• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.0°C
  4 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.5°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 34.4°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 35.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  57%

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν 

AP Photo / Claude Paris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δύσκολο στοίχημα μιας αριστερής συμμαχίας

 • A-
 • A+
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έχασε «παρά τρίχα» την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τώρα προσπαθεί να συγκροτήσει ένα κοινό εκλογικό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς -τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές- ώστε να πετύχει κάτι καλύτερο στις βουλευτικές ● Ζητώντας, όμως, από τους υπόλοιπους να μπουν κάτω από τη δική του πολιτική «ομπρέλα», προκαλεί αντιδράσεις ● Το πρόγραμμά του είναι προοδευτικό, τολμηρό και φιλόδοξο.

«Να μη μονοπωλήσει την εξουσία ο πρόεδρος με τη χειρότερη εκλογή στην 5η Δημοκρατία». Αυτό είναι το στοίχημα της μεγάλης έκπληξης των προεδρικών εκλογών, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που πέτυχε ένα 22% και για μόλις 420.000 ψήφους (που τον χώρισαν από τη Μαρίν Λεπέν) δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας καλεί τους Γάλλους να του δώσουν την πλειοψηφία στις βουλευτικές της 12ης και της 19ης Ιουνίου, αναγκάζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια άβολη συγκατοίκηση με τον ίδιο ως πρωθυπουργό.

«Μπορείτε να νικήσετε τον Μακρόν και να επιλέξετε έναν άλλο δρόμο αν δώσετε την πλειοψηφία στους βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας» ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο Μελανσόν το ίδιο το βράδυ του δεύτερου γύρου των προεδρικών, υποσχόμενος πως μόνο έτσι μπορεί να αποτραπούν τα πιο αντιδραστικά σχέδια του εκλεγμένου προέδρου μπροστά στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι.

Ο Μελανσόν θέλει μια νέα ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του πολιτικού κλίματος που επί Μακρόν στράφηκε προς τα δεξιά, έλεγε ο Ολιβιέ Φαγέ στη Le Monde. Και για να μπορέσει να έχει κάποια πιθανότητα να το πετύχει προσπαθεί να ενώσει όλες τις αριστερές δυνάμεις (που στον πρώτο γύρο των προεδρικών πήραν 11,8 εκατ. ψήφους). Και μάλιστα υπό την ηγεσία του, μετά το απρόσμενο ποσοστό τους στις προεδρικές και τις καταστροφικές επιδόσεις των υπόλοιπων: 4,63% οι Πράσινοι, ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για τους Κομμουνιστές με 2,3% και εκμηδένιση των Σοσιαλιστών με 1,7%.

Μια δυναμική που δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα καθώς σύμφωνα με το Euroactiv στην πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές ο Μελανσόν έχει ξανά σημαντικό προβάδισμα ανάμεσα στην Αριστερά: 19% έναντι 8% για τους Πράσινους, 5% για τους Σοσιαλιστές και 3% για τους Κομμουνιστές.

«Για τον Μελανσόν, οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για το “μπλοκ της εργατικής τάξης”, που πιστεύει ότι με εκείνον μπορεί να πάρει την εξουσία, και μαζί για να αφομοιώσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς».

Είναι εφικτό;

Οι συζητήσεις φαίνεται να προχωρούν θετικά με τους Κομμουνιστές (άλλωστε πρώτος ο ηγέτης τους, Φαμπιάν Ρουσέλ, κάλεσε τον Μελανσόν να συνασπιστούν για τις βουλευτικές), αλλά συναντά αρκετά προβλήματα με τους υπόλοιπους, ιδίως γιατί θέτει ως όρο να κατέβουν όλοι υπό τη σημαία της Λαϊκής Ενότητας και στη βάση των κεντρικών θέσεων του προγράμματος του Μελανσόν: σύνταξη στα 60, κατάργηση του αντεργατικού νόμου El Khomri και άλλων ανάλογων, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των τιμών στα βασικά είδη, οικολογικός σχεδιασμός και το τέλος της «προεδρικής μοναρχίας» με την 6η Δημοκρατία. Αν σε αυτά θα μπορούσαν να υπάρξουν σημεία σύγκλισης, το θέμα της «ανυπακοής στην Ευρώπη» αποτελεί το μεγαλύτερο (και ίσως αξεπέραστο) αγκάθι.

Ενδεικτική είναι η μεταστροφή του κλίματος με τους Πράσινους, ενώ αρχικά διαφαινόταν θετικό. «Θέλει ο Μελανσόν να γίνει πρωθυπουργός; Τον προκαλούμε. Ας κερδίσουμε μαζί. Αλλά μια συμμαχία δεν μπορεί να γίνει με μια ηγεμονική βούληση», δήλωσε ο εθνικός γραμματέας των Πράσινων, Ζιλιέν Μπαγιού, σε συνέντευξή του στη Libération, απαιτώντας μια εκπροσώπηση δίκαιη στο πολύπλοκο θέμα των εκλογικών περιφερειών. Ο Μπαγιού εξήγησε πως αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ανυπότακτης Γαλλίας σε μια συμμαχία της Αριστεράς, όχι όμως υπό τον Μελανσόν, «γιατί κάτι τέτοιο δεν θα προχωρήσει». Δηλώσεις που έκαναν την Ανυπότακτη Γαλλία να αντιδράσει επικρίνοντας αρκετά στελέχη των Πράσινων, που «δημόσια επαναξιολογούν σημαντικές προγραμματικές δεσμεύσεις», και αναγνωρίζοντας πως «τις τελευταίες ώρες, οι συζητήσεις με τους Πράσινους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σχετίζονται με διαφορές και διαφωνίες στο εσωτερικό της ίδιας της οργάνωσής τους».

Αντίθετα, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα (αν όχι εχθρότητα) με τους Σοσιαλιστές (από τους οποίους ο Μελανσόν ζητά να απορρίψουν τον νεοφιλελευθερισμό του πρόσφατου παρελθόντος τους), τα μηνύματα της πρώτης επίσημης συνάντησής τους την Τετάρτη μοιάζουν κατ’ αρχήν θετικά. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρ, δήλωσε πως «δεν είχαμε την αίσθηση ότι συζητούσαμε με το ίδιο Σοσιαλιστικό Κόμμα με αυτό που ήταν πριν από δυο-τρία χρόνια» και πως φάνηκε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης. Ενώ ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Πιερ Ζουβέ, έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο. «Δεν υπάρχουν ανάμεσά μας σημεία που να αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ενότητα είναι εφικτή και απαραίτητη». Επισήμανση κυρίως προς σωρεία στελεχών που διαφωνούν με αυτή την προοπτική. Ανάμεσά τους η Αν Ινταλγκό, που χαρακτήρισε λάθος τη θέση του προέδρου του κόμματος, Ολιβιέ Φορ, για μια συμφωνία, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που δήλωσε πως αυτή ισοδυναμεί με εξαφάνιση των Σοσιαλιστών.

Τα «κουκιά» του Μακρόν

Από το 2002 όταν η ημερομηνία των βουλευτικών μετακινήθηκε ώστε να γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, ο νικητής των τελευταίων δεν έχει χάσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αλλά τα φετινά αποτελέσματα ίσως κάνουν τη διαφορά, γράφει η Le Monde. Ο πρόεδρος επανεκλέχτηκε έχοντας απέναντί του μια Ακροδεξιά με ποσοστά-ρεκόρ στην ιστορία της, με μια από τις μεγαλύτερες αποχές (28%), με τις ψήφους εκατομμυρίων πολιτών που ποτέ δεν θα τον επέλεγαν αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της Λεπέν και έχοντας χάσει περισσότερους από 2 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, μια πρώτη δημοσκόπηση του Harris Interactive προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία μεγαλύτερη των 325 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, εφόσον κατάφερνε να συσπειρώσει το σύνολο της Δεξιάς (πλην της Ακροδεξιάς), κάτι δύσκολο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τον καταποντισμό των Ρεπουμπλικανών στο 4,8% και τη μάχη που δίνουν για επιβίωση.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση της IFOP-Fiducial για το TF1 έδειξε πως το 68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θέλει «η αντιπολίτευση να είναι πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να επιβάλει μια συγκατοίκηση στον Μακρόν, κάτι που επίσης επιθυμεί το 40% όσων τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο.

Εκεί ποντάρει και ο Μελανσόν. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο ακόμη και με ενωμένη την Αριστερά να καταφέρει από τις 17 έδρες που κατέχει σήμερα να φτάσει στην πλειοψηφία, εκτιμούσε στο France24 ο Πολ Σμιθ, καθηγητής γαλλικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ.

Ο Μακρόν το δήλωσε προφητικά ήδη από το βράδυ των εκλογών: «Τα χρόνια που θα έρθουν δεν θα είναι ήρεμα». Ξέρει πως δεν έχει πλέον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Δεν θα έχει περίοδο χάριτος, ούτε ανοχής. Και ανησυχεί, συνεχίζει ο Ολιβιέ Φάιγ στη Le Monde, πως αυτό το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση, ιδίως στην Αριστερά, να ανασυνταχθεί μετατρέποντας την καμπάνια της σε μαζική και παρατεταμένη αντικυβερνητική κινητοποίηση. «Και ο Μελανσόν στοιχηματίζει στις κοινωνικές κινητοποιήσεις και στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου», που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική υπέρ του.

Η Πρωτομαγιά, για την οποία μαχητικά συνδικάτα, αριστερά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις κατά των κυβερνητικών πολιτικών και ιδίως της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, θα είναι η πρώτη επίδειξη δύναμης σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αλληθωρίζει προς τα ακροδεξιά η παράταξη Μακρόν
Θυμάστε που πριν από λίγους μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε πως η Λεπέν «είναι η μόνη του εχθρός»; Ο ίδιος δεν φαίνεται να το θυμάται, καθώς ξεδιάντροπα πλέον στηρίζεται στο κόμμα της για την πολιτική του...
Αλληθωρίζει προς τα ακροδεξιά η παράταξη Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Quo vadis Francia;
Β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών αύριο και ο Εμανουέλ Μακρόν κρατά... την ανάσα του για να δει αν θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι ● Αν δεν τα καταφέρει, γνωρίζει καλά πως έρχονται δύσκολες μέρες γι’αυτόν στο...
Quo vadis Francia;
ΕΥΡΩΠΗ
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
Υποψήφιοι της Nupes, αλλά και ο ίδιος ο Μελανσόν κατηγόρησαν το υπουργείο Εσωτερικών για «χειραγώγηση» προκειμένου να δοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις μια πλασματική πρωτιά για καθαρά ψυχολογικούς κι...
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
ΕΥΡΩΠΗ
Διχάστηκαν αλλά ενέκριναν τη συμμαχία με Μελανσόν
Βραδιά-θρίλερ στους Σοσιαλιστές. Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος ενέκρινε τελικά με 62% τη συμμετοχή στο κοινό μέτωπο της ευρύτερης Αριστεράς.
Διχάστηκαν αλλά ενέκριναν τη συμμαχία με Μελανσόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Θρίλερ» στους Σοσιαλιστές, «αναγεννήθηκε» ο Μακρόν
Ο Μακρόν μετονόμασε το κόμμα του σε «Αναγέννηση» και συνήψε συνεργασία με δύο κόμματα ώστε να «χτυπήσει» στα ίσια τον αριστερό συνασπισμό υπό τον Μελανσόν.
«Θρίλερ» στους Σοσιαλιστές, «αναγεννήθηκε» ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική συμμαχία και ελπίδα για νίκη
Το εγχείρημα συγκρότησης κοινού μετώπου της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι κοντά στην επιτυχία. Συμφώνησαν και οι Σοσιαλιστές ● Μένει να εγκριθεί η συμφωνία από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.
Ιστορική συμμαχία και ελπίδα για νίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας