• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.0°C / 32.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 26.2°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.8°C
  5 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  22%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  25%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγορεύει τις πληρωμές σε ρούβλια η Κομισιόν

 • A-
 • A+
Η πληρωμή του αερίου σε ρωσικό νόμισμα παραβιάζει τις κυρώσεις, είπε η επίτροπος Ενέργειας στους 27 αρμόδιους υπουργούς της Ε.Ε. ● Υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πληροφορίες για εταιρείες που πληρώνουν σε ρούβλια. ● Τυπικά δεν υπήρξαν διαφωνίες από τους υπουργούς, αλλά για να αποτραπεί ένα βέτο της Ουγγαρίας εξετάζεται η εξαίρεση αυτής και της Σλοβακίας από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Αυτό επανέλαβε χθες η Κομισιόν στους 27 υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μετά τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. «Εάν σέβεστε τις συμβάσεις, μπορείτε να συνεχίσετε», είπε στους υπουργούς η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία τόνισε ότι η Κομισιόν θα εκδώσει πιο λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές πριν οι εταιρείες πραγματοποιήσουν την επόμενη πληρωμή στα μέσα Μαΐου.

Η ίδια υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες που πληρώνουν σε ρούβλια και αποκάλεσε παραπλανητικά τα σχόλια του Ιταλού υπουργού που ζήτησε να επιτραπεί προσωρινά στις εταιρείες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σκοπός της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας ήταν να βρεθεί κοινός βηματισμός, ειδικά στο θέμα της πληρωμής του φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά, οι υπουργοί αναζήτησαν φόρμουλα για συνέχιση των πληρωμών μεν στη Ρωσία, αλλά με τρόπο που δεν θα κάνει το «χατίρι» στη Ρωσία πληρώνοντας με ρούβλια και θα είναι σύμφωνος με τις κυρώσεις της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της επιτρόπου Σίμσον αλλά και της υπουργού Ενέργειας της προεδρεύουσας Γαλλίας, δεν υπήρξαν διαφωνίες στο Συμβούλιο.

Οι υπουργοί συζήτησαν και το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, καθώς και άλλων χωρών αν χρειαστεί, σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να αποκόψει ακόμη περισσότερες χώρες. Η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της ηπείρου θα είναι γεμάτες το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 32% και, σύμφωνα με την επίτροπο, τη στιγμή που οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να είναι το επόμενο που θα υποστεί τις περικοπές ενέργειας της Ρωσίας.

Παράλληλα, η Ε.Ε. επεξεργάζεται την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία θα επικεντρωθεί σε ένα σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία, ένας από τους κύριους αντιπάλους, συμφώνησε τώρα σε αυτό.

«Υστερα από δυο μήνες εργασίας, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι κατά της απαγόρευσης του πετρελαίου στη Ρωσία. Φυσικά είναι ένα βαρύ φορτίο που πρέπει να σηκώσουμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό... Πρέπει να προετοιμάσουμε τους κόμβους, πρέπει να προετοιμάσουμε τους αγωγούς. Οπότε ο χρόνος είναι χρήσιμος. Αλλά άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Για ακόμα μία φορά, την Ευρώπη διχάζει η Ουγγαρία που γενικά έχει διαχωρίσει τη θέση της απέναντι στις κυρώσεις για τη Ρωσία. Για να αμβλύνουν τις διαφορές και να υπάρξει συμφωνία, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν σε αυτή τη φάση την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από τη διακοπή, λόγω της αυξημένης εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή τον Μάιο.

Οι υπουργοί και η Επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν γρήγορα την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αγορών Φυσικού Αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ε.Ε. σε προσιτές τιμές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πλάνα «έκτακτης ανάγκης» από την Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαγωνισμούς για κίνητρα στη μείωση κατανάλωσης από βιομηχανίες κλπ, και ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο τη μείωση...
Πλάνα «έκτακτης ανάγκης» από την Κομισιόν για το φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ενεργειακό ευχολόγιο από τους «27»
Χωρίς γενναίες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και δίχως αποφασιστικές κινήσεις για την ανάσχεση των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισε χθες η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ενεργειακό ευχολόγιο από τους «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμός για το ρωσικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρόταση που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει τη διάκριση μεταξύ μιας πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών από τη θάλασσα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος...
Διχασμός για το ρωσικό πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δεν συμφώνησε σε καμία από τις προτάσεις που έφερε η Κομισιόν για τη διακοπή της ροής του ρωσικού πετρελαίου παρ' όλο που η αναθεωρημένη πρόταση εξαιρούσε Ουγγαρία και Σλοβακία έως το τέλος του...
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
ΕΥΡΩΠΗ
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο
Παρά την αισιοδοξία των διπλωματών ότι θα υπήρχε συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και χθες δεν υπήρχε ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη για την έγκριση του έκτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της...
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας