• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%
POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις κυρώσεις

 • A-
 • A+
Στο χθεσινό Eurogroup απλώς επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τους Ευρωπαίους στο ενδεχόμενο ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία ● Απροσδόκητη συμμαχία Ολλανδίας-Ισπανίας για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας ● Προτείνουν ανά χώρα στρατηγικές μείωσης του χρέους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το πέμπτο κύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, οι υπουργοί θα συζητούσαν το ζήτημα των επιπτώσεων του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο τα γεγονότα στην Μπούτσα ενέταξαν στην ατζέντα ως βασικό το ζήτημα των νέων κυρώσεων.

«Ως Ε.Ε., πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να σταματήσουμε αυτές τις φρικαλεότητες. Γι’ αυτό η Κομισιόν προετοιμάζει το επόμενο πακέτο κυρώσεων και ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα απαντήσουν με φιλόδοξα επόμενα βήματα», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μπαίνοντας στο Eurogroup. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και όσον αφορά την Επιτροπή τα πάντα είναι στο τραπέζι», είπε με νόημα, πετώντας το μπαλάκι στα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων ο διχασμός για τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει.

Τις διαφωνίες επιβεβαίωσε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε ότι «εξετάζουμε τη διακοπή της ενεργειακής προμήθειας από τη Ρωσία, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό». Αντίθετα, υπουργοί άλλων χωρών όπως το Βέλγιο δήλωσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ecofin. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που ήδη συζητείται στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου, οι υπουργοί αποφάνθηκαν ότι θα είναι βαρύτερες από τις αναμενόμενες, αλλά όχι σε σημείο να υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη για το 2022. «Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, αλλά και την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, τέλος, οι υπουργοί συζήτησαν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και όχι μόνο. «Αναγνώρισαν τις επιπτώσεις στην κοινωνία και διαβεβαίωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να τις ελαφρύνουν, ειδικά για τους πιο αδύναμους», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Για το Σύμφωνο

Κοινή πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «κατέβασαν» στο Eurogroup η Ισπανία και η Ολλανδία. Το κοινό non paper αποτέλεσε την είδηση της χθεσινής ημέρας, αφού οι δυο χώρες μέχρι τώρα βρίσκονταν στις αντίθετες πλευρές της συζήτησης, με την Ολλανδία να ανήκει στην ομάδα των «τσιγκούνηδων του Βορρά» και την Ισπανία να επιδιώκει ευελιξία και πολιτικές κατά της λιτότητας, όπως οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιπέδων χρέους, υπάρχει ανάγκη για πιο “ειδικές ανά χώρα” και “ρεαλιστικές” στρατηγικές εξυγίανσης», αναφέρεται στο non paper που παρουσίασαν οι δύο γυναίκες υπουργοί Οικονομικών: η Νάντια Καλβίνιο της Ισπανίας και η Σίγκριντ Κάαγκ της Ολλανδίας. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο πιο κρίσιμο σημείο: η Ε.Ε. πρέπει να τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν την ταχύτητα μείωσης του χρέους και να τους αντικαταστήσει με στόχους ανά χώρα.

«Πρέπει να απλουστεύσουμε τους κανόνες», δήλωσε η Ν. Καλβίνιο χθες, τασσόμενη υπέρ της μετατροπής των μεσοπρόθεσμων στόχων σε έναν απλό κανόνα δαπανών, ο οποίος θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να δανείζονται σε περιόδους κρίσης και θα τις ωθεί να μειώνουν τα χρέη τους σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης. Συμφωνώντας, η Ολλανδή Σ. Κάαγκ συμπλήρωσε ότι «οι κανόνες είναι τόσο περίπλοκοι που δεν εφαρμόζονται πραγματικά».

Σε ερώτηση για την επέκταση της εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, οι δυο υπουργοί άφησαν το ενδεχόμενο (ορθ)άνοιχτο, παραπέμποντας πάντως στις ανακοινώσεις της Κομισιόν τον Μάιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ψυχρός Πόλεμος, έκδοση 2.0
Ευθέως αντιρωσικό πρόσημο παίρνει κι επίσημα η Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ ως απειλή σκιαγραφείται πλέον και η Κίνα ● Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» ανήγγειλε και πάλι ο Γενς...
Ψυχρός Πόλεμος, έκδοση 2.0
ΕΥΡΩΠΗ
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Μια πρώτη συμφωνία προβλέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή στην Ευρώπη μόνο μέσω πλοίων από το τέλος του χρόνου αλλά να επιτρέπεται η μεταφορά του στην Ε.Ε. μέσω αγωγών και σε τρίτες χώρες μέσω ευρωπαϊκών πλοίων
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
ΕΥΡΩΠΗ
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δεν συμφώνησε σε καμία από τις προτάσεις που έφερε η Κομισιόν για τη διακοπή της ροής του ρωσικού πετρελαίου παρ' όλο που η αναθεωρημένη πρόταση εξαιρούσε Ουγγαρία και Σλοβακία έως το τέλος του...
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας