Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Χθες, στη συνάντηση συμμετείχε με φυσική παρουσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στο μέτωπο.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου. Βλέπουμε ότι η Ρωσία μετακινεί δυνάμεις από τον Βορρά για να τις ενισχύσει, να τις ανεφοδιάσει, να τις επανεξοπλίσει και στη συνέχεια να τις μετακινήσει προς τα ανατολικά, όπου αναμένουμε μια μεγάλη επίθεση. Στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να προσπαθήσει να ελέγξει ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας και την αποτροπή μας», διότι ο πόλεμος «μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».
Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, τον νέο οδικό χάρτη της Συμμαχίας. «Στη Στρατηγική Αντίληψη πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για την ασφάλεια από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, από τη μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος, τις συνέπειες για την ασφάλεια από μια πολύ ισχυρότερη Κίνα και τις προκλήσεις που θέτουν από κοινού η Ρωσία και η Κίνα στη διεθνή μας τάξη, που βασίζεται σε κανόνες και στις δημοκρατικές μας αξίες», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε περισσότερο αντιαεροπορικό εξοπλισμό. Οι σύμμαχοι αναμένεται να αποφασίσουν να παράσχουν περισσότερα αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας και άλλο εξοπλισμό εκτός από την αύξηση της ανθρωπιστικής και της οικονομικής βοήθειας.
Ασυμφωνία χωρών για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία τελικά οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χθες σχετικά με το πέμπτο πακέτο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, σε νέα έκτακτη συνάντηση των 27.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους που η πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να ανακοινώσει στα ΜΜΕ τις κυρώσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει πράξει το αντίστοιχο για τις πρωτεύουσες. Ανάμεσα στις χώρες που εξέφρασαν αντιρρήσεις ήταν και η Ελλάδα, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Στη συζήτηση προέκυψαν επίσης ορισμένα τεχνικά, αλλά σοβαρά ζητήματα, όπως το αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια. Η Κομισιόν έχει προτείνει να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα όλων των ειδών από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε. με τη Μόσχα, και όχι την απαγόρευση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων ωστόσο, κάποιες χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις ακόμα και γι’ αυτό.
Δεν ήταν σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη σημερινή συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας