• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 29.9°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
Φωτ.: Anthony Dehez
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας

 • A-
 • A+
Το 17,6% των ερευνών συνδέεται με εξαπάτηση στην είσπραξη του ΦΠΑ, το 13,4% με παρατυπίες στον υπολογισμό των δασμών και το 11,2% με υποβολή πλασματικών δηλώσεων για επιδοτούμενα προγράμματα τεχνολογίας αποβλήτων και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. ● Επίσης ένα 4% των ερευνών αφορά ενεργητική και παθητική διαφθορά αξιωματούχων του Δημοσίου.

Περίπου μία στις τρεις έρευνες (31,8%) που είναι σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕPPO) αφορά απάτη πλασματικών δαπανών και ψευδών ή ελλιπών δηλώσεων για τις γεωργικές επιδοτήσεις από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 17,6% των ερευνών συνδέονται με την εξαπάτηση στην είσπραξη του ΦΠΑ, το 13,4% με παρατυπίες στον υπολογισμό των δασμών και το 11,2% με υποβολή πλασματικών δηλώσεων για επιδοτούμενα προγράμματα τεχνολογίας αποβλήτων και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης ένα 4% των ερευνών αφορά ενεργητική και παθητική διαφθορά αξιωματούχων του Δημοσίου.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας της που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -καινοτομία στο θεσμικό τοπίο της Ε.Ε.- δημοσιοποιεί στοιχεία για τις ανοιχτές υποθέσεις που διερευνά έπειτα από συγκεκριμένες καταγγελίες. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ετήσια έκθεση (για το 2021) και αφορούν τις υποθέσεις που άνοιξε το πρώτο επτάμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Γενική Εισαγγελέα της Ε.Ε. Laura Kovesi, στην έκθεση περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

■ Υποβλήθηκαν για επεξεργασία 2.832 αναφορές εγκλημάτων.

■ Το 2021 ξεκίνησε η διερεύνηση 576 ερευνών. Από αυτές οι 298 ξεκίνησαν αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία, ενώ οι 278 αναφέρθηκαν αρχικώς από τις εθνικές αρχές.

■ 515 είναι οι ενεργές έρευνες από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

■ Οι υπό διερεύνηση ζημίες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ανέρχονται στο ποσό των 5,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο με έδρα το Λουξεμβούργο και με αποκεντρωμένη δομή, διαθέτοντας 35 γραφεία σε 22 κράτη-μέλη. Από τον Ιούνιο του 2021 έχει εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της από την Επιτροπή, ενώ χρηματοδοτείται με το ποσό των 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών προέρχεται από την Ιταλία (120), τη Βουλγαρία (105), τη Ρουμανία (60), τη Γερμανία (58), τη Σλοβενία (45) και την Τσεχία (39). Για την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη 18 έρευνες, εκ των οποίων 6 με διασυνοριακό ενδιαφέρον. Η εξεταζόμενη ζημία για την Ε.Ε. από τις καταγγελίες ελληνικού ενδιαφέροντος υπολογίζεται στο ποσό των 42,9 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των 18 υποθέσεων οι 17 έχουν καταγγελθεί από τις εθνικές αρχές της χώρας. Αρκετές καταγγελίες έχει λάβει η ΕPPO και από μη συμμετέχουσες χώρες, όπως είναι η Ουγγαρία (28), η Πολωνία (9) και η Ιρλανδία (9).

Τακτικοί έλεγχοι για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων

Υπερκοστολογήσεις αγροτικών οχημάτων-τρακτέρ και χιλιομετρικών αποστάσεων, ανεξήγητες περικοπές στα προγράμματα που υλοποιούνται στην επαρχία αλλά και ελάχιστη πρόοδο από την προ επταμήνου επίσκεψή τους φαίνεται να διαπίστωσαν οι έξι ευρωβουλευτές της Επιτροπής ελέγχου του Προϋπολογισμού κατά την τριήμερα επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη γειτονική Σόφια, όπου εξέτασαν τις κατηγορίες διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στη Βουλγαρία με πιθανές προεκτάσεις και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

«Οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν δείξει ότι συντελείται πρόοδος» δήλωσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σόφια στις 13 Απριλίου. Η Βουλγαρία είναι η δεύτερη μετά την Ιταλία χώρα με τις υψηλότερες καταγγελίες για διαφθορά και κατασπατάληση κοινοτικών πόρων. Ηδη είναι σε εξέλιξη 105 έρευνες, εκ των οποίων οι 3 διασυνοριακού ενδιαφέροντος.

Στις 22 Μαρτίου η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω στου εντεταλμένου της στη Βουλγαρία και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος στη χώρα, διενήργησε 25 έρευνες σε σπίτια και οχήματα, που ανήκουν σε 9 βουλγαρικές επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες. Διευθυντές και εκπρόσωποι των εταιρειών κατηγορούνται ότι υπέβαλαν πλαστά έγγραφα προκειμένου να λάβουν κοινοτικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Καινοτομίες και Ανταγωνιστικότητα». Μεταξύ αυτών που ελέγχθηκαν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι επόμενες επισκέψεις ελέγχου της Επιτροπής Ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2022, σύμφωνα με τη δήλωση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Τomaw Zdechovsky (Tσεχία, ΕΛΚ), έχουν προγραμματιστεί για την Κύπρο και την Ολλανδία.


ΑΤΖΕΝΤΑ

Αύριο στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) κάνει το ντεμπούτο της στο Ευρωκοινοβούλιο με την εκλογή προεδρείου η νέα ειδική επιτροπή (COVI) με αποκλειστικό αντικείμενο «Τα μαθήματα και οι επιπτώσεις από τον Covid-19». Σύνδεσμος για την παρακολούθηση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών εδώ

Γλωσσάρι
Εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ΟΝΕ

Ο πληθωρισμός κανονικά μετριέται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τη σύγκριση των τρεχουσών τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών με τις αντίστοιχες τιμές προηγούμενων περιόδων. Στη ζώνη του ευρώ ο δείκτης που χρησιμοποιείται είναι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ). Υπολογίζεται από την Eurostat με βάση ένα «καλάθι αγορών» που περιέχει αγαθά και υπηρεσίες στα οποία οι άνθρωποι δαπανούν συνήθως τα χρήματά τους – αγαθά όπως τρόφιμα, ρούχα και αυτοκίνητα, καθώς και υπηρεσίες όπως χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας, εισιτήρια τρένων και ενοίκια κατοικιών. Καθεμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ συλλέγει τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα εθνικά καλάθια για τους σκοπούς του ΕνΔΤΚ (έως και 295 κατηγορίες). Οι τιμές αυτές δίνουν μια καλή εικόνα των μεταβολών των τιμών στην οικονομία της ζώνης του ευρώ συνολικά.

Πηγή: ΕΚΤ


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία εκταμίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα νέο διεθνές πρότυπο ομοιόμορφων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που οριστικοποιήθηκε το 2017, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους οικονομικούς...
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή
Η Κομισιόν προτείνει να γίνει υποχρεωτική από το 2024 η ενιαία θύρα φόρτισης για κινητά, ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία και κονσόλες βιντεο-παιχνιδιών χειρός.
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή
ΕΥΡΩΠΗ
Οδικός Χάρτης για τη «μικτή μάθηση»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις αρχές Αυγούστου πρόταση Σύστασης του Συμβουλίου «για τη μικτή μάθηση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς».
Οδικός Χάρτης για τη «μικτή μάθηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας