• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 4.1°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 8.3°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.5°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.7°C
  5 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  4 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  84%

Επιστολή Κόκκαλη και άλλων 8 ευρωβουλευτών στην φον ντερ Λάιεν

 • A-
 • A+

Ο Πέτρος Κόκκαλης με 8 ευρωβουλευτές από 4 παρατάξεις ζητούν πανευρωπαϊκή ετοιμότητα από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν απέναντι στον κίνδυνο διακοπής παροχής φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας. 

Με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη εννέα ευρωβουλευτές από τέσσερεις πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι πρώην Πρωθυπουργοί Βελγίου και Λιθουανίας, Guy Verhofstadt και Andrius Kubilius, ζητούν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ενεργοποίηση του Κανονισμού 2017/1938 για την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω του κινδύνου που προκύπτει από την πιθανή διακοπή παροχής φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της κατεπείγουσας ερώτησης προς την Κομισιόν, που κατέθεσε ο Πέτρος Κόκκαλης πριν από δύο ημέρες, στις 29 Μαρτίου 2022, ζητώντας την ετοιμότητα απέναντι στον κίνδυνο διακοπής εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που παράλληλα θα δρούσε και ως οδικός χάρτης για άμεση απεξάρτηση των Κρατών-Μελών από τη Ρωσία και κάθε προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των διεξαγόμενων πολεμικών επιχειρήσεων. 

Η επιστολή και η ερώτηση

Βρυξέλλες, 1η Απριλίου 2022


Αγαπητή Πρόεδρε φον ντερ Λάιεν,                 


Αναφορικά με τον Κανονισμό 2017/1938, όπου η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο ορίζεται ως κοινή επιδίωξη των αρμόδιων αρχών των Κρατών-Μελών, όσο και των αντίστοιχων τομέων δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 
Κατόπιν της ανακήρυξης καθεστώτος "Έγκαιρης Προειδοποίησης" από τη γερμανική αρμόδια αρχή και δεδομένης της απολύτως απτής απειλής για άμεση διακοπή εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπογράφοντες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούμε από την Επιτροπή να καλέσει τα Κράτη-Μέλη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικά τους μέτρα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 11.
Στους επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι απαιτούμενες αξιολογήσεις κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές, τα περιφερειακά και τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι ικανά για την αντιμετώπιση πιθανών ριζικών μεταβολών στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κήρυξης έκτακτης ανάγκης στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 12.
Τα ανωτέρω εμπίπτουν στα περί ακραίου γεωπολιτικού κινδύνου και της επικείμενης διαταραχής του εφοδιασμού από προμηθευτές τρίτων χωρών, όπως περιγράφονται στο Άρθρο 7, παράγραφο 4γ-ii.
Κυρία Πρόεδρε, σας διαβεβαιώνουμε για την βαθύτατη εκτίμησή μας.
Οι ευρωβουλευτές,
Petros KOKKALIS (THE LEFT)
Guy VERHOFSTADT (RENEW)
Andrius KUBILIUS (EPP)
Luis GARICANO (RENEW)
Pierre LARROUTUROU (S&D)
Inese VAIDERE (EPP)
Ivars IJABS (RENEW)
Raphaël GLUCKSMANN (S&D)
Bernard GUETTA (RENEW)


As per Regulation 2017/1938, security of gas supply in the European Union is a shared responsibility of gas undertakings, Member States, notably through their competent authorities, and the European Commission within their respective areas of activities and competence. 
Following the declaration of an “Early Warning” status by the German competent authority and, given the real threat of imminent disruptions of gas supply in Europe, due to Russia’s invasion of Ukraine, we, the undersigning Members of the European Parliament, ask the Commission to call on Member States to declare their relevant emergency level pursuant to Article 11.
In this time of distress, the Commission must make sure that the competent authorities'  required risk assessments as well as regional and national emergency plans are adequate to face potential radical disruptions in the gas supply and consider declaring a Union emergency pursuant to article 12.
This is justified by the extreme geopolitical risks as considered in Article 7, paragraph 4, c, ii on disruption of supplies from third-country suppliers.
Please, accept, Madame President, the assurances of our highest consideration.
Members of the European Parliament,
Petros KOKKALIS (THE LEFT)
Guy VERHOFSTADT (RENEW)
Andrius KUBILIUS (EPP)
Luis GARICANO (RENEW)
Pierre LARROUTUROU (S&D)
Inese VAIDERE (EPP)
Ivars IJABS (RENEW)
Raphaël GLUCKSMANN (S&D)
Bernard GUETTA (RENEW)

Π. Κόκκαλης προς την Κομισιόν: υπάρχει σχεδιασμός αν/όταν ο π. Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ, ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων; 


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας την εξέταση της επικινδυνότητας για τις χώρες της ΕΕ δεδομένης της εξάρτησης τους από το φυσικό αέριο που βρίσκεται στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη που απειλεί την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ακόμα και με πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά, 

"Στην Ευρώπη δεν επιζητούμε την κλιμάκωση των κρίσεων, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κρατάει από τις αναγκαίες προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν σε κάθε τέτοια περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι καταγεγραμμένη από όλους, όπως και οι δυσκολίες στην εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού εμπάργκο στο Κρεμλίνο. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί, είναι τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων. Είναι έτοιμη η ΕΕ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προβλέψεις. Αν υπάρχει ή υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν δικό μας οδικό χάρτη για ταχύτερη απεξάρτηση από το Κρεμλίνο και την ντροπιαστική χρηματοδότηση της αιματοχυσίας Ουκρανών αλλά και Ρώσων για τα αδιέξοδα της Ρωσικής εξουσίας;"
---
Ακολουθεί όλη η ερώτηση:

Με δεδομένα, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, τη συνεχή χρηματοδότηση της  ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πληρώνοντας υπερβολικά υψηλά ποσά στην Ρωσία για τη προμήθειά ορυκτού αερίου και τέλος το ότι η Ρωσία προβάλλει  εξωφρενικές απαιτήσεις όπως οι πληρωμές του αερίου σε ρούβλια και φτάνει ακόμα και σε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. 

Ερωτάται η Επιτροπή 

Αν έχει προβεί σε εκτίμηση επικινδυνότητας με βάση τον Κανονισμό  994/2010 (άρθρο 9 παράγραφος 1 σημείο γ) στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει μονομερώς την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς και για το χρόνο και τα βήματα που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστεί μία τόσο μεγάλη διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου; 

Προτίθεται να θέσει υπόψη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την εκτίμηση επικινδυνότητας εφόσον υπάρχει;  

Σε αυτή τη περίπτωση προτίθεται να κηρύξει την Ένωση σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βάση του άρθρου 11 του Κανονισμού και να πάρει μέτρα βάση του άρθρου 122 της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ; 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «δυναμικός διάδρομος τιμών» και το αίτημα Μητσοτάκη για κοινή ενεργειακή πολιτική
Την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, όπως είχε για την πανδημία Covid-19, επισήμανε ο πρωθυπουργός στην Πράγα, ενώ η Ελλάδα συνυπογράφει την πρόταση για έναν «δυναμικό διάδρομο...
Ο «δυναμικός διάδρομος τιμών» και το αίτημα Μητσοτάκη για κοινή ενεργειακή πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μισό βήμα πίσω από τις πρωινές της εξαγγελίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους «27».
Μερική αναδίπλωση φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρό βήμα πίσω από την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προσωρινή λύση θα είναι ένα ενδεχόμενο ανώτατο όριο στις τιμές, που πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού, ξεκαθάρισε ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου η ντερ Λάιεν.
Μικρό βήμα πίσω από την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Καθησυχάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Μια «νέα εποχή» στα ενεργειακά για τη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη βλέπει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καθησυχάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
«Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση»
Σκληρή κριτική στις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατά την ομιλία της για την...
«Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας