Έρευνα των Bellingcat, The Insider και BBC ανακάλυψε ότι για αρκετό διάστημα πριν τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από το ίδιο απόσπασμα θανάτου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούσε τους Ρώσους αντιφρονούντες Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, Ντμίτρι Μπίκοφ και Αλεξέι Ναβάλνι, πριν από τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους με δηλητήριο.
Ο Μπόρις Νεμτσόφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, αποτελούσε τον πιθανότερο πολιτικό κληρονόμο του πριν διορισθεί. αναπάντεχα και ξαφνικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία τον Δεκέμβριο 1999, έχοντας καταλήξει σήμερα να είναι σφοδρόςς επικριτή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου και του καθεστώτος του καταγγέλλοντάς τους για διαφθορά. Ο Μπόρις Νεμτσόφ ζητούσε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της ρωσικής, ηγεσίας, είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς και στην προσάρτηση της Κριμαίας και είχε ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Η έρευνα βασίσθηκε σε αρχείο κρατήσεων θέσεων σε τρένα και αεροπλάνα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο καταγράφει τις κινήσεις των προσώπων που παρακολουθούνται από το FSB και, μοιραία, τις κινήσεις των μυστικών πρακτόρων που τους παρακολουθούν.
Έτσι, η έρευνα συμπέρανε ότι η παρακολούθηση των κινήσεων του ηγέτη της αντιπολίτευσης επί 10 μήνες, μέχρι και τη δολοφονία αποτελούσε τμήμα της κρατικής επιχείρηση της FSB, που στόχευε ειδικά στον Μπόρις Νεμτσόφ. Οι πράκτορες σταμάτησαν να τον παρακολουθούν μόλις λίγες ημέρες πριν από την δολοφονία του με πιστόλι, στις 27 Φεβρουαρίου 2015.
Οι αρχές φρόντισαν να φορτώσουν τότε την δολοφονία σε Tσετσένο πρώην πράκτορα του περιβάλλοντος του Ραμζάν Καντίροφ, τον Ζαούρ Νταντάγεφ, ο οποίος καταδικάσθηκε από στρατοδικείο για την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, για να δηλώσει ότι η ομολογία του αποσπάσθηκε με τη βίαια. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει τότε ότι ο Τσετσένος είχε ομολογήσει την δολοφονία υπό το κράτος βασανιστηρίων.
Πάντως, ούτε κατά την επίσημη έρευνα ούτε κατά την δίκη δεν διαπιστώθηκε το κίνητρο της δολοφονίας, ούτε βρέθηκε το πρόσωπο που διέταξε την εξόντωση του Ρώσου αντιφρονούντα.
Η παρακολούθηση γινόταν Νεμτσόφ γινόταν στα πρότυπα της παρακολούθησης άλλων προσωπικοτήτων της ρωσικής αντιπολίτευσης πριν πέσουν θύματα δηλητηρίασης: η ομάδα έφθανε λίγες ώρες ή την προηγουμένη της άφιξης του Νεμτσόφ και αναχωρούσε λίγο πριν ή λίγο μετά την αναχώρησή του. Κατά την διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στην πόλη Γιαροσλάβ, όπου ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δεν παρακολούθησαν τον Μπόρις Νεμτσόφ. Λίγες μέρες αργότερα, δολοφονήθηκε στην Μόσχα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τα ερωτήματα σχετικά με την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ και ειδικότερα το ερώτημα αν η ομάδα των Τσετσένων έδρασε, αν υποτεθεί ότι ενέχεται στην δολοφονία, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας