Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έχασε «παρά τρίχα» την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τώρα προσπαθεί να συγκροτήσει ένα κοινό εκλογικό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς -τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.
Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» δεν έκρυψε χθες την αισιοδοξία του για τη συγκρότηση ενός ένα κοινό εκλογικού μετώπου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η 3η Μαΐου ίσως αποτελέσει κομβικής σημασίας ημερομηνία ξυπνώντας μνήμες από το μακρινό 1936 όπου η γαλλική αριστερά, με το Λαϊκό Μέτωπο, κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.
Το κόμμα του Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν χθες πως κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία. Το ίδιο αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να συμβεί και με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ με τους συρρικνωμένους Σοσιαλιστές είναι πλέον σαφές πως ότι και αν συμβεί, άλλοι θα συμμαχήσουν με τον Μελανσόν και άλλοι με τον Μακρόν.
Σε γενικές γραμμές και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Οικολόγους, η Ανυπότακτη Αριστερά έβαλε νερό στο κρασί της αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει, αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, στις σημερινές διαπραγματεύσεις της με τους κομμουνιστές. Εκ παραλλήλου φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και το ζήτημα της κατανομής των εδρών, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει σε όλες τις συνιστώσες τη δυνατότητα απόκτησης «κοινοβουλευτικής ομάδας». Για να αποκτήσει στη Γαλλία ένα κόμμα αναγνωρισμένη από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτική ομάδα (κάτι που συνεπάγεται πολιτική αναγνωρισιμότητα αλλά και σημαντική κρατική χρηματοδότηση) θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 βουλευτές.
Το ζήτημα της δυνατότητας συγκρότησης «κοινοβουλευτικής ομάδας» φαίνεται να ταλανίζει και τις διαβουλεύσεις της προεδρικής πλειοψηφίας με τις συγγενικές προς αυτή πολιτικές δυνάμεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προτιμούσε τη μεγαλύτερη δυνατή ομογενοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών, μάλλον θα ξανακερδίσει τον Ιούνιο.
Τέλος στον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τον Ερίκ Ζεμούρ, ευελπιστώντας πως ακόμα και αν δεν αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση, θα έχει τουλάχιστον απαλλαγεί εφεξής από την πολιτική παρουσία του.
Οι δημοσκοπήσεις
Μια πρώτη δημοσκόπηση του Harris Interactive προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία μεγαλύτερη των 325 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, εφόσον κατάφερνε να συσπειρώσει το σύνολο της Δεξιάς (πλην της Ακροδεξιάς), κάτι δύσκολο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τον καταποντισμό των Ρεπουμπλικανών στο 4,8% και τη μάχη που δίνουν για επιβίωση.
Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση της IFOP-Fiducial για το TF1 έδειξε πως το 68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θέλει «η αντιπολίτευση να είναι πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να επιβάλει μια συγκατοίκηση στον Μακρόν, κάτι που επίσης επιθυμεί το 40% όσων τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας