• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαίωμα στην επισκευή

 • A-
 • A+
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων τους αντί της εξ ολοκλήρου αντικατάστασης.

Δέσμη μέτρων ώστε να ενθαρρυνθούν καταναλωτές, παραγωγοί και έμποροι για να επιλέγουν την επισκευή αντί της αντικατάστασης των συσκευών τους, ζητεί με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ανταποκρίνεται και στην πεποίθηση που εξέφρασε το 79% των πολιτών της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 77% των πολιτών της Ε.Ε. θα προτιμούσε να επιδιορθώνει τις συσκευές του αντί να τις αντικαθιστά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις επισκευής θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή τοπικών θέσεων εργασίας και ειδικής τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Επίσης, το Ε.Κ. με την έκθεσή του ανταποκρίνεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακοινώσει εντός του 2022 νομοθετική πρόταση για το δικαίωμα επισκευής. Προτείνει αναθεώρηση της Οδηγίας για τις πωλήσεις αγαθών ώστε να επεκταθεί και η νόμιμη εγγύηση πέραν των δύο ετών για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για κανόνα ελάχιστης εναρμόνισης και ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός κρατών-μελών έχει παρατείνει τη διετή περίοδο. Καλεί δε την Επιτροπή να αξιολογήσει σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να προταθεί το δικαίωμα επισκευής, ώστε να μπορούν οι φορείς της αγοράς να προσφέρουν εύκολη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε επισκευές και αφού παρέλθει η περίοδος της εγγύησης.

Ψήφισμα του Ε.Κ. για τις ανάγκες καταναλωτών, παραγωγών και εμπόρων

Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η επισκευή θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να είναι μια πιο αποδοτική και κλιματικά ουδέτερη λύση. Επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές συνήθως επιλέγουν την αντικατάσταση αντί της επισκευής, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο υψηλό κόστος της επισκευής και τονίζουν ότι η αντικατάσταση του προϊόντος θα πρέπει να παραμείνει εναλλακτική λύση εάν συμφωνούν ο καταναλωτής και ο πωλητής, καθώς η επισκευή μπορεί να είναι υπερβολικά χρονοβόρα.

Η πρόταση για το «δικαίωμα στην επισκευή» λαμβάνει υπόψη ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων στον κόσμο. Το 2019 απορρίφθηκαν πάνω από 53 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης παραμένει πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, στην Ε.Ε. ανακυκλώνεται λιγότερο από το 40% του συνόλου των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ το υπόλοιπο δεν υπόκειται σε διαλογή, με τις διαφορές στις πρακτικές ανακύκλωσης από χώρα σε χώρα να παραμένουν μεγάλες. Το 2017, η Κροατία είχε τις καλύτερες επιδόσεις, αφού ανακύκλωσε το 81,3% του συνόλου των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, ενώ στη Μάλτα, με τη χειρότερη επίδοση, το ποσοστό ήταν 20,8%. Η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των πέντε χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, όταν ακόμη και η γειτονική Βουλγαρία ανακυκλώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό (68,8%).

Σκληρότερες κυρώσεις ζητούν οι ευρωβουλευτές για τη Ρωσία

Τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία, καθώς και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς ζήτησαν μετ’ επιτάσεως οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που εγκρίθηκε στην τελευταία Ολομέλεια. Επίσης, απαιτούν την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες» που συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία και Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Μετά και την έγκριση του Ε.Κ., τα κράτη-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία θα λάβουν 3,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο επειγόντων μέτρων στήριξης.

Αναφορικά με το ενεργειακό σοκ και τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία (βλέπε σχετικό γράφημα για τον βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας), οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να θεσπιστεί υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό φυσικού αερίου σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και 90% για τα επόμενα τρία έτη) για να περιοριστούν οι κίνδυνοι εφοδιαστικής ανασφάλειας. Ακόμη, οι αρμόδιοι για την αποθήκευση φορείς θα υποβάλλονται σε νέα υποχρεωτική πιστοποίηση, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις.

ΑΤΖΕΝΤΑ

■ Σήμερα έως την Τετάρτη, 13/4

Στη Βουλγαρία, προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για περιστατικά διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιων πόρων, τα οποία δυνητικά επηρεάζουν τα συμφέροντα της Ε.Ε. θα βρίσκεται αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ε.Κ. για να διερευνήσει αναφορές για περιστατικά διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιων πόρων, τα οποία δυνητικά επηρεάζουν τα συμφέροντα της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

■ 11/4

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Συνεδριάζει με θέματα επικαιρότητας και θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και στη στρατηγική «Global Gateway», η οποία αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στην κινεζική στρατηγική για την πρόσβαση των κινεζικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

■ 12/4

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Συνεδριάζει με θέματα το κράτος δικαίου και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο.

Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας


! ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ... ...το Ε.Κ. κάλεσε τον γενικό γραμματέα του οργάνου «να αξιολογήσει τους κινδύνους που συνδέονται με την απασχόληση αυξανόμενου αριθμού συμβασιούχων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου δημιουργίας μιας δομής προσωπικού δύο ταχυτήτων εντός του Κοινοβουλίου»;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας