• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 35.9°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 30.9°C
  4 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.8°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 34.9°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  48%

Το Βρετανικό Μουσείο αντιμέτωπο με δίωξη για άρνηση 3D σάρωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

 • A-
 • A+

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αντιμέτωπο με νομικές ενέργειες από έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της άρνησής του να επιτρέψει την τρισδιάστατη σάρωση ενός κομματιού της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά του μουσείου. «Θα υποβάλουμε καταγγελία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει το Βρετανικό Μουσείο να ικανοποιήσει το αίτημά μας», δήλωσε στον Guardian ο Roger Michel, εκτελεστικός διευθυντής του IDA. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουν την αίτησή μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα χειρίζονταν παρόμοια αιτήματα. Η άρνησή τους ήταν ιδιότροπη και αυθαίρετη».

Το ινστιτούτο που εδρεύει στην Οξφόρδη ήλπιζε, με τις ευλογίες του μουσείου, να αναπαράγει μια από τις ανάγλυφες μετόπες από τη νότια πρόσοψη του ναού του Παρθενώνα ως «απόδειξη της ιδέας». Το 2016 ανακατασκεύασε την αψίδα του θριάμβου στην Παλμύρας της Συρίας από αιγυπτιακό μάρμαρο με βάση φωτογραφίες μετά την καταστροφή του μνημείου από την τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Κάποιοι υποστηρικτές αυτής της ιδέας πιστεύουν ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη δημιουργία αντιγράφων των κλασικών θησαυρών, αλλά και για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την κληρονομιά των μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι σαρώσεις θα επέτρεπαν σε έναν γλύπτη ρομπότ να αναπαράγει τα έργα τέχνης με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού χρησιμοποιώντας το ίδιο πεντελικό μάρμαρο από το οποίο είχαν κοπεί τα πρωτότυπα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) που τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να δουν πόσο εκπληκτικό μπορεί να είναι ένα αντίγραφο», δήλωσε ο Michel, ένας Αμερικανός δικηγόρος με σπουδές στο Χάρβαρντ, που ίδρυσε το ινστιτούτο IDA. Το ινστιτούτο αυτό έχει συνεργαστεί με την Unesco, και περιγράφει ως αποστολή του τη διατήρηση και αποκατάσταση αρχαίων αντικειμένων σε μια εποχή που τα αναντικατάστατα αντικείμενα βρίσκονται υπό «προφανή κίνδυνο» να χαθούν για πάντα.
«Τα αντίγραφα [των γλυπτών του Παρθενώνα] στο παρελθόν ήταν γύψος χαμηλής ποιότητας. Αυτό θα είναι καλύτερο. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν και να αισθανθούν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας με τρόπους που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν».

Ο Peter Higgs, ο υπεύθυνος φύλαξης των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου, παραδέχτηκε ότι η ψηφιακή σάρωση των γλυπτών του 5ου αιώνα π.Χ. θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει νέες ανακαλύψεις», αλλά το ινστιτούτο IDA ενημερώθηκε μέσω email ότι το αίτημά του δεν μπορούσε να διευκολυνθεί, πέντε εβδομάδες μετά την υποβολή του.

Ο Michel και η ομάδα του επισκέφτηκαν το Βρετανικό Μουσείο την περασμένη εβδομάδα παρά την απαγόρευση, για να σαρώσει το κομμάτι από το πάτωμα της γκαλερί Duveen. Ο οργανισμός υποστήριξε ότι ήταν μέσα στα δικαιώματά του να το κάνει, καθώς οι οδηγίες του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου «επιτρέπουν ξεκάθαρα» τη χρήση λογισμικού 3D για τη λήψη εικόνων των αρχαιοτήτων στη γκαλερί, είπε.

Η είδηση, ωστόσο, προκάλεσε οργή στο μουσείο. «Το Βρετανικό Μουσείο ανησύχησε πολύ όταν άκουσε ότι πραγματοποιήθηκε μη εξουσιοδοτημένη σάρωση στις γκαλερί μας. Οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα θα συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών τωνεπισκεπτών μας», ανέφερε μια δήλωση.

«Λαμβάνουμε τακτικά αιτήματα για σάρωση της συλλογής από ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών οργανισμών και δεν είναι δυνατό να τα φιλοξενήσουμε όλα αυτά τακτικά».

Μετά την απειλή του IDA για προσφυγή στη δικαιοσύνη, εκπρόσωπος του μουσείου έστειλε δήλωση στον Guardian με την οποία επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν τακτικά όλα τα αιτήματα από «ιδιωτικούς οργανισμούς – όπως το IDA – μαζί με ακαδημαϊκούς και ιδρύματα που επιθυμούν να μελετήσουν τη συλλογή», λέγοντας ότι είναι σημαντικό για αυτό «οποιοδήποτε αίτημα να υποστηρίζεται δεόντως, ώστε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μπορούμε να διασφαλίσουμε τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ακαδημαϊκής αυστηρότητας». Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογίες αιχμής για να εξερευνήσει και να μοιραστεί τη συλλογή του και πως έχει διευκολύνει τις επισκέψεις από το Μουσείο της Ακρόπολης το 2013 και το 2017 για τρισδιάστατη σάρωση.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιμένει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν κλάπηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Αναζωπυρώνεται η διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τη χώρα μας να υπογραμμίζει ότι αφαιρέθηκαν βίαια από το ναό με πριόνια και δεν ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα.
Επιμένει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν κλάπηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΕΥΡΩΠΗ
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για πρώτη φορά η βρετανική εφημερίδα Times
Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της βρετανικής εφημερίδας, η οποία τασσόταν διαχρονικά υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. «Επιτακτική η επιστροφή τους στην Αθήνα», τονίζει.
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για πρώτη φορά η βρετανική εφημερίδα Times
ΕΥΡΩΠΗ
New York Times: Βρετανική σιωπή για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι τα γλυπτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του μουσείου να παρουσιάσει την παγκόσμια Ιστορία.
New York Times: Βρετανική σιωπή για τα γλυπτά του Παρθενώνα
ΕΥΡΩΠΗ
Δέκα βόμβες του Β' Παγκ. Πολέμου «κρύβονται» στην αρχαία Πομπηία
Τουλάχιστον 10 βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που έριξαν συμμαχικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 1943, βρίσκονται ακόμη στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.
Δέκα βόμβες του Β' Παγκ. Πολέμου «κρύβονται» στην αρχαία Πομπηία
ΕΥΡΩΠΗ
Στο φως βασιλικός τάφος του 6ου αιώνα στη Βρετανία
Μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη θα ανοίξει για το κοινό στη Βρετανία, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν αγγλοσαξονικό τάφο στα ανατολικά του Λονδίνου, αντίστοιχου μεγέθους με τον τάφο του Τουταγχαμών,...
Στο φως βασιλικός τάφος του 6ου αιώνα στη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας