• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
© Adanne | Dreamstime.com

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σταματά τη συνεργασία με τη Ρωσία για αποστολές στη Σελήνη

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι τερματίζει από τώρα και στο εξής τη συνεργασία με τη Ρωσία για τις αποστολές στην Σελήνη και πως θα στραφεί προς τη NASA και ιδιώτες εμπορικούς παρόχους για την ανάπτυξη νέων σημαντικών τεχνολογιών. 

Η ESA, που έλαβε αυτή την απόφαση ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου εις βάρος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και για τη ρομποτική αποστολή στον Άρη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

«Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γενικός Διευθυντής της ESA ξεκίνησε συνολική επανεξέταση όλων των δραστηριοτήτων που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση της ESA που δόθηκε στη δημοσιότητα, «για να καθορίσει τις πιθανές συνέπειες αυτού του νέου γεωπολιτικού πλαισίου για την ESA όσον αφορά προγράμματα και δραστηριότητες».

Στη συνέχεια το συμβούλιο της ESA κατέληξε στην απόφαση να σταματήσει να συνεργάζεται πλέον με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για τις αποστολές Luna 25, 26 και 27. Η ESA είχε σκοπό να συμμετάσχει στις τρεις ρωσικές ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη, ξεκινώντας με την προγραμματισμένη Luna 25 τον Αύγουστο.

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν οδήγησαν σε θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών και καθιστούν αδύνατη για την ESA να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη σεληνιακή συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντίθετα, η ESA θα συμμετάσχει με το Πακέτο της για Παρατήρηση Πόρων και Επιτόπιες Αναζητήσεις για Εξερεύνηση, Εμπορική Εκμετάλλευση και Μεταφορά (PROSPECT) στην αποστολή Luna 27, ενώ θα δώσει μια κάμερα πλοήγησης που προοριζόταν για το Luna 25, σε εμπορικά διαστημόπλοια ως μέρος του προγράμματος υπηρεσιών Commercial Lunar Payload της NASA.

Η ESA ανακοίνωσε ότι εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να αξιοποιηθεί η πιλοτική τεχνολογία προσγείωσης ακριβείας και αποφυγής κινδύνων, που προοριζόταν για το Luna 27.

Η ESA είχε ήδη ανακοινώσει από τις 17 Μαρτίου ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με τη Ρωσία στην αποστολή για τον Άρη ExoMars, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η ιταλική διαστημική υπηρεσία, Thales Alenia Space, ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανούς τρόπους να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ExoMars χωρίς να χρειαστεί η εμπλοκή της Ρωσίας. Η Roscosmos επρόκειτο να παράσχει κάποια τεχνολογία, επιστημονικά ωφέλιμα φορτία και οχήματα εκτόξευσης για την αποστολή, αλλά τα βασικά στοιχεία της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του Rosalind Franklin Rover, είναι έργα της ESA και έχουν περάσει τις αξιολογήσεις ετοιμότητας πτήσης.

Η ESA υπέγραψε επίσης πρόσφατα συμφωνία με την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία για να δώσει ένα φασματόμετρο μάζας στην αποστολή στη Σελήνης της Ιαπωνίας ISRO LUPEX που έχει προγραμματιστεί για το 2024, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ευρωπαϊκής υπηρεσία να βρει νέους εταίρους για τη ανάπτυξη της τεχνολογίας διαστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στα άκρα Ρωσία-Ε.Ε. λόγω της Λιθουανίας
Η μονομερής λιθουανική απαγόρευση διέλευσης ρωσικών προϊόντων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση ● Προελαύνει ο ρωσικός στρατός στο Ντονμπάς με νίκη στην πόλη-κλειδί Τοσκίβκα
Στα άκρα Ρωσία-Ε.Ε. λόγω της Λιθουανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Καταστροφικές παγκοσμίως οι συνέπειες της επισιτιστικής κρίσης από τον ρωσικό πόλεμο
Για όλα φταίει ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ενέκρινε τα συμπεράσματα της Team Europe το Συμβούλιο των Υπουργών, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τους ευάλωτους...
Ε.Ε.: Καταστροφικές παγκοσμίως οι συνέπειες της επισιτιστικής κρίσης από τον ρωσικό πόλεμο
ΕΥΡΩΠΗ
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
Ακόμα και την αναβολή του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου σκέφτονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 εξακολουθεί να είναι αδύνατη.
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητάει άμεση ένταξη στην Ε.Ε. ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε χτες στη σύνοδο για την Ουκρανία μέσω βίντεο για να παρουσιάσει το νέο σχέδιό του για την έναρξη εκστρατείας «συμμετοχικής χρηματοδότησης» για την ντε φάκτο χρεοκοπημένη χώρα του.
Ζητάει άμεση ένταξη στην Ε.Ε. ο Ζελένσκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας