• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.2°C / 38.4°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 39.3°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 38.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.9°C / 36.6°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 36.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.6°C
  3 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  4 BF
  26%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.7°C
  2 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 39.0°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.5°C / 38.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  35%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρακες ο θησαυρός των κυρώσεων στη Ρωσία

 • A-
 • A+
Σήμερα η έγκριση του πέμπτου πακέτου κυρώσεων που προτείνει η Κομισιόν ● Απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών 15,5 δισ., αλλά και πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακόμη ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων, χωρίς ωστόσο τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, πρότεινε χθες η Κομισιόν. Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσό που έδωσε το 2021 η Ε.Ε. στη Ρωσία για την ενέργεια γενικότερα άγγιξε τα 99 δισ., καταλαβαίνει ότι το μέτρο δεν είναι τόσο δυνατό όσο θα ήθελαν οι χώρες της Βαλτικής λόγω εγγύτητας με τη Ρωσία και η Γαλλία λόγω εκλογών.

«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, μεταξύ άλλων για τις εισαγωγές πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη-μέλη, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως ένας καταπιστευτικός λογαριασμός», έσπευσε να εξηγήσει η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις.

Στην πραγματικότητα, στο μπρα ντε φερ της Ε.Ε. σχετικά με τη διακοπή ή μη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, «πέρασε» η γραμμή της Γερμανίας που πρότεινε σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση. Δηλαδή, πρώτα ο άνθρακας. Μένει να δούμε αν τελικά οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -έστω και χωρίς αναφορά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- εγκριθούν από τους πρέσβεις των 27 κρατών-μελών σήμερα.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης ρωσικών πλοίων και πλοίων που λειτουργούν υπό ρωσική διοίκηση σε λιμάνια της Ε.Ε. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεωργικά και διατροφικά προϊόντα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών. Η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας για την προμήθεια βασικών αγαθών.

Στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών, έχουν στόχο να υποβαθμίσουν την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της χώρας.

«Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να κόψουμε τη ροή χρήματος της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, από θαλασσινά έως ποτά. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουμε επίσης τα παραθυράκια μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της περιγράφοντας τις νέες κυρώσεις.

«Επίσης, λαμβάνουμε μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της Ε.Ε. για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης περαιτέρω καταλόγους προσώπων για ένταξη στη «μαύρη λίστα». Χθες, 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην Ε.Ε. ανακηρύχθηκαν personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς», σύμφωνα με απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.
Οι διπλωμάτες προετοιμάζονταν και πάλι νοερά χθες το βράδυ για μια μακρά Παρασκευή -και ένα Σαββατοκύριακο- συναντήσεων. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού χρυσού
Ακόμα μία συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. στη σκιά του πολέμου με το σχέδιο σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού χρυσού
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ενεργειακός πανικός επισπεύδει τις αποφάσεις
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ελλείψεων, ενώ προειδοποίησε πως οι τιμές θα...
Ο ενεργειακός πανικός επισπεύδει τις αποφάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
Η πρώην ολυμπιονίκης μπαίνει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων επειδή φέρεται να είναι σύντροφος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Μια πρώτη συμφωνία προβλέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή στην Ευρώπη μόνο μέσω πλοίων από το τέλος του χρόνου αλλά να επιτρέπεται η μεταφορά του στην Ε.Ε. μέσω αγωγών και σε τρίτες χώρες μέσω ευρωπαϊκών πλοίων
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας