Πρόσω ολοταχώς οδεύουν οι μεγάλες δυνάμεις για την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον ΟΗΕ να παίρνει τη σκυτάλη από τη Βιέννη και να προωθεί απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον τερματισμό των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Το ζήτημα της άμεσης άρσης του εμπάργκο ήταν από τα τελευταία που επιλύθηκαν στο τραπέζι της δίχρονης διαπραγμάτευσης μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), της Ε.Ε. και του Ιράν, με μόνη εξαίρεση τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων για πέντε χρόνια και την απαγόρευση αγοράς πυραυλικής τεχνολογίας για οκτώ χρόνια. Σε περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας, θα διατηρεί έναν μηχανισμό για αυτόματη επαναφορά των κυρώσεων.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ψηφιστεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ η άρση και των επτά ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού που είχαν επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ηδη, συνωστίζονται στον προθάλαμο του προέδρου Χασάν Ροχανί πλήθος Δυτικών αξιωματούχων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και να προωθήσουν το εμπόριο σε μια σχεδόν παρθένα αγορά 80 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, φτάνει την Κυριακή στο Ιράν για να υποστηρίξει συμβόλαια γερμανικών εταιρειών όπως η Siemens και η Volkswagen, ενώ τις βαλίτσες του ετοιμάζει και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, για να προωθήσει τις Peugeot, Renault, Citroen και βεβαίως τον πετρελαϊκό γίγαντα Total. Οι Γάλλοι, από τους πλέον σκληρούς διαπραγματευτές στη Βιέννη, τρέχουν τώρα να κλείσουν συμβόλαια εκεί όπου πριν εφάρμοζαν άτεγκτο εμπάργκο ακόμη και στα φάρμακα.
Στο οικονομικό, και για την ακρίβεια στο ενεργειακό, επικεντρώθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά και τις τιμές πετρελαίου. Ηδη έπεσε η τιμή του αργού στην παγκόσμια αγορά, αν και ακόμη δεν έχουν αυξηθεί οι ποσότητες που μπορεί να εξάγει το Ιράν. Η ανάπτυξη των τεράστιων ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας (που από μόνη της θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες της Κίνας για τα επόμενα 40 χρόνια) θα αργήσει, καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και πολύς χρόνος, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν θα μπορεί να εξάγει μέχρι το τέλος του χρόνου πρόσθετη ποσότητα έως και μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Στην Τεχεράνη οι απλοί πολίτες γιορτάζουν και επενδύουν στη συμφωνία τις ελπίδες τους για οικονομική ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο. «Η ιστορική συμφωνία αποτελεί πολιτική, νομική και τεχνική νίκη για την Ισλαμική Δημοκρατία. Το Ιράν δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον παγκόσμια απειλή» τόνισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε πιθανή επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν και ετοιμάζεται να κάνει εκστρατεία πειθούς των Ρεπουμπλικανών –αλλά και ορισμένων Δημοκρατικών– γερουσιαστών, προκειμένου να υπονομεύσουν τη συμφωνία. Το Κογκρέσο δεν μπορεί να μπλοκάρει όσα υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Βιέννη, καθώς δεν πρόκειται για Συνθήκη, η οποία συνταγματικά απαιτεί έγκριση και επικύρωση από τη Γερουσία, όμως μπορούν να μην εγκρίνουν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει απειλήσει να θέσει βέτο.
Χαμένη μάχη
Πρακτικά, ο αγώνας του Νετανιάχου είναι χωρίς αντίκρισμα, μια χαμένη μάχη. Η σφοδρή αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη συμφωνία δεν συνοδεύτηκε από κάποια εποικοδομητική πρόταση, αλλά συνιστούσε μια επίμονη άγονη άρνηση. Το επεσήμανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ηγεσία του Ισραήλ: «Το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί είναι τι είδους συμφωνία θα καλωσόριζε το Ισραήλ. Η απάντηση φυσικά είναι ότι δεν θέλει καμία συμφωνία με το Ιράν. Το Ισραήλ θέλει μια μόνιμη κατάσταση αντιπαράθεσης και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της περιοχής, ούτε και προς το δικό μας συμφέρον» κατέληξε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην Τεχεράνη πριν από το τέλος του χρόνου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας