• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.7°C / 31.8°C
  5 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.6°C / 35.3°C
  4 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.2°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 33.8°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 27.9°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 32.1°C
  2 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.7°C / 33.4°C
  4 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  50%

Βερολίνο, συσσίτιο για Ουκρανούς πρόσφυγες

AP Photo/Michael Sohn

ΟΗΕ: Η επισιτιστική κρίση είναι μεγαλύτερη από αυτήν του Β' Παγκ. Πολέμου

 • A-
 • A+

Με πολύ μελανά χρώματα περιέγραψε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος την κατάσταση όσον αφορά την επάρκεια τροφίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή» και θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι Ουκρανοί αγρότες, που παράγουν σημαντικό ποσοστό του σταριού που καταναλώνεται διεθνώς, «τώρα πολεμούν τους Ρώσους», είπε και τόνισε ότι οι ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων πλέον εκτοξεύονται.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξασφάλιζε τροφή για 125 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά πλέον σύμφωνα με τον Μπίσλι έπρεπε να αρχίσει να μειώνει τις μερίδες τους λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων, των καυσίμων και των μεταφορικών. Για παράδειγμα, είπε, στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη, όπου είχε περικοπεί κατά 50% το φαγητό για 8 εκατ. ανθρώπους, τώρα «εξετάζουμε μηδενικό σιτηρέσιο».

Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη χώρα που είχε εξασφάλιζε ψωμί για εκατομμύρια ανθρώπους της, οδηγεί στην καταστροφή χώρες όπως η Αίγυπτος, που συνήθως προμηθεύεται το 85% των σιτηρών της από την Ουκρανία, και ο Λίβανος που το 2020 προμηθεύτηκε το 81% του σταριού του.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος θύμισε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, το 20% του καλαμποκιού της και το 75%-80% του ηλιελαίου και ο Οργανισμός αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία. Ο πόλεμος αυξάνει τα μηνιαία έξοδα του οργανισμού κατά 71 εκατ. δολάρια λόγω της αύξησης του κόστους τροφίμων, καυσίμων και μεταφορικών, πράγμα που σημαίνει ότι ετησίως το κόστος αυτό αυξάνεται κατά 850 εκατ. δολάρια συνολικά, άρα θα υπάρχουν «4 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι που θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε».

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Μπίσλι είπε ότι ο Οργανισμός προσφέρει φαγητό σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες,  θα φτάσει τα 2,5 εκατ. τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, 4 εκατ. μέχρι το τέλος Μαΐου και «ελπίζουμε ότι θα φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Και επισήμανε ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες και «μας λείπουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια».

Τόνισε δε πως το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην παραμέληση της Αφρικής, ειδικά του Σαχέλ, και της Μέσης Ανατολής, γιατί «διαφορετικά, θα έχουμε μαζικά προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα» προς όλα τα μέρη της Ευρώπης.

«Εάν τερματίσουμε τη σύγκρουση, αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες, μπορούμε να αποφύγουμε την πείνα, την αποσταθεροποίηση των εθνών και τη μαζική μετανάστευση», είπε. «Αλλά αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος θα πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είναι να παίρνουμε φαγητό από πεινασμένα παιδιά για να τα δώσουμε σε πεινασμένα παιδιά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η πείνα και ο ξεριζωμός ήρθαν για να μείνουν...
Η Ρωσία που μαζί με την Ουκρανία παράγει περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, συνδέει την άρση του αποκλεισμού στα λιμάνια με την ελάφρυνση των εναντίον της κυρώσεων.
Η πείνα και ο ξεριζωμός ήρθαν για να μείνουν...
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: «Αυτοκτονική» η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το σταθμό στη Ζαπορίζια, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
ΟΗΕ: «Αυτοκτονική» η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά φεύγουν... αλλά ακόμη να φθάσουν
Άλλα τέσσερα πλοία με ουκρανικά αγροτικά προϊόντα αναχώρησαν την Κυριακή από τα λιμάνια του Τσορνομόρσκ και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα ● Μυστήριο με την καθυστέρηση κατάπλου στον Λίβανο του Razoni.
Τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά φεύγουν... αλλά ακόμη να φθάσουν
ΕΥΡΩΠΗ
Διερευνητική αποστολή για τους θανάτους σε φυλακή στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε αυτό το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, κάτι που αρνούνται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Διερευνητική αποστολή για τους θανάτους σε φυλακή στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Άδεια για να πάει στην Ολένβικα περιμένει ο Ερυθρός Σταυρός
Οι συνθήκες και το ποιος ευθύνεται για την επίθεση δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και η διελκυστίνδα ανάμεσα στις δύο χώρες για το ποιος χτύπησε το κέντρο κράτησης στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζεται.
Άδεια για να πάει στην Ολένβικα περιμένει ο Ερυθρός Σταυρός
ΕΥΡΩΠΗ
Η φρίκη του πολέμου και οι ευθύνες στα πεδία των μαχών
Πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με τη Μόσχα να κατηγορείται για φρικαλεότητες στα πεδία των μαχών ξεχωρίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κάνει αναφορά σε όσα τραγικά...
Η φρίκη του πολέμου και οι ευθύνες στα πεδία των μαχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας