• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέδρο Σάντσεθ: αλληλέγγυος με ή χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

 • A-
 • A+
Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνεχίζει να διαφοροποιείται -προς το πολύ καλύτερο- από την ευρωπαϊκή «γραμμή» των αναβολών και των υποσχέσεων για μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που πλήττονται από την ουκρανική κρίση και την ακρίβεια.

«Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει πέντε άξονες μέτρων για την προστασία των πολιτών και των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, τη δίκαιη κατανομή των συνεπειών του πολέμου και την ελάχιστη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας που έχουμε ξεκινήσει». Με αυτά τα λόγια, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε χθες το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 16 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν να υποβληθεί στη Βουλή. Η 29η Μαρτίου ήταν η ημερομηνία-ορόσημο που είχε ορίσει η κυβέρνηση για την ούτως ή άλλως συγκεκριμενοποίηση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Μια κίνηση στην οποία, όπως είχε προαναγγείλει, θα προέβαινε ακόμα και μονομερώς αν δεν είχε ληφθεί προηγουμένως κοινή απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως γνωρίζουμε, η Ε.Ε. αποφάσισε να παραπέμψει το φλέγον ζήτημα στον Μάη τον... ριγανά. Οχι όμως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των οποίων επέμειναν και πέτυχαν να εξαιρεθούν από τους κοινούς (ανύπαρκτους) κανόνες και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών. Από το πακέτο των 16 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες και θα έχει ισχύ ώς τις 30 Ιουνίου, τα 6 θα έχουν τη μορφή άμεσης βοήθειας μέσω έκτακτων παροχών και φοροελαφρύνσεων. Σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η επιδότηση των καυσίμων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα αφορούν δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου που απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, τα καύσιμα θα επιδοτούνται με 20 λεπτά ανά λίτρο, εκ των οποίων τα 15 θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και τα υπόλοιπα 5 από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Την προηγούμενη Πέμπτη, η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει έναν αντίστοιχο μηχανισμό για τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων προκειμένου να δώσει τέλος στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα καύσιμα. Το νέο μέτρο θα αφορά τους πάντες, ιδιώτες και επαγγελματίες.

Παράλληλα, η Μαδρίτη παρατείνει ώς τις 30 Ιουνίου τις μειώσεις φόρων που έχουν θεσπιστεί από το προηγούμενο καλοκαίρι με στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, προβλέπεται παροχή βοήθειας ύψους 362 εκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα της γεωργίας, 68 εκατ. ευρώ για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες και περιορισμός στο 2% της αύξησης των ενοικίων, όπως και αύξηση κατά 15% του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος που καταβάλλεται στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Την «ικανοποίησή» τους για το σχέδιο έκτακτης βοήθειας έναντι των συνεπειών του πολέμου εξέφρασαν οι συγκυβερνώντες του Podemos διά στόματος της γενικής γραμματέως του κόμματος και ταυτόχρονα υπουργού Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπελάρα. Η Μπελάρα παραδέχτηκε ότι στο πακέτο δεν θα περιλαμβάνονται κάποιες από τις προτάσεις του Podemos, όπως η διανομή επιταγής 300 ευρώ για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε 19 εκατομμύρια οικογένειες ή η άμεση φορολόγηση στα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού. Τόνισε όμως ότι το σχέδιο φέρει τη «σφραγίδα» του κόμματος και απευθυνόμενη προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είπε πως θεωρεί αυτονόητη τη στήριξή τους. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ομάδα», επισήμανε, «να εξηγήσει γιατί τάσσεται απέναντι σε κάτι που θα φρενάρει ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια».

Είναι πολύ νωπή ακόμα η «τραυματική» εμπειρία από την ψηφοφορία για την εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία καταψηφίστηκε από τους συνήθεις συμμάχους της κυβέρνησης και διασώθηκε χάρη στην... κατά λάθος ψήφο ενός βουλευτή από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Οι ενδοκοινοβουλευτικές συμμαχίες μάλιστα βίωσαν και άλλες κρίσεις τελευταία, αφ’ ενός με την απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αφ’ ετέρου με την αποδοχή του καθεστώτος αυτονομίας που προτείνει το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, σε μια μεταστροφή τής μέχρι πρότινος πάγιας θέσης της Ισπανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Παρά τους τριγμούς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) παραμένει σταθερά πρώτο στην πρόθεση ψήφου με 31,5%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) για τον Μάρτιο.

Ακολουθεί με απόσταση περίπου 8 μονάδων (23,8%) το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ). Στην τρίτη θέση με 15% παραμένει το ακροδεξιό Vox και στην τέταρτη το Podemos (11,8%). Στην ίδια δημοσκόπηση, το 75,5% των Ισπανών δηλώνει πολύ ανήσυχο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ακόμα πιο ανήσυχο για τις συνέπειες του πολέμου στην τσέπη του, με ποσοστό 84,5%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
Τέλος δεν φαίνεται να έχει η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο της Open Arms, με το θέμα να λαμβάνει διαστάσεις ιταλο-ισπανικής διένεξης. Ηδη η ισπανική ΜΚΟ απέρριψε χθες την προσφορά της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Μια «καρατόμηση»... δεν φέρνει την άνοιξη μετά τις παρακολουθήσεις
Η κυβέρνηση Σάντσεθ, στην προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών προχώρησε στην αντικατάσταση της διευθύντριας των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μια «καρατόμηση»... δεν φέρνει την άνοιξη μετά τις παρακολουθήσεις
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ενας «Δον Κιχώτης» που εκθέτει την Ε.Ε.
Ο Σάντσεθ, ο οποίος είχε κατέβει σε κοινό μέτωπο με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ζητούσε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα. Στην αντίθετη...
Ενας «Δον Κιχώτης» που εκθέτει την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό «παζάρι» για αντιμετώπιση του σοκ στην ενέργεια
Προτάσεις επί προτάσεων, το ερώτημα όμως είναι πόσο ρεαλιστικές είναι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις - και αν προορίζονται περισσότερο ως μήνυμα για το εσωτερικό ακροατήριο, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να...
Ευρωπαϊκό «παζάρι» για αντιμετώπιση του σοκ στην ενέργεια
ΕΥΡΩΠΗ
Τολμηρά μέτρα της Ισπανίας ενάντια στην ακρίβεια
Οι κυβερνήσεις Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα φέρνουν κοινή πρόταση στην Ε.Ε. για την πάταξη της σαρωτικής ακρίβειας στην ενέργεια, όμως ακόμα και αν οι Βρυξέλλες δεν ανταποκριθούν, η Ισπανία θα λάβει...
Τολμηρά μέτρα της Ισπανίας ενάντια στην ακρίβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας