• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%
AP Photo/Thibault Camus
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψήφος απόρριψης της Ακροδεξιάς, όχι αποδοχής του προγράμματος Μακρόν»

 • A-
 • A+
Σε αντίθεση με τη ρητορική που επικρατεί, μόνο «μια μειοψηφία» (17%) των ψηφοφόρων του Μελανσόν υποστήριξε τη Λεπέν. Το 83% ψήφισε είτε υπέρ του Μακρόν (42%), είτε απείχε, είτε ψήφισε λευκό ή άκυρο (41%). Συνεπώς η ιδέα ότι το εκλογικό σώμα της Αριστεράς θα ενσωματωνόταν στην Ακρα Δεξιά δεν αποδείχτηκε, παρ’ ότι στελέχη του Μακρόν διέδιδαν το αντίθετο ανάμεσα στους δύο γύρους.

Ο Φαμπιέν Περιέ, ανταποκριτής της Libération και του Marianne και συγγραφέας του βιβλίου «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» (Εκδ. Τόπος), μιλάει ξανά στην «Εφ.Συν.» για το τελικό αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σχολιάζει τι θα σημάνει μια νέα πενταετία Μακρόν για την Ευρώπη, την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη στάση της Αριστεράς στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

● Οπως σχολίασες στην «Εφ.Συν.» στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, το 70% των Γάλλων αντιτάχθηκε στις πολιτικές του Μακρόν. Η άνετη κυριαρχία του στον δεύτερο γύρο τού δίνει καλό λόγο να πανηγυρίζει;

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα δίνει την εντύπωση ότι με το 58,5% των ψήφων υπάρχει μια «άνετη κυριαρχία». Αυτό όμως δεν ισχύει σ’ αυτήν την περίπτωση. Ο δεύτερος γύρος είναι, σύμφωνα με διάφορους πολιτικούς επιστήμονες, ένα «τέχνασμα», μια δυαδική επιλογή που δεν αντανακλά τo εύρος όλων των απόψεων. Επιπλέον, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (70%) έπρεπε να αποφασίσει μεταξύ μιας ακροδεξιάς υποψηφίου της οποίας τις ιδέες μισεί και ενός υποψηφίου του κατεστημένου, τον οποίο απορρίπτει. Ετσι, στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας ο Μακρόν είναι ο δεύτερος εκλεγμένος πρόεδρος με τις χειρότερες επιδόσεις μετά τον Πομπιντού. Δεκατρία εκατομμύρια ψηφοφόροι απείχαν (28%) και το 6,2% επέλεξε λευκό ή άκυρο.

Η αποχή αυξάνεται κατά τη διάρκεια των εκλογών, μεταξύ των δύο γύρων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 41% των νέων 18-24 ετών απείχε, ενώ ο Μακρόν από το 2017 επιδιώκει να είναι ο «υποψήφιος για νέους». Επιπλέον, διάφοροι ερευνητές υπολογίζουν ότι 5 εκατομμύρια άτομα σε ηλικία ψήφου δεν είναι εγγεγραμμένα για να ψηφίσουν. Το 2017 ο Μακρόν είχε κερδίσει το 66,1% των ψήφων. Σε αυτές τις εκλογές, το 42% τον επέλεξε «πάνω από όλα για να μπλοκάρει τη Μαρίν Λεπέν», σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos. Αυτή η ψηφοφορία είναι καταρχάς ψήφος απόρριψης της Ακροδεξιάς, αλλά δεν είναι ούτε αποδοχή στον απερχόμενο πρόεδρο ούτε στο πρόγραμμά του. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα πολιτικής νομιμοποίησης των επιλογών του. Αυτό επιβεβαιώνεται, εξάλλου, από τη δημοσκόπηση της Ipsos: το 56% των ερωτηθέντων θέλει να «χάσει τις βουλευτικές εκλογές» ο Εμανουέλ Μακρόν στις 12 και 19 Ιουνίου και το 20% να λάβει την πλειοψηφία!

● Ποιες είναι οι πολιτικές του Μακρόν που έχουν εξοργίσει τους Γάλλους;

Ξαφνικά, υπάρχει μια αίσθηση «εξαναγκασμού» που προκύπτει από τη στρατηγική που εφαρμόστηκε για την επίτευξη της νίκης στον δεύτερο γύρο από το κόμμα του Μακρόν. Μετά από αυτή την επανεκλογή, το 46% των ερωτηθέντων έχει «αρνητικά συναισθήματα» (απογοήτευση 20%, θυμός 18%, φόβος 8%). Μόνο το 34% των ερωτηθέντων εξέφρασε «θετικά συναισθήματα» (20% ανακούφιση, 10% ελπίδα και 4% χαρά). Ομως τα συναισθήματα των Γάλλων προκύπτουν αφενός από τη ρητορική και τη στάση του Μακρόν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, που συχνά χαρακτηρίζεται ως περιφρονητική, και αφετέρου από τις ίδιες τις πολιτικές που υιοθέτησε. Για παράδειγμα, μείωσε ορισμένες ενισχύσεις στήριξης για τους φτωχότερους (μείωση στεγαστικής βοήθειας), κατάργησε τον φόρο περιουσίας, ενώ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.

Ακόμη, είναι χαρακτηριστική της συμπεριφοράς του η φράση του «συνάντησα στον σταθμό ανθρώπους που δεν είναι τίποτα», αντί να πει «συνάντησα ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα». Επίσης, η πολύ σκληρή πολιτική κατά των διαδηλωτών ή των μεταναστών. Ωστόσο, τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που ενσωματώνονται στο ζήτημα της αγοραστικής δύναμης, βρίσκονται στην κορυφή των εκλογικών κινήτρων. Τον Φεβρουάριο του 2020, μια δημοσκόπηση της Odoxa έδειξε ότι το 64% των Γάλλων ανδρών και γυναικών τον θεωρούσαν «κακό πρόεδρο». Αναμφίβολα επωφελήθηκε στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και του πολέμου στην Ευρώπη.

● Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι Γάλλοι επέλεξαν το λιγότερο κακό έναντι της προοπτικής μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης, αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό το αφήγημα, τι μας λέει το αποτέλεσμα για τον αναβρασμό που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία;

Ομολογουμένως, ο φόβος της Ακροδεξιάς έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στις 24 Απριλίου 2022, αλλά καταρρέει. Το 2002, όταν ο πατέρας Λεπέν ήταν στον δεύτερο γύρο για πρώτη φορά, 20 εκατομμύρια ψήφοι τον χώριζαν από τον Σιράκ, τον νικητή. Το 2017, 10 εκατομμύρια ψήφοι χώριζαν τη Μαρίν Λεπέν από τον Εμανουέλ Μακρόν. Στις πρόσφατες εκλογές, μόνο 5 εκατομμύρια. Δηλαδή η Ακροδεξιά κέρδισε δύο εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με το 2017!

Αναμφίβολα, ο Μακρόν φάνηκε να είναι καλύτερος γνώστης του χαρτοφυλακίου του. Ομως η Λεπέν προσπάθησε να κάνει την ομιλία της «λιγότερο ακραία» και «πιο κοινωνική». Επί πέντε χρόνια, η κανονικοποίηση του κόμματός της από το πολιτικό σύστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο: ο υπουργός Εσωτερικών, G. Darmanin, θεωρούσε ότι η Λεπέν είχε μια «ήπια» θέση στα μεταναστευτικά ζητήματα και εφάρμοσε μια εξαιρετικά σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Ο ίδιος ο Μακρόν έδωσε συνέντευξη στο Valeurs Actuelles, ένα ακροδεξιό περιοδικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψήφος υπέρ της Λεπέν και της Ακροδεξιάς γενικότερα, που αυξάνεται στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, είναι ολοένα και περισσότερο ψήφος προσχώρησης σε πολλές διαστάσεις, ιδίως στο ζήτημα του βιοτικού επιπέδου.

Ο Φαμπιέν Περιέ

Φωτ.: Max Gysenlinck

Η Γαλλία λοιπόν χωρίζεται σε τρεις ισχυρούς κομματικούς πόλους, τέσσερις ενσωματώνοντας τους απέχοντες. Οι πολιτικές συμμαχίες αλλάζουν. Ο Μακρόν θέλει ένα μέρος της Δεξιάς να ενταχθεί σ’ αυτόν – εξάλλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Γάλλοι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα στο οποίο αισθάνονται κοντά, θα μπορούσε να ενταχθεί στο Renew, την ευρωομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα του Μακρόν, και όχι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σε αντίθεση με τη ρητορική που επικρατεί, μόνο «μια μειοψηφία» (17%) των ψηφοφόρων του Μελανσόν υποστήριξε τη Λεπέν. Το 83% ψήφισε είτε υπέρ του Μακρόν (42%), είτε απείχε, είτε ψήφισε λευκό ή άκυρο (41%). Συνεπώς η ιδέα ότι το εκλογικό σώμα της Αριστεράς θα ενσωματωνόταν στην Ακρα Δεξιά δεν αποδείχτηκε, παρ’ ότι στελέχη του Μακρόν διέδιδαν το αντίθετο ανάμεσα στους δύο γύρους. Τέλος, η αποχή αυξάνεται με κάθε εκλογή, αποδεικνύοντας ότι το εκλογικό σώμα παλεύει να επικυρώσει έναν υποψήφιο. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα διαχειριστεί αυτόν τον θυμό, αναμεμειγμένο με απογοήτευση.

● Μια συγκατοίκηση της Αριστεράς και του Μακρόν είναι πιθανή και τι θα σήμαινε αυτό για τη Γαλλία; Θα μπορούσε να σταματήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν; Ή να σύρει τον Μελανσόν σε έναν κυβερνητικό συμβιβασμό που θα τον βλάψει πολιτικά στο μέλλον;

Ο Μακρόν κέρδισε αυτές τις εκλογές χάρη στις ψήφους της Δεξιάς. Θέλει να επεκτείνει την επιρροή του προς τα δεξιά. Ανακοίνωσε σε πολλές περιπτώσεις ότι ήθελε να επιταχύνει τα μέτρα που θεωρούνται «δεξιά». Μια αριστερή στροφή φαίνεται απίθανη. Μια πλειοψηφία της Αριστεράς –αν την αποκτήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές– δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον Μακρόν.

Είναι μια μορφή παγίδας που δημιούργησε ο ίδιος. Για να κυβερνήσει, θα έπρεπε στη συνέχεια να ψηφίσει νόμους που ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 49.3, όπως έχει επισημάνει ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Παραμένει η επιλογή μιας αριστερής πλειοψηφίας. Θα ήταν μια νέα συγκατοίκηση που έχει υπάρξει ήδη στη Γαλλία και που έδωσε τη δυνατότητα να ψηφιστούν νόμοι όπως το 35ωρο, οι νόμοι κατά του ντόπινγκ... Και πάλι, το κρίσιμο ζήτημα είναι τώρα οι βουλευτές που νομοθετούν να αποφύγουν να ανοίξουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά για να κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με τον Μακρόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Πολιτικό σεισμό» προκαλεί η Λεπέν
Ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία θα ηγείται για τα επόμενα πέντε χρόνια ενός στρατού δεκάδων αποφασισμένων βουλευτών.
«Πολιτικό σεισμό» προκαλεί η Λεπέν
ΕΥΡΩΠΗ
Η επόμενη ημέρα μετά το «ράπισμα» στην κάλπη της πολιτικής Μακρόν
Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν η παράταξη του προέδρου της Γαλλίας αν και παραμένει πρώτο κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η επόμενη ημέρα μετά το «ράπισμα» στην κάλπη της πολιτικής Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Μελανσόν όπως Λεπέν για τον Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, πάνω στον φόβο του για νίκη του μετώπου της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, βγάζει άρον άρον από την... κατάψυξη τη ρητορική που του χάρισε τη νίκη και απέναντι στη Λεπέν στις προεδρικές.
Μελανσόν όπως Λεπέν για τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τι ακολουθεί στη Γαλλία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
Ο Εμανουέλ Μακρόν που επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλείται τις επόμενες ημέρες να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το πρωτόκολλο.
Τι ακολουθεί στη Γαλλία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν κλίνουν περισσότερο υπέρ Μακρόν για τον β' γύρο
Καθώς αυξάνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέρος των ψηφοφόρων του υποψηφίου της Αριστεράς, όσοι δεν ψηφίσουν λευκό ή δεν κάνουν...
Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν κλίνουν περισσότερο υπέρ Μακρόν για τον β' γύρο
ΕΥΡΩΠΗ
Το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει στον Μελανσόν κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές
Έκκληση προς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, συμπρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς στη Γαλλία και τρίτο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, για κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα...
Το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει στον Μελανσόν κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας