• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.6°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.0°C / 27.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  26°C 25.9°C / 30.1°C
  5 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  55%
AP Photo / Matt Dunham
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με απόφαση της Ε.Ε. αλλάζει φάση η πανδημία

 • A-
 • A+
Το σχέδιο των Βρυξελλών περιλαμβάνει μείωση των μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και αντικατάστασή τους από δειγματοληπτικούς, παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ● Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλλει τη μετάβαση σε ένα μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης που θυμίζει την εποχική γρίπη

Covid όπως… γρίπη; Παρά τις ενστάσεις της ηγεσίας του ΠΟΥ, τη «μετάβαση» αυτή -με επακόλουθη μείωση των μαζικών διαγνωστικών ελέγχων- προανήγγειλε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνέστησε χθες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν πλέον διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κάνοντας λόγο για αλλαγή φάσης: «από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση» του νέου κορονοϊού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα μαζί μας», τόνισε μεν η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, υποστηρίζοντας δε ότι «ο εμβολιασμός, η ισχυρή συντονισμένη προσέγγιση της Ε.Ε. και η φυσική ανοσία παρέχουν ένα ευπρόσδεκτο παράθυρο ευκαιρίας για μετάβαση», αφού οι αριθμοί των κρουσμάτων «εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην Ε.Ε. αλλά η πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί και οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες άνοιξαν ξανά. [...] Είναι όμως κρίσιμο τα κράτη-μέλη να διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ετοιμότητας για νέα κρούσματα και παραλλαγές».

Παρά τη μειωμένη νοσηρότητα και θνητότητα της κυρίαρχης σήμερα παραλλαγής Ομικρον, «είναι πραγματικός ο κίνδυνος η κατάσταση να αλλάξει γρήγορα με μια νέα παραλλαγή», υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας. «Δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές, αλλά για το πότε», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ο ιός ήρθε για να μείνει. Ενώ η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται, πρέπει να προετοιμαστούμε για διαφορετικά σενάρια».

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, το καλύτερο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας προβλέπει η Covid να γίνει «τακτικά διαχειρίσιμη». Το χειρότερο σενάριο ωστόσο προβλέπει πολύ δύσκολους χειμώνες, στη διάρκεια των οποίων τα νοσοκομεία θα κατακλύζονται ξανά από ασθενείς, χωρίς να αποκλείεται η ανάδυση μιας νέας επικίνδυνης παραλλαγής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορά σκληρών περιοριστικών μέτρων. Προς το παρόν πάντως, στο πλαίσιο της νέας, λιγότερο οξείας φάσης, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. καλούνται να μην καταγράφουν εξονυχιστικά κάθε νέο κρούσμα αλλά δειγματοληπτικά, στρεφόμενες πια σε ένα διαφορετικό μοντέλο επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid, όπως συμβαίνει με άλλες νόσους του αναπνευστικού και δη τη γρίπη.

Την αρχή είχε κάνει η Ισπανία, προαναγγέλλοντας τον Ιανουάριο αλλαγή του τρόπου επιδημιολογικής επιτήρησης με βάση το μοντέλο που ακολουθείται για τη γρίπη (στο πλαίσιο μιας… ρεάλ πολιτίκ για «συνύπαρξη» με τον νέο κορονοϊό), παρότι ο (πάντα πιο επιφυλακτικός) ΠΟΥ εκτιμά ότι η Covid απέχει ακόμα από το να γίνει ενδημική, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε σταθεροποίηση της κυκλοφορίας του ιού και προβλέψιμα κύματα επιδημιολογικής μετάδοσης. Ισπανοί αξιωματούχοι επικαλούνταν μεταξύ άλλων την αβίωτη ενδελεχή καταγραφή ατέλειωτων νέων κρουσμάτων μέσω διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης επαφών, προκρίνοντας την εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων μέσα από αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα του πληθυσμού.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν ήρθαν μία μέρα μετά την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο οι ρυθμοί διαγνωστικών ελέγχων παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 70-90%, την ώρα μάλιστα που η πρόσβαση σε αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ έχει γίνει πια ευρύτατη. Η μείωση αυτή «μας καθιστά αυξανόμενα τυφλούς στα μοτίβα μετάδοσης και εξέλιξης» του ιού με νέες παραλλαγές, προειδοποίησε ο δρ Τέντρος. «Οταν μιλάμε για έναν θανατηφόρο ιό, η άγνοια δεν είναι ευδαιμονία», πρόσθεσε, εντάσσοντας την περικοπή των διαγνωστικών ελέγχων στη γενικότερη χαλάρωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο (με μόνη εξαίρεση πρακτικά την Κίνα που κινείται στο άλλο άκρο, εξακολουθώντας να εφαρμόζει μια άκρως επιθετική και μάλλον ατελέσφορη πλέον στρατηγική «μηδενικής Covid»). Στην περικοπή των διαγνωστικών τεστ αποδόθηκε εν μέρει και η σημαντική πτώση του επίσημου αριθμού νέων κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφονται τελευταία σε παγκόσμια κλίμακα.

Δηλωτική της γενικής χαλάρωσης και η εξαγγελία της Δανίας για αναστολή της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, με αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών να επικαλείται την «καλή κατάσταση» σε επιδημιολογικό επίπεδο και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που λαμβάνει μια τόσο παράτολμη απόφαση, χωρίς να αποκλείει πάντως την επανέναρξη της εκστρατείας το φθινόπωρο.

Στο ευρωπαϊκό μπλοκ το 60-80% του πληθυσμού εκτιμάται πως έχει κολλήσει κάποια στιγμή τον ιό, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας, που επισήμανε την ανάγκη προετοιμασίας και εκπόνησης σχεδίων για τυχόν επιστροφή σε οξεία φάση της πανδημίας, συστήνοντας μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του εμβολιασμού ειδικά των παιδιών 5-9 ετών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η «πιο βιώσιμη» διαχείριση δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να ρίξουν τις άμυνές τους, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας έμφαση και στην ανάγκη ανάπτυξης νέων αντιιικών φαρμάκων κατά της Covid όσο και εμβολίων επόμενης γενιάς, που θα προσφέρουν ισχυρότερη και πιο μακροχρόνια προστασία από τον νέο κορονοϊό και τις παραλλαγές του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Να δούμε στο τέλος ποιος θα δικαιωθεί!
Μία ήπειρος, χίλιες δυο διαφορετικές προσεγγίσεις της πανδημίας: η κάθε ευρωπαϊκή χώρα κάνει... του κεφαλιού της απέναντι στον κορονοϊό, με πιο ακραία προσέγγιση αυτήν της Δανίας που δεν βλέπει πια απειλή.
Να δούμε στο τέλος ποιος θα δικαιωθεί!
ΕΥΡΩΠΗ
Η τραγική ιστορία επαναλαμβάνεται
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, καθώς, παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία.
Η τραγική ιστορία επαναλαμβάνεται
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: SOS για τη μετάλλαξη Δέλτα
Επείγουσαπροειδοποίηση προς τις εθνικές αρχές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με τη διευθύντριά του να επιβεβαιώνει πως όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση κινδυνεύουν να...
Ε.Ε.: SOS για τη μετάλλαξη Δέλτα
ΕΥΡΩΠΗ
Η «δεύτερη πανδημία» και το «ηθικό αίσχος» με τους εμβολιασμούς
Η Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε, ύστερα από 15 ώρες τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, να τους πείσει για την παράταση του λοκντάουν και την αυστηροποίησή του το Πάσχα.
Η «δεύτερη πανδημία» και το «ηθικό αίσχος» με τους εμβολιασμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη στήνει «κυματοθραύστες» για το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας
Με βαριά καρδιά η Γαλλία επαναφέρει την καραντίνα. Στη Γερμανία ηπιότερο λοκντάουν, αλλά με... κορόνες από την αντιπολίτευση. Ειδικό καθεστώς και στην Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να πάρει μέτρα...
Η Ευρώπη στήνει «κυματοθραύστες» για το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Θυμάται κανείς την πανδημία;
Μέσα στη λαίλαπα που έχουν πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η εκτόξευση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η φονική πανδημία έχει μπει ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα.
Θυμάται κανείς την πανδημία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας