Tα ξίφη τους διασταυρώνουν νοερά, αλλά και φραστικά, οι δύο μονομάχοι Μακρόν και Λεπέν, εν όψει του δεύτερου γύρου στις 24 Απριλίου, καθώς οργώνουν τη Γαλλία από άκρη σε άκρη και δίνουν συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων. Ο Γάλλος πρόεδρος επιφύλασσε δριμείες επιθέσεις για την ακροδεξιά αντίπαλό του σε αρκετά επίπεδα.
«Το πραγματικό πρόσωπο της Ακροδεξιάς επιστρέφει. Είναι ένα πρόσωπο που δε σέβεται τις ελευθερίες, το συνταγματικό πλαίσιο και την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να μην κάνει δεκτό στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφο από την καθημερινή ψυχαγωγική και σατιρική εκπομπή «Quotidien», που χτυπά τακτικά το κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, όπως και παλιότερα τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Βέβαια, η όψιμη ευαισθησία για την ελευθερία του Τύπου ακούγεται λίγο οξύμωρη από το στόμα του Μακρόν, ο οποίος πριν από ενάμιση χρόνο είχε σηκώσει στο πόδι τη Γαλλία με τον νόμο περί «καθολικής ασφάλειας», ο οποίος, μεταξύ άλλων, προέβλεπε αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας.
Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, από το Στρασβούργο, εξήρε τη δική του φιλοευρωπαϊκή πολιτική σε αντιπαραβολή με τον εθνοκεντρισμό της Λεπέν. «Η Ευρώπη μας είναι η ειρήνη, είναι αυτό που μας προστατεύει από κρίσεις και πολέμους», είπε και επιτέθηκε στη Λεπέν τονίζοντας ότι «το ακροδεξιό σχέδιο είναι να φύγουμε από το πλαίσιο της Ευρώπης, δηλαδή να φύγουμε από τη βάση των αξιών και των δικαιωμάτων μας».
Η Λεπέν, στο μεταξύ, παρουσίασε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, το δικό της όραμα για την εξωτερική πολιτική. Ένα όραμα με έντονη οσμή... Τραμπ, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: το «μεγαλείο της Γαλλίας», το εθνικό συμφέρον υπέρ πάντων και την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής διπλωματίας. Η ακροδεξιά υποψήφια, η οποία έχει υπαναχωρήσει από τις παλαιότερες θέσεις της για αποχώρηση από την Ε.Ε. και το ευρώ, δήλωσε χθες ότι δε θέλει να εγκαταλείψει εξ ολοκλήρου το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο το πλήρες σκέλος του, τάχθηκε υπέρ της σύσφιγξης των σχέσεων με τη Ρωσία και κατά της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι δε σκοπεύει να φύγει από τη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρ’ όλο που η κλιματική κρίση δε θα αποτελέσει «προτεραιότητα» της εξωτερικής πολιτικής της, εφόσον εκλεγεί.
Έξω από το σημείο όπου η Λεπέν έδινε τη συνέντευξη Τύπου στο αριστοκρατικό όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού, πραγματοποιούσε διαδήλωση η οργάνωση «SOS Ρατσισμός». Παράλληλα, 410 σύνδεσμοι και συνδικάτα έχουν καλέσει σε διαδήλωση κατά της Ακροδεξιάς το Σάββατο, στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ πληθαίνουν και οι παρεμβάσεις στον Τύπο, παραγόντων του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι οποίοι ζητούν από τους πολίτες να βάλουν φράγμα στην πιθανή εκλογή της Λεπέν.
Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, που πέτυχε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα, μένοντας εκτός δεύτερου γύρου στο παρά πέντε, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να εκφράσουν τις θέσεις τους για τον δεύτερο γύρο μέσω της κομματικής πλατφόρμας Action Populaire. Σε μια διαδικασία που, όπως τόνισε ο Μελανσόν, δεν είναι επ’ ουδενί δεσμευτική, οι «ανυπότακτοι» καλούνται να πουν αν επιθυμούν να ψηφίσουν Μακρόν, λευκό ή αποχή, ενώ η Λεπέν δεν προσφέρεται καν ως επιλογή.
Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, φαίνεται να μεγαλώνει κάπως η ψαλίδα ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την ακροδεξιά αντίπαλό του. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos-Sopra Steria, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου franceinfo, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τη Λεπέν με 55% έναντι 45%. Μεγαλύτερη διαφορά από αυτή των 8 μονάδων που έδειχναν δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις, αλλά πολύ χαμηλότερη από το προβάδισμα των 33 μονάδων με το οποίο κέρδισε την ίδια αντίπαλο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας