«Μπορεί να θυμάστε ότι με επέκριναν, επειδή αποκάλεσα τον [Ρώσο πρόεδρο] Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, είδαμε τι έγινε στην Μπούτσα. Είναι εγκληματίας πολέμου», προδίκασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να συνεχίσει τον αγώνα και να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσει να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι στυγνός», προσέθεσε για τον Ρώσο ομόλογό του. «Θα πρέπει να λογοδοτήσει».
Προσώρας τουλάχιστον, η προοπτική αυτή παραμένει πρώιμη, περίπλοκη και «θολή». Κατ’ αρχάς, η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη για τις φρικαλεότητες που αποκαλύπτονται μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα περίχωρα του Κιέβου, καταγγέλλοντας στον αντίποδα προβοκάτσια των Ουκρανών.
Και δη «κατά παραγγελία» των ΗΠΑ, όπως υποστήριξε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις του Κιέβου με στόχο «τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών και την κλιμάκωση της βίας».
Μετ’ επιτάσεως, δε, η Μόσχα ζητούσε και για χθες έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «την πρόκληση του ουκρανικού στρατού και ακραίων στην Μπούτσα».
Το αίτημα απορρίφθηκε από την προεδρεύουσα στο σώμα για τον τρέχοντα μήνα Βρετανία. Αντίθετα, θα γίνει κανονικά -ανακοίνωσε- η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε προαναγγείλει την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι με την επισήμανση ότι θα «εξεταστούν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις κατά τη ρωσική κατοχή».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ήδη ζητήσει «ανεξάρτητη έρευνα», που θα «οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων. Εκφράζοντας αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα και μιλώντας για πιθανά εγκλήματα πολέμου, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, ζήτησε χθες την εκταφή όλων των σορών από ομαδικούς τάφους, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου.
Η Ε.Ε. -που διχάζεται για τον επόμενο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας- ήδη ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας έρευνας με την Ουκρανία. «Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν», τόνισε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ)», προσέθεσε. «Μια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες της, καθώς και το ΔΠΔ θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο». Ειδοποιός διαφορά αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζουν ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και οι ΗΠΑ…
Στο μεσοδιάστημα, η Ουάσινγκτον προανήγγειλε διά στόματος της Αμερικανίδας πρέσβη στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, ότι θα ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αίτημα, το οποίο έσπευσε να υποστηρίξει η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τζας.
Την ίδια ώρα, προχωρούσαν σε απελάσεις η μεν Λιθουανία του Ρώσου πρέσβη στο Βίλνιους, οι δε Γαλλία και Γερμανία 30 και 40 Ρώσων διπλωματών, αντιστοίχως. Στο Βερολίνο επικρατούσε πάντως διχογνωμία μεταξύ του... πριν και του μετά.
Η τέως καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε, μέσω εκπροσώπου της, τις επικρίσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προς την ίδια και τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι φέρουν ευθύνη για τα όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα στη χώρα του, εξαιτίας της μακροχρόνιας πολιτικής παραχωρήσεων έναντι της Ρωσίας και της απόρριψης της ένταξης της Ουκρανίας, το 2008, στο ΝΑΤΟ.
Αντίθετα -και όψιμα- ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χαρακτήρισε λάθος τη μέχρι πρότινος προσκόλληση του ίδιου -ως πρώην ΥΠΕΞ- και της χώρας του στην περιώνυμη Οστπολιτίκ και στον αγωγό Nord Stream 2, έπειτα από έναν καταιγισμό δημόσιων επικρίσεων που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο, Αντρι Μέλνικ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας