΝΑΤΟ και την κριτική του για τη στήριξη στην Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας