• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ευρωπαίοι ελεγκτές: ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας

 • A-
 • A+

Ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας διαπιστώνει σε νέα ειδική έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA), σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές εντόπισαν ελλείψεις, ιδίως στην οδηγία για τα σχέδια και υποδείγματα της Ε.Ε. και στον μηχανισμό τελών της, ενώ υπογραμμίζουν πως η καλύτερη εναρμόνιση θα έχει σημαντικό όφελος και για συστήματα των κρατών μελών.

Όπως σημειώνεται, οι κλάδοι έντασης σε σχέση με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αντιστοιχούν σε σχεδόν το μισό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε. (45%), αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, και παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο (29%) της συνολικής απασχόλησης στην Ε.Ε.

Οι απομιμήσεις και τα προϊόντα παραποίησης εκτιμάται πως ευθύνονται για την απώλεια πωλήσεων συνολικού ύψους 83 δισεκατομμυρίων το χρόνο, ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. θα μπορούσε να διασφαλίσει 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Οι απομιμήσεις ενέχουν επίσης κινδύνους ασφαλείας και υγείας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προστίθεται.

«Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενωσιακή οικονομία, καθώς ενθαρρύνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνουν την παραποίηση/απομίμηση και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της», δήλωσε η Ildikó Gáll-Pelcz, μέλος του ECA και αρμόδια για την έκθεση.

«Εντούτοις, το ισχύον ενωσιακό πλαίσιο δεν προστατεύει επαρκώς όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Ευελπιστούμε ότι οι συστάσεις μας θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να ενισχύσει την παρεχόμενη προστασία στον βαθμό που απαιτεί η ενιαία αγορά», πρόσθεσε.

Οι ελεγκτές αναγνωρίζουν πως έχουν θεσπιστεί νομοθετικά και υποστηρικτικά μέτρα για την προστασία των σημάτων της Ε.Ε., όμως επισημαίνουν ελλείψεις στην οδηγία για τα σχέδια και υποδείγματα της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να επιφέρει τις ίδιες έννομες συνέπειες σε ολόκληρη την Ένωση.

Σήμερα, το κανονιστικό πλαίσιο είναι ελλιπές με αποτέλεσμα τα εθνικά συστήματα να μην είναι εναρμονισμένα, γεγονός που επιτρέπει την εφαρμογή αποκλινουσών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις διαδικασίες αίτησης, εξέτασης, δημοσίευσης και καταχώρισης.

Όπως επίσης σημειώνεται, δεν υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας για το σύνολο των προϊόντων, καθώς το πλαίσιο της Ε.Ε. για τις γεωγραφικές ενδείξεις δεν καλύπτει μη γεωργικά προϊόντα, όπως βιοτεχνικά προϊόντα και βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν επίσης τις διαφορές μεταξύ των τελών που επιβάλλονται σε επίπεδο Ε.Ε. και των τελών που χρεώνουν οι εθνικές αρχές, προσθέτοντας πως, αν και υπάρχουν κριτήρια για τον καθορισμό των τελών σε επίπεδο Ε.Ε., δεν υπάρχει σαφής μέθοδος για τον προσδιορισμό της δομής και του ύψους τους, με αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλά τέλη, που οδηγούν στη συσσώρευση πλεονασμάτων (πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς του EUIPO για το 2020).

Η έκθεση καταγράφει ακόμα αδυναμίες στην εφαρμογή του πλαισίου επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως το ότι δεν εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς αδυναμίες και ασυνέπειες στους τελωνειακούς ελέγχους που διενεργούνται στα κράτη μέλη υπονομεύουν την επιβολή των εν λόγω δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της παραποίησης και απομίμησης.

Οι ελεγκτές σημειώνουν ακόμα ότι στα κράτη μέλη εφαρμόζονται διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά την καταστροφή των προϊόντων παραποίησης ή απομιμήσεων, και προειδοποιούν ότι ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί αυτών των εμπορευμάτων μπορούν να επιλέγουν τον τόπο εισαγωγής των εμπορευμάτων τους στην Ε.Ε. με κριτήριο το επίπεδο των ελέγχων και των κυρώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Έξι φορές έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία από την «Ιrini»
Πολλαπλούς ελέγχους έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία σε πλοία της στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» του ΟΗΕ. Τα στοιχεία με τις δραστηριότητες της επιχείρησης «Irini» αναφέρει η έκθεση του Οκτωβρίου.
Έξι φορές έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία από την «Ιrini»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας