Εντονη κατακραυγή εκτός, αλλά κι εντός τουρκικών συνόρων έχει προκαλέσει η καταδίκη του Τούρκου αντικαθεστωτικού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά σε ισόβια χωρίς αναστολή από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο 64χρονος Καβαλά κρατούνταν ήδη επί τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει περάσει από δίκη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Μια απόφαση που οι συνήγοροί του χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενη, ενώ ο ίδιος ο Καβαλά μίλησε για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. Παράλληλα, εκτός από τον Καβαλά, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 18 ετών σε άλλα εφτά άτομα (διανοούμενους και ακτιβιστές) για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Για «δικαστική παρωδία θεαματικών διαστάσεων» έκανε λόγο ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μούιζνιεκς. Την καταδίκη τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε χθες για πολλοστή φορά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Καβαλά «χωρίς καθυστέρηση», ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας για το θέμα. Μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό, στο οποίο εντάχθηκε το 1950. Μένει να δούμε αν αυτή η κίνηση, εφόσον υλοποιηθεί, θα ταρακουνήσει την Τουρκία του Ερντογάν περισσότερο από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη κράτηση του Καβαλά, την οποία η Αγκυρα απλώς αγνόησε. Οι δε ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθύ προβληματισμό και απογοήτευση» και ζήτησαν εκ νέου να αφεθεί ελεύθερος ο Οσμάν Καβαλά.
Προς το παρόν, η Αγκυρα κωφεύει σε όλες τις διεθνείς εκκλήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. «Να κοιτάζουν τη δουλειά τους. Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας ή των ΗΠΑ να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Τουρκίας», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και πως «η τουρκική Δικαιοσύνη δεν λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενη στις γνώμες άλλων».
Την ίδια στιγμή όμως, ηχηρές φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται και στο εσωτερικό της χώρας. Την πρόθεσή του να ανατρέψει αυτή τη δικαστική απόφαση δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου. Ο Κιλισντάρογλου, μιλώντας στην ιστοσελίδα T24 news, χαρακτήρισε τη δίκη του Καβαλά «εικονική» και υποσχέθηκε πως αυτός και το κόμμα του θα παλέψουν εναντίον όλων αυτών που θέτουν τη δικαστική εξουσία υπό τις εντολές των πολιτικών.
Την αλληλεγγύη της προς όλους τους καταδικασθέντες για τα γεγονότα στο Γκεζί εξέφρασε η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Περβίν Μπουλντάν. Οσο για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη φυλακή από το 2016 για «τρομοκρατία», έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ: «Ακόμα δεν έχουν μάθει, ας τους κάνουμε να μας φοβηθούν».
Εκατοντάδες άνθρωποι σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αγκυρα αψήφησαν χθες τον φόβο απέναντι στο ερντογανικό καθεστώς και διαδήλωσαν κατά της καταδικαστικής απόφασης για τον Καβαλά με συνθήματα όπως «Αντίσταση παντού!», ενώ μικροσυγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας