Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν

AP Photo / Claude Paris

Γαλλία: Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για κοινό μέτωπο της Αριστεράς

Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς δείχνουν έτοιμα για την ένωσή τους.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έχασε «παρά τρίχα» την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τώρα προσπαθεί να συγκροτήσει ένα κοινό εκλογικό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς -τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» δεν έκρυψε χθες την αισιοδοξία του για τη συγκρότηση ενός ένα κοινό εκλογικού μετώπου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η 3η Μαΐου ίσως αποτελέσει κομβικής σημασίας ημερομηνία ξυπνώντας μνήμες από το μακρινό 1936 όπου η γαλλική αριστερά, με το Λαϊκό Μέτωπο, κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Το κόμμα του Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν χθες πως κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία. Το ίδιο αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να συμβεί και με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ με τους συρρικνωμένους Σοσιαλιστές είναι πλέον σαφές πως ότι και αν συμβεί, άλλοι θα συμμαχήσουν με τον Μελανσόν και άλλοι με τον Μακρόν.

Σε γενικές γραμμές και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Οικολόγους, η Ανυπότακτη Αριστερά έβαλε νερό στο κρασί της αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει, αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, στις σημερινές διαπραγματεύσεις της με τους κομμουνιστές. Εκ παραλλήλου φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και το ζήτημα της κατανομής των εδρών, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει σε όλες τις συνιστώσες τη δυνατότητα απόκτησης «κοινοβουλευτικής ομάδας». Για να αποκτήσει στη Γαλλία ένα κόμμα αναγνωρισμένη από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτική ομάδα (κάτι που συνεπάγεται πολιτική αναγνωρισιμότητα αλλά και σημαντική κρατική χρηματοδότηση) θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 βουλευτές.

Το ζήτημα της δυνατότητας συγκρότησης «κοινοβουλευτικής ομάδας» φαίνεται να ταλανίζει και τις διαβουλεύσεις της προεδρικής πλειοψηφίας με τις συγγενικές προς αυτή πολιτικές δυνάμεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προτιμούσε τη μεγαλύτερη δυνατή ομογενοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών, μάλλον θα ξανακερδίσει τον Ιούνιο.

Τέλος στον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τον Ερίκ Ζεμούρ, ευελπιστώντας πως ακόμα και αν δεν αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση, θα έχει τουλάχιστον απαλλαγεί εφεξής από την πολιτική παρουσία του.

Οι δημοσκοπήσεις

Μια πρώτη δημοσκόπηση του Harris Interactive προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία μεγαλύτερη των 325 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, εφόσον κατάφερνε να συσπειρώσει το σύνολο της Δεξιάς (πλην της Ακροδεξιάς), κάτι δύσκολο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τον καταποντισμό των Ρεπουμπλικανών στο 4,8% και τη μάχη που δίνουν για επιβίωση.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση της IFOP-Fiducial για το TF1 έδειξε πως το 68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θέλει «η αντιπολίτευση να είναι πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να επιβάλει μια συγκατοίκηση στον Μακρόν, κάτι που επίσης επιθυμεί το 40% όσων τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο.

Google News
Quo vadis Francia;
Β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών αύριο και ο Εμανουέλ Μακρόν κρατά... την ανάσα του για να δει αν θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι ● Αν δεν τα καταφέρει, γνωρίζει καλά πως έρχονται δύσκολες μέρες γι’αυτόν στο...
Quo vadis Francia;
ΕΥΡΩΠΗ
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
Υποψήφιοι της Nupes, αλλά και ο ίδιος ο Μελανσόν κατηγόρησαν το υπουργείο Εσωτερικών για «χειραγώγηση» προκειμένου να δοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις μια πλασματική πρωτιά για καθαρά ψυχολογικούς κι...
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
«Θρίλερ» στους Σοσιαλιστές, «αναγεννήθηκε» ο Μακρόν
Ο Μακρόν μετονόμασε το κόμμα του σε «Αναγέννηση» και συνήψε συνεργασία με δύο κόμματα ώστε να «χτυπήσει» στα ίσια τον αριστερό συνασπισμό υπό τον Μελανσόν.
«Θρίλερ» στους Σοσιαλιστές, «αναγεννήθηκε» ο Μακρόν
Ιστορική συμμαχία και ελπίδα για νίκη
Το εγχείρημα συγκρότησης κοινού μετώπου της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι κοντά στην επιτυχία. Συμφώνησαν και οι Σοσιαλιστές ● Μένει να εγκριθεί η συμφωνία από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.
Ιστορική συμμαχία και ελπίδα για νίκη
Και οι κομμουνιστές στο «άρμα» Μελανσόν
Ζητούμενο είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η νίκη της συνασπισμένης Αριστεράς και η εξασφάλιση μιας συγκατοίκησης-«φρένο» στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μακρόν.
Και οι κομμουνιστές στο «άρμα» Μελανσόν
Συμφωνία Μελανσόν με Οικολόγους-Πράσινους
Η Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν υπέγραψε ιστορική συμφωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους για συμπόρευση στις βουλευτικές εκλογές με επόμενο βήμα να είναι η συμφωνία με τους Κομμουνιστές και η σύγκλιση με τους...
Συμφωνία Μελανσόν με Οικολόγους-Πράσινους