• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς

 • A-
 • A+

Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, αποκλεισμός πλοίων με ρωσική σημαία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, «πάγωμα» τεσσάρων ρωσικών τραπεζών αλλά και απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, όπως το ξύλο, η βότκα και τα θαλασσινά, συμπεριλαμβάνονται στο νέο, πέμπτο κύμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εγκρίθηκαν χθες.

Την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες δημοσίευαν τη συμφωνία, στο Κίεβο έφταναν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο ύπατος εκπρόσωπος. Μια συμβολική επίσκεψη, που ακολουθεί εκείνη της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, ως ένδειξη αλληλεγγύης και θαυμασμού του ουκρανικού λαού. Για την επίσκεψη θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών, τη Δευτέρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Υστερα από τρεις μακρές συνεδριάσεις, οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Και, παρότι κάποιες από τις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις των πρωτευουσών οδήγησαν στην αποδυνάμωση μερικών κυρώσεων, το «πακέτο» είναι ισχυρό και αναμένεται να πλήξει σφόδρα τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες επέμειναν -και τελικά τους πέρασε- σε μια περίοδο σταδιακής κατάργησης τεσσάρων μηνών, για την πλήρη απαγόρευση της αγοράς άνθρακα. «Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζονται πρόσθετες προτάσεις για πιθανές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζουν ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη - μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως έναν μεσεγγυητικό λογαριασμό, αναφέρει η ανακοίνωση», έσπευσε να διευκρινίσει Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Πέρα από τις κυρώσεις, η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία είναι επείγουσα επιτακτική ανάγκη», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που ανησυχούσαν για την απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ε.Ε., τελικά κατάφεραν να περιορίσουν τον αποκλεισμό για τα πλοία υπό ρωσική σημαία και όχι υπό ρωσική διοίκηση, όπως είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν. «Πολλά ρωσικά πλοία θα εξακολουθήσουν να φτάνουν στα λιμάνια μας», παραδέχθηκε χθες η ίδια πηγή, που είπε, πάντως, ότι στόχος της Ε.Ε. ήταν να σταλεί το μήνυμα. Εξαιρέσεις ισχύουν, μεταξύ άλλων, για ιατρικούς, τροφικούς, ενεργειακούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Μετά τον αποκλεισμό τους από το σύστημα swift, τέσσερις τράπεζες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη μεγαλύτερη, θα δουν τις συναλλαγές τους να «παγώνουν» εντελώς. Πρόκειται για τις Sovkombank, Novikombank, VTB και Otkrutie, που είχαν ήδη υποστεί κυρώσεις στα προηγούμενα κύματα των περιοριστικών μέτρων. Αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και, ως εκ τούτου, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Επίσης, επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών φορέων εκμετάλλευσης εμπορευματικών οδών που εργάζονται στην Ε.Ε. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ενέργεια.

Η Κομισιόν στόχευσε σε συγκεκριμένες απαγορεύσεις εξαγωγών –αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ–, σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τις προμήθειες της Ε.Ε. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές, προηγμένους ημιαγωγούς, ευαίσθητα μηχανήματα, μεταφορές και χημικά. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικούς καταλύτες για χρήση στη βιομηχανία διυλιστηρίων. Αυτό θα συνεχίσει να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας και άρα την πολεμική μηχανή της.

Επιβάλλονται, δε, πρόσθετες απαγορεύσεις εισαγωγών –αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ–, συμπεριλαμβανομένων των τσιμέντου, προϊόντων καουτσούκ, ξύλου, οινοπνευματωδών ποτών (συμπεριλαμβανομένης της βότκας), οινοπνευματωδών ποτών, θαλασσινών υψηλής ποιότητας (συμπεριλαμβανομένου του χαβιαριού) και ένα μέτρο κατά της καταστρατήγησης κατά των εισαγωγών ποτάσας από τη Λευκορωσία. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν, επίσης, να κλείσουν τα κενά μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Τέλος, επήλθε η πλήρης απαγόρευση της συμμετοχής Ρώσων υπηκόων και οντοτήτων σε συμβάσεις προμηθειών στην Ε.Ε. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χορηγούν περιορισμένες εξαιρέσεις, όταν δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Παράλληλα, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε επιπλέον 217 φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες. Αυτό περιλαμβάνει και τα 179 μέλη των λεγόμενων «κυβερνήσεων» και «κοινοβουλίων» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Συνολικά, από το 2014 έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 1.091 φυσικά πρόσωπα και 80 οντότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Συμπεριλαμβάνονται πλήγματα για το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, όπως και ανθρώπους και ομάδες που επιτίθενται εναντίον Ουκρανών αμάχων ή απάγουν παιδιά.
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Ψαλίδι στις βίζες για Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ενωση
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να διακοπεί η προνομιακή χορήγηση θεωρήσεων, χωρίς πάντως να υπάρξει πλήρης απαγόρευση, ώστε να μη διαρραγούν οι σχέσεις με τους πολίτες της Ρωσίας.
Ψαλίδι στις βίζες για Ρώσους από την Ευρωπαϊκή Ενωση
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας