• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 8.9°C / 13.8°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 13.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 19.4°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.5°C
  0 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  60%
AP Photo / Michael Probst, file
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κομισιόν «κεντάει» προτάσεις και ο Ντράγκι στριμώχνει Βερολίνο

 • A-
 • A+
Ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται συμβιβαστικό πακέτο για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη φιάσκο στη σύνοδο του Μαΐου, η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού για πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου θέτει προ διλημμάτων την ταλαντευόμενη γερμανική ηγεσία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν μετά και το Καθολικό Πάσχα οι σχεδιασμοί της Κομισιόν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Κοινή αγορά φυσικού αερίου, πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας συμπεριλαμβάνονται στη δέσμη προτάσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου. Μετά τη νέα αναβολή που έδωσαν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου με συμφωνία επί της αρχής για κοινή αγορά φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν ενδελεχώς το σχέδιο της Κομισιόν που θα αναλύει όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο λόγος που οι 27 πέταξαν ξανά το μπαλάκι στην Κομισιόν είναι για να μην υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ τους στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ενεργειακές προμήθειες ο καθένας για τη χώρα του.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συμπεριλάβουν πολλά ακόμα θέματα ενέργειας, όπως ο μηχανισμός αλληλεγγύης για τη στήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια φυσικού αερίου λόγω αυξημένης εξάρτησης από τη Ρωσία, οι ενεργειακές συνδέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., η ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας, καθώς και οι ενδεχόμενες μεταβολές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο παρασκήνιο, οι πιέσεις είναι μεγάλες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με συνέντευξή του την Κυριακή ζήτησε από την Ευρώπη να μειώσει την τιμή που πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Ντράγκι, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της αγοράς της για το ρεαλιστικό ενδιάμεσο βήμα πριν από τον τερματισμό όλων των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο από το ήμισυ του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία. Η ισχύς στην αγορά που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ενα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μειώνει τη χρηματοδότηση που δίνουμε στη Ρωσία κάθε μέρα», είπε. Ο Μ. Ντράγκι δεν ξεχώρισε συγκεκριμένα κάποια χώρα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι πιστεύει πως η ενότητα της Ε.Ε. θα υπερισχύσει των εθνικών συμφερόντων. Το Βερολίνο έχει γίνει ο πιο σθεναρός αντίπαλος των κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε ανώτατα όρια τιμών είναι επικίνδυνα, επειδή το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιδράσει σταματώντας όλες τις εξαγωγές.

Ως οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, η προειδοποίηση του Ντράγκι ότι η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει στον γρήγορο τερματισμό του πολέμου έχει επίσης σημασία. Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει υποστηρίξει ότι ο τερματισμός των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών θα έβλαπτε την οικονομία της Ε.Ε., ο Ντράγκι υποστηρίζει το αντίθετο: Το χειρότερο όλων είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τα οικονομικά της Ευρώπης.

Πάντως, αξιωματούχοι της Ε.Ε. όπως και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να εξασφαλίσουν άμεσα νέους προμηθευτές ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των καυσίμων. Για παράδειγμα, η συμφωνία που συνήψε η Ιταλία με την Αλγερία έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ισπανία για το ενδεχόμενο να αποβεί εις βάρος των αντίστοιχων ισπανικών συμφωνιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ενεργειακός πανικός επισπεύδει τις αποφάσεις
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ελλείψεων, ενώ προειδοποίησε πως οι τιμές θα...
Ο ενεργειακός πανικός επισπεύδει τις αποφάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
Παράλληλα η Κομισιόν ενέκρινε 627 εκατομμύρια ευρώ για Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit. 
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Κατώτεροι των περιστάσεων στο ενεργειακό οι «27»
Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα για το ζήτημα της ακρίβειας που καίει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής ● Διακηρύξεις για επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας και στην αμυντική...
Κατώτεροι των περιστάσεων στο ενεργειακό οι «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.
Οι διπλωμάτες προετοιμάζονταν και πάλι νοερά χθες το βράδυ για μια μακρά Παρασκευή -και ένα Σαββατοκύριακο- συναντήσεων. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας