Άλλη μία νύχτα εντάσεων και συγκρούσεων σημειώθηκε στη Σουηδία, χθες, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στη διάρκεια αντισυγκέντρωσης ενάντια σε διαδήλωση ακροδεξιών που καίνε το Κοράνι, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών.
Από τις συγκρούσεις που που έγιναν τα ξημερώματα σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας όπου είχε ανακοινώσει συγκεντρώσεις η ακροδεξιά οργάνωση «Hard Line» συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές, ανέφερε η αστυνομία.
«Η νύκτα ήταν ήρεμη μετά τις χθεσινές ταραχές στο Νάβεσταντ (στην πόλη Νορσέπινγκ, στη νοτιοδυτική Σουηδία)», μια συνοικία όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση οκτώ ανθρώπους με την υποψία ότι συμμετείχαν σε βίαιες ταραχές», πρόσθεσε. Εκεί η αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι από τις σφαίρες που εξοστρακίστηκαν.
Welcome to #Sweden pic.twitter.com/upemjWILOn
— Åsk Dabitch Wäppling 🇸🇪 ᚬᛋᚴ ᛏᛅᛒᛁᛏᚴᚼ ᚢᛅᛅᛒᛒᛚᛁᚾᚴ (@dabitch) April 17, 2022
Στη γειτονική πόλη Λινκέπινγκ, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια, συνελήφθησαν 18 άνθρωποι. Στις δύο πόλεις ξέσπασαν επεισόδια χθες για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες.
Παράλληλα, στο Μάλμε, όπου το Hard Line έκαψε ένα Κοράνι το Σάββατο, ξέσπασαν επεισόδια για δεύτερη συνεχή μέρα, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά και σε ένα σχολείο.
Το χρονικό των ταραχών των τελευταίων ημερών ξεκινά από την Πέμπτη οπότε έγινε η πρώτη αντισυγκέντρωση κατά τηςσυγκέντρωσης του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού, ακροδεξιού «Hard Line» του Δανο-Σουηδού Ράσμους Παλουντάν.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά συγκέντρωσης του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή» του Δανο-Σουηδού Ράσμους Παλουντάν.
Χθες διαδήλωσαν και πάλι για να διαμαρτυρηθούν για μία άλλη συγκέντρωση της οργάνωσης την οποία τελικά ακύρωσε ο Παλουντάν.
Η δραστηριότητα του Παλουντάν και του Hard Line
Ο Παλουντάν, που έχει καταδικαστεί στη Δανία για ρατσιστικό λόγο και σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες «περιοδεία» στη Σουηδία, πηγαίνοντας σε συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό για να κάψει το Κοράνι.
Οι συγκεντρώσεις του Παλουντάν, στις οποίες καίει το Κοράνι, έχουν θορυβήσει τις αραβικές χώρες.
Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Σουηδό επιτετραμμένο στη Βαγδάτη για διαμαρτυρηθεί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «προκλητική ενέργεια για τους μουσουλμάνους και προσβλητική για τα ιερά τους».
Η Σαουδική Αραβία επίσης «καταδίκασε τις ενέργειες κάποιων ακραίων στη Σουηδία και τις προκλήσεις τους εναντίον των μουσουλμάνων», όπως μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας SPA.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας