Κατά της Ιταλίας στρέφεται το Βερολίνο υποστηρίζοντας στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών πως αξιώσεις θυμάτων των ναζί από το γερμανικό κράτος παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Reuters.
Η αίτηση της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του χθες βράδυ, αναφέρει πως η Ρώμη «συνεχίζει να επιτρέπει την υποβολή αξιώσεων αποζημίωσης στα εγχώρια δικαστήρια παρά την απόφαση του ICJ το 2012 ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου».
Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι από την απόφαση του 2012 έχουν κατατεθεί περισσότερες από 25 νέες αξιώσεις αποζημίωσης στην Ιταλία λόγω εγκλημάτων των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε πολλές από τις υποθέσεις, τα δικαστήρια διέταξαν τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση. Για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, τα ιταλικά δικαστήρια προσπαθούν να δεσμεύσουν ακίνητα στη Ρώμη που ανήκουν στο γερμανικό κράτος.
Έτσι Γερμανία επέλεξε να πάει σήμερα τη Ρώμη στη Χάγη, επειδή δικαστήριο της γείτονος ανέφερε πως θα αποφασίσει έως τις 25 Μαΐου, εάν θα εξαναγκάσει την πώληση κτιρίων, μερικά από τα οποία στεγάζουν γερμανικά πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μάλιστα, το Βερολίνο ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα δημοπρατήσει ακίνητο ενώ εξετάζεται η ευρύτερη υπόθεσή της για αξιώσεις αποζημίωσης. Η ακρόαση για τα προσωρινά μέτρα αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων (προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία).
Η διαμάχη για τις γερμανικές οφειλές ξεκίνησε το 2008, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η Γερμανία έπρεπε να πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε οικογένειες εννέα ατόμων, τα οποία ήταν ανάμεσα στους 203 που δολοφονήθηκαν από τον γερμανικό στρατό στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης το 1944. Ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Διαχρονικά η Γερμανία υποστηρίζει πως έχει αντισταθμίσει τις αδικίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε εκτεταμένες συνθήκες ειρήνης και αποζημιώσεων με τις πληγείσες χώρες, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος με την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος το 1945.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας