Στοιχίζεται το «δημοκρατικό τόξο» γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, με μια ανεπαίσθητη στροφή προς τα «αριστερά», στην προσπάθειά του να μεγαλώσει τη μικρή δημοσκοπική απόσταση που τον χωρίζει από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Χθες, ο Μακρόν έλαβε ηχηρή στήριξη από βετεράνους της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, τον επίσης σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό επί προεδρίας Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και τον δεξιό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Τιμή μου», δήλωσε ο νυν πρόεδρος για τη στάση του Σαρκοζί, ο οποίος υποτίθεται ότι προέρχεται από αντίπαλο ιδεολογικό χώρο. Δεν είναι, ωστόσο, ίδια η αίσθηση στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών που υπέστη συντριπτική ήττα στον πρώτο γύρο, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε στηρίξει προεκλογικά την κομματική υποψήφια Βαλερί Πεκρές.
Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν έχει επιδοθεί σε μια εντατική καμπάνια, ό,τι δηλαδή δεν είχε κάνει τους προηγούμενους μήνες, επισκεπτόμενος τις περιοχές που κέρδισαν οι αντίπαλοί του. Τη Δευτέρα, επισκέφθηκε την πάλαι ποτέ βιομηχανική πόλη Ντενέν, στη Βόρεια Γαλλία, που την Κυριακή ψήφισε Λεπέν, ενώ χθες μετέβη στη Μιλούζ και στο Στρασβούργο, που έβγαλαν πρώτη την Ανυπότακτη Γαλλία τού Μελανσόν.
Σε καμία, όμως, δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Στη Μιλούζ, αρκετοί πολίτες τον «στρίμωξαν» με δύσκολες ερωτήσεις, όπως γιατί δεν βοήθησε τους πιο φτωχούς, γιατί τα νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη κλινών και προσωπικού και γιατί επιμένει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όταν υπάρχουν τόσοι άνεργοι.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μετά το προειδοποιητικό καμπανάκι του πρώτου γύρου, ο Μακρόν δείχνει σημάδια υπαναχώρησης. Το άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά τη Δευτέρα και το επανέλαβε και στις χθεσινές επισκέψεις του αλλά και σε συνέντευξή του στο κανάλι BFMTV.
Συγκεκριμένα, αντί για αύξηση του ορίου στα 65 χρόνια από τα 62 που ισχύει σήμερα, κάτι που έχει ξεσηκώσει εντονότατες αντιδράσεις, αντιπρότεινε συνταξιοδότηση στα 64, σε βάθος χρόνου. «Είμαι έτοιμος να μετακινηθώ και να πω ότι δεν μπορεί να γίνει μια μεταρρύθμιση ώς το 2030, αν νιώθω ότι προκαλεί αγωνία στον κόσμο. Γιατί δεν μπορώ να λέω την Κυριακή το βράδυ ότι θέλω να ενώσω και, όταν ακούω τον προβληματισμό του κόσμου, να λέω ότι δεν μετακινούμαι», δήλωσε ο Μακρόν.
Παράλληλα, εμφανίστηκε γαλαντόμος και στο ποσό των συντάξεων: «Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ τον μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ». Φαίνεται, όμως, ότι στην κυβέρνηση δεν συνεννοούνται μεταξύ τους, γιατί σε άλλη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, στο δίκτυο CNews, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παραμένει «απολύτως αποφασισμένος» να πραγματοποιήσει τη μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι «θα παραμείνουμε στο κατώτερο ηλικιακό όριο των 65, αλλά θα υπάρξουν επιλογές ως προς τη συζήτηση των λεπτομερειών».
«Βούτυρο στο ψωμί» της Λεπέν, η οποία, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, κατηγόρησε τον Μακρόν για «ελιγμό», προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, εκτιμώντας ότι θα υλοποιήσει το αρχικό του σχέδιο, αν επανεκλεγεί. Στις δημοσκοπήσεις, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού πλησιάζει «επικίνδυνα» τον Γάλλο πρόεδρο. Μετά τη δημοσκόπηση του Ifop, το βράδυ της Κυριακής, που έδειχνε τον Μακρόν να κερδίζει στον δεύτερο γύρο με 54% και τη Λεπέν να λαμβάνει 46%, τα ίδια ακριβώς ευρήματα προκύπτουν και από τη δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay-Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique.
Η νέα δημοσκόπηση προβλέπει μάλιστα ελαφρά μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες σε σχέση με το 74,56% του 2017. Παράλληλα, το κυριότερο μέλημα των Γάλλων, εν όψει του δεύτερου γύρου σε ποσοστό 66%, εμφανίζεται να είναι η αγοραστική δύναμη. Ακολουθεί η κοινωνική προστασία με 51%, ενώ η ασφάλεια την οποία έχουν κάνει σημαία τόσο η Λεπέν όσο και ο Μακρόν απασχολεί μόνο το 38% των πολιτών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας