Με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Συγκεκριμένα, 439 ψήφισαν «ναι», 119 «όχι» και 40 δήλωσαν «παρών».
Από την κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον 50 βουλευτές ψήφισαν «όχι», επίσης «όχι» ψήφισαν και 36 βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς, ενώ 4 βουλευτές της Αριστεράς δήλωσαν «παρών».
Για άλλη μια φορά επρόκειτο για πολύ φορτισμένη διαδικασία, με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να δέχονται πολλά επικριτικά πυρά για τη στρατηγική τους απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως από το κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους.
Στην ομιλία της η καγκελάριος δήλωσε πως ποτέ στη ζωή της δεν έχει δει να παίζεται τέτοιο δράμα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Τόνισε ότι το ευρώ είναι πάνω από κόμματα και σύνορα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν αυτή που διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δημοψήφισμα δημιούργησε συντρίμμια στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η αξιοπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να τα παρατήσουμε και να μη συνεχίσουμε, η συνέπεια θα ήταν όμως χάος και βία στην Ελλάδα και αυτό δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε να συμβεί».
«Η συμφωνία -είπε- είναι για το καλό της Ελλάδας, της Γερμανίας και της ευρωζώνης. Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μια τελευταία ευκαιρία. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η εναλλακτική λύση θα ήταν χάος».
Η ίδια ευχαρίστησε τον Σόιμπλε για την αντοχή του στις διαπραγματεύσεις, κάτι που έκανε τους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να χειροκροτήσουν για πολλή ώρα όρθιοι.
Η καγκελάριος επανέλαβε πως οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν το κούρεμα του χρέους και τόνισε «το προσωρινό Grexit δεν έγινε δεκτό από την Ελλάδα, ούτε από άλλα μέλη της ευρωζώνης. Δεν θα επιτρέπαμε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό θα ήταν το τέλος της αλληλεγγύης. Ομως δεν μπορεί να συνυπάρξουν αυτά που λέει ο Τσίπρας, δηλαδή και η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και να σταματήσει η λιτότητα».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε χαρακτηριστικά: «κύριε Σόιμπλε, λυπάμαι, αλλά ετοιμάζεστε να καταστρέψετε την ευρωπαϊκή ιδέα». Είπε πως καγκελάριος της χώρας τις ημέρες αυτές δεν ήταν η κ. Μέρκελ, αλλά ο κ. Σόιμπλε, τον οποίο κατηγόρησε για εθνικιστικές τάσεις.
Πρόσθεσε πως εάν ήταν Ελληνας βουλευτής θα ψήφιζε «όχι» και ζήτησε να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, όπως έγινε με τη Γερμανία, το 1953, στη σύνοδο του Λονδίνου.
Το «κούρεμα» του χρέους ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των Πρασίνων, ενώ και αυτοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη στρατηγική της απέναντι στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για κυνικούς εκβιασμούς.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε απέκρουσε τις εναντίον του κατηγορίες, λέγοντας πως προσπαθεί να βρει ρεαλιστικές λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα και απέναντι σε μια χώρα που δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
Δεν έκανε αναφορά στην πρότασή του για προσωρινό Grexit της Ελλάδας, είπε όμως πως στο πλαίσιο των ρεαλιστικών λύσεων εντάσσεται και η πρόταση που έκανε για δημιουργία ταμείου διαχείρισης της ελληνικής περιουσίας.
«Τελευταία ευκαιρία»
Σημείωσε πως το τρίτο αυτό πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολο, τόνισε πως η Ελλάδα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο πήγαινε πολύ καλά και πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του πως είναι «η τελευταία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την Ελλάδα».
Ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως έχει κάνει πολλά λάθη, είπε όμως πως «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην αφήσουμε τα παιδιά των φίλων μας να πεινάσουν».
Επίσης τόνισε πως το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο τα χρήματα και τα χρέη, αλλά το γεγονός πως η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις του κρατικού μηχανισμού της, καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους και κατέληξε πως «μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας φέρουν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας» και ότι «για πολλά χρόνια η Γερμανία έκλεινε τα μάτια στα προβλήματα αυτά, αλλά αυτό τώρα πρέπει να σταματήσει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας