• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 30.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 24.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.8°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

11 χώρες της Ε.Ε. προειδοποιούν για το επείγον της πράσινης μετάβασης

 • A-
 • A+

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ανάγκασε την ΕΕ να δράσει με ταχύτητα και ενότητα που σπάνια έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, μια ομάδα 11 χωρών προειδοποιεί σήμερα ότι το η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει αυτή τη δυναμική και, αντίθετα, πρέπει να τη χρησιμοποιήσει για να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Δανία, θα εκδώσει κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι "μέσω της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα στην ΕΕ το αργότερο έως το 2050".

Οι υπογράφοντες είναι οι υπουργοί για το κλίμα και το περιβάλλον της Δανίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Σουηδίας και της Σλοβενίας.

Ποιοι δεν συμμετέχουν: Σημειώστε την απουσία της Γαλλίας -η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- και των χωρών που ήταν ήδη πέρυσι επικριτικές για τις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ, όπως η Πολωνία. Διπλωμάτες έχουν σημειώσει ότι ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Γαλλία δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να προχωρήσει στη δέσμη μέτρων για το κλίμα - με τη μεγάλη εξαίρεση των συνοριακών φόρων άνθρακα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η ανθρωπότητα έχει λιγότερο από τρία χρόνια στη διάθεσή της για να αντιστρέψει την τάση αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλει να διατηρήσει έναν βιώσιμο κόσμο. "Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τόλμη και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην πράσινη μετάβαση", αναφέρει η δήλωση των 11 χωρών. "Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή δισταγμός θα παρατείνει μόνο την ενεργειακή μας εξάρτηση".

Εν μέσω φόβων ότι το Fit for 55 θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται σε άμεσες προτεραιότητες όπως ο πόλεμος και οι υψηλές τιμές της ενέργειας, το έγγραφο αναφέρει ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί ορόσημο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών προβλημάτων.

"Μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων Fit for 55 δεν είναι απαραίτητη μόνο για το κλίμα - είναι επίσης μια αποτελεσματική απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και η προσιτή και δημιουργική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πορεία εξόδου από την κρίση", αναφέρει η δήλωση, υποστηρίζοντας επίσης το σύστημα εμπορίας εκπομπών ως "ακρογωνιαίο λίθο" της δέσμης μέτρων. "Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να ενωθούν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του FF55".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη στην Μπούντεσταγκ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε "κάνει λάθος υπολογισμούς" όσον αφορά την ενότητα της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και κάλεσε το μπλοκ να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για το κλίμα. "Πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενότητα για να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στην Ευρώπη, έτσι ώστε αυτό να οδηγήσει σε μια δυναμική που θα υπερβαίνει κατά πολύ" την αντίδραση στον πόλεμο, δήλωσε η καγκελάριος.

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να υπαγορεύσει τους όρους μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
Παράλληλα η Κομισιόν ενέκρινε 627 εκατομμύρια ευρώ για Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit. 
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
«Ενεργειακά ουδέτερη» Ευρώπη μέχρι το 2050;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της «Fit for 55» για το κλίμα, η οποία, αν δεν μείνει στα λόγια, θα φέρει σαρωτικές αλλαγές σε ρυπογόνους τομείς, όπως η ναυτιλία, η αεροπορία και οι βιομηχανίες...
«Ενεργειακά ουδέτερη» Ευρώπη μέχρι το 2050;
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκάλυψη: Η Δανία στο «κόλπο» της NSA με υποκλοπές τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών
Οι αναφορές για την κατασκοπεία της NSA σε συμμάχους των ΗΠΑ ήρθαν για πρώτη φορά στο φως το 2013 μέσω των αποκαλύψεων του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν.
Αποκάλυψη: Η Δανία στο «κόλπο» της NSA με υποκλοπές τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών
ΕΥΡΩΠΗ
«Μάχη» στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης λόγω της αντίρρησης της Γερμανίας, παρά το αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Πριν το έκτακτο Συμβούλιο, 8 από τους 15 υπουργούς χωρών που ζητούν την...
«Μάχη» στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον 900 εκατ. από το πρόγραμμα SURE για την Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν
Το δάνειο θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και σχετίζονται με τη συνέχιση ενός καθεστώτος βραχυχρόνιας εργασίας και κάλυψης εισφορών για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Επιπλέον 900 εκατ. από το πρόγραμμα SURE για την Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας