• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%
European Union, 2020

ECDC: Στα 166 τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη και δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου.

Μετά την αρχική αναφορά αύξησης των κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας μεταξύ προηγουμένως υγιών παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022, και από τις 20 Απριλίου 2022, έχουν εντοπιστεί στη χώρα αυτή 111 κρούσματα, ηλικίας 10 ετών και κάτω. Από την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022, έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και από άλλες χώρες του κόσμου (Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Σήμερα το ECDC δημοσίευσε την ταχεία εκτίμηση κινδύνου Αύξησης σε περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, η οποία περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό του συμβάντος, τις επιδημιολογικές έρευνες μέχρι τώρα και τις επιλογές αντιμετώπισης για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη. Η ομάδα περιστατικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα, δημοσίευσε λεπτομερή τεχνική ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες στις 25 Απριλίου 2022.

Ο εργαστηριακός έλεγχος απέκλεισε τους τύπους ιογενούς ηπατίτιδας A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερθέντων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικό για αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε και για ορισμένα κρούσματα από άλλες χώρες. Ενώ η ανεύρεση λοιμώξεων από αδενοϊό μεταξύ πολλών από αυτά τα κρούσματα υποδηλώνει ότι ο ιός αυτός μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται ενεργά.

Η επίπτωση στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι πολύ χαμηλή, αν και δεν πραγματοποιείται συστηματική επιτήρηση της εν λόγω οντότητας. Καθώς ο αιτιολογικός παράγοντας των αναφερόμενων περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστος και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ο κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό παιδιατρικό πληθυσμό δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Η πιθανότητα αύξησης της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στα παιδιά δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί λόγω της έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τον αιτιολογικό παράγοντα, τις οδούς μετάδοσης και τους παράγοντες κινδύνου. Η θεωρία εργασίας προς το παρόν είναι ότι ένας συμπαράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά που έχουν λοίμωξη από αδενοϊό, η οποία θα ήταν ήπια υπό κανονικές συνθήκες, πυροδοτεί μια πιο σοβαρή λοίμωξη ή μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη ηπατική βλάβη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρηθεί αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού σε μικρά παιδιά, η οποία συμπίπτει με τις αυξημένες ανιχνεύσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Εάν αποδειχθεί ότι ο αδενοϊός είναι ο αιτιολογικός ή συμβάλλων παράγοντας αυτού του συμβάντος, παρόμοιες αυξήσεις στην κυκλοφορία του αδενοϊού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την εφαρμογή ενισχυμένων δραστηριοτήτων επιτήρησης, αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν και θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα αναφερόμενα κρούσματα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ο δυνητικός αντίκτυπος για τον επηρεαζόμενο παιδιατρικό πληθυσμό θεωρείται υψηλός. Οι δυνατότητες μεταμόσχευσης και υποστήριξης των παιδιατρικών ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε άκρως εξειδικευμένες παιδιατρικές υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και μεταμόσχευσης μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα, ιδίως εάν αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο του συμβάντος είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιστατικών οξείας σοβαρής ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιθανότερος αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες εξακολουθούν να εξετάζονται και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Στο TESSy έχει δημιουργηθεί σύστημα αναφοράς περιστατικών (πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες) και οι χώρες ενθαρρύνονται να αναφέρουν τα περιστατικά αμέσως σε αυτή την πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο αναφοράς για ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης. Οι χώρες ενθαρρύνονται επίσης να επικαιροποιούν τα αρχεία όταν καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η κοπρανο-στοματική έκθεση σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα μικρά παιδιά. Συνεπώς, συνιστούμε την ενίσχυση των γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους όπου φοιτούν μικρά παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος Βρυξελλών-Κιέβου γεμάτη συμβολισμούς
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες θέλει να στείλει η συνάντηση κορυφής που θα διεξαχθεί στο Κίεβο: οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν μέχρι τέλους την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν σκοπεύουν να την εντάξουν στους «27».
Σύνοδος Βρυξελλών-Κιέβου γεμάτη συμβολισμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Ο δρόμος για τις ευρωεκλογές: Συμμαχία συντηρητικών-ακροδεξιάς;
Οι συντηρητικοί της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάνφρεντ Βέμπερ και Ρομπέρτα Μέτσολα, έχουν κάνει τα γλυκά μάτια στη νέα ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Ο δρόμος για τις ευρωεκλογές: Συμμαχία συντηρητικών-ακροδεξιάς;
ΕΥΡΩΠΗ
«Τρέχει» η υπόθεση άρσης ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο
Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις άρσης ασυλίας που "λιμνάζουν" για χρόνια, οι υποθέσεις Κοτσολίνο και Ταραμπέλα... τρέχουν, συνεπεία της εντολής της Προέδρου της Ευρωβουλής για άμεση εξέταση των αιτημάτων της...
«Τρέχει» η υπόθεση άρσης ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει ο δρόμος για άρση της ασυλίας Σπυράκη-Καϊλή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Ανοίγει ο δρόμος στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακοινώσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας των δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών.
Ανοίγει ο δρόμος για άρση της ασυλίας Σπυράκη-Καϊλή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας