• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.4°C
  4 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.4°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  57%

Πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ζητούν οι ευρωβουλευτές

 • A-
 • A+

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου. 

Επίσης, κάνουν έκκληση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ζητούν να επιταχυνθεί η παράδοση όπλων για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αναφερόμενες θηριωδίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και απαιτεί να λογοδοτήσουν οι δράστες εγκλημάτων πολέμου.
 
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου "ενός άμεσου πλήρους εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου".
 
Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και από μια στρατηγική για την "ανάκληση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και απομακρύνει πλήρως τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας".
 
Οι υφιστάμενες κυρώσεις πρέπει τώρα να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά σε όλη την ΕΕ και από τους διεθνείς συμμάχους της ΕΕ κατά προτεραιότητα, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το UNHRC, η Interpol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO και άλλοι, "κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό σημάδι ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με το κράτος-επιτιθέμενο".
 
Για να γίνουν οι κυρώσεις πιο αποτελεσματικές, το Κοινοβούλιο ζητεί να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευτεί η είσοδος σε όλα τα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία στα χωρικά ύδατα της ΕΕ και ο ελλιμενισμός σε λιμάνια της ΕΕ και να απαγορευτούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την κατάσχεση "όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή στους ολιγάρχες που συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν, τους πληρεξουσίους και τους αχυρανθρώπους τους, καθώς και σε εκείνους στη Λευκορωσία που συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο".
 
Επισημαίνοντας την εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, το ψήφισμα απαιτεί οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας να αντικατοπτρίζουν εκείνες που θεσπίστηκαν κατά της Ρωσίας, προκειμένου να κλείσουν τυχόν παραθυράκια που επιτρέπουν στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του Λουκασένκα για να παρακάμψει τις κυρώσεις.
 
Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις συγκλονιστικές φρικαλεότητες, "που αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου", που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Μπούτσα, καθώς και στην πλήρη ή σχεδόν πλήρη καταστροφή της Μαριούπολης, της Βολνοβάχα και άλλων πόλεων και χωριών (αιτιολογικές σκέψεις Γ & Δ). Τονίζουν ότι οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.
 
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί αποτελεσματικά. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την περαιτέρω αμυντική βοήθεια που παρέχεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.
 
Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου (αιτιολογική σκέψη Β), οι ευρωβουλευτές ζητούν να δημιουργηθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των πολιτών που διαφεύγουν από τους βομβαρδισμούς και να ενισχυθούν τα δίκτυα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Καταδικάζουν τη ρητορική των Ρώσων που αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταφύγουν στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια ανάπτυξη θα αντιμετωπιστεί με τις σοβαρότερες συνέπειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επανήλθε η ροή αερίου στην Ευρώπη μετά την έκρηξη σε ρωσικό αγωγό
«Το κατεστραμμένο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου εντοπίστηκε αμέσως. Το αέριο μεταφέρεται στους καταναλωτές πλήρως μέσω παράλληλων αγωγών φυσικού αερίου», δήλωσε η Gazprom.
Επανήλθε η ροή αερίου στην Ευρώπη μετά την έκρηξη σε ρωσικό αγωγό
ΕΥΡΩΠΗ
Άλλη μια αποτυχημένη συνάντηση κορυφής στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το ζήτημα στην προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, με τον Γερμανό υπουργό να σημειώνει ότι έγιναν κάποια θετικά βήματα, παρόλα αυτά.
Άλλη μια αποτυχημένη συνάντηση κορυφής στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Καταστροφικό για την Ευρώπη το πλαφόν στο φυσικό αέριο προειδοποιεί η Ρωσία
Απειλές για επιδείνωση της κατάστασης στο ενεργειακό πεδίο για τη Δύση εκστομίζουν διάφορα κορυφαία στελέχη του Κρεμλίνου σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ αναμένονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Καταστροφικό για την Ευρώπη το πλαφόν στο φυσικό αέριο προειδοποιεί η Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Στη γραμμή επίρριψης ευθυνών στην ΕΕ για τη διακοπή του Nord Stream επιμένει το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πολυήμερη παρατεταμένη διακοπή της ροής φυσικού αερίου «δείχνοντας» τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, ενώ παραμένει άγνωστη η...
Στη γραμμή επίρριψης ευθυνών στην ΕΕ για τη διακοπή του Nord Stream επιμένει το Κρεμλίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα περιορισμού του κλιματισμού και της θέρμανσης ανακοίνωσε η Ισπανία
Τα μέτρα περιλαμβάνουν όρια στις θερμοκρασίες κλιματισμού και θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και μεγάλα εμπορικά κτίρια, κινηματογράφους, θέατρα, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια. Στόχος, να μειωθεί η κατανάλωση...
Μέτρα περιορισμού του κλιματισμού και της θέρμανσης ανακοίνωσε η Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Αιχμές και «αμφιβολίες» για την ποιότητα της τουρμπίνας από τον Καναδά από τον Πούτιν
Υπαινιγμούς για «σαμποτάζ» της τουρμπίνας του Nord Stream 1 που επισκευάζεται στον Καναδά από τη γερμανική Siemens Energy άφησε ο Ρώσος πρόεδρος, την ώρα που κορυφώνεται το θρίλερ της ενεργειακής κρίσης για...
Αιχμές και «αμφιβολίες» για την ποιότητα της τουρμπίνας από τον Καναδά από τον Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας