• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 17.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.1°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 6.9°C / 12.2°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 18.3°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.8°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  72%

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε εκδήλωση για την Ουκρανία

CREDIT: CC-BY-4.0: © European Union 2022 – Source: EP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση

 • A-
 • A+
Πιο απαιτητικοί οι ευρωβουλευτές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής διαταραχής και ακρίβειας, για την οποία το Συμβούλιο των 27 απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις του. Πράσινο φως για περισσότερα κονδύλια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, επείγουσα ανάγκη για ευρωπαϊκό σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας.

Ενα «κλικ» πιο πάνω κινήθηκαν οι ευρωβουλευτές σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ουκρανική κρίση και τις ενεργειακές και επισιτιστικές παρενέργειές της, στη μίνι ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που εξελισσόταν με προβάδισμα μιας μέρας (Τετάρτη και Πέμπτη) σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο όπου συνεδρίαζαν οι 27 ηγέτες. Οι αποκλίσεις σε σχέση με το επεισοδιακό «παζάρι» του Συμβουλίου, το οποίο μάλιστα κατέληξε απλώς σε φιάσκο και αναβολή αποφάσεων για το ενεργειακό, ήταν ορατές σε όλα τα ζητήματα:

 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ: στη συζήτηση με την Κομισιόν και το Συμβούλιο (τα εκπροσώπησαν οι Β. Ντομπρόβσκις και Κ. Μπον), η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επικρότησε μεν το σχέδιο για μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο κατά 2/3 μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ταυτόχρονα ζήτησαν: μειώσεις στη φορολογία των ενεργειακών αγαθών, αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο, φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών», παρέμβαση στις αγορές ώστε να σταματήσει το φαινόμενο πώλησης ενέργειας στο 10πλάσιο του κόστους παραγωγής της, επιτάχυνση της υπεράκτιας και παράκτιας παραγωγής ΑΠΕ, στήριξη των νοικοκυριών κατά της ενεργειακής ακρίβειας με άμεσες πληρωμές, διακοπή της παράλογης, χρηματιστηριακής λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς που προκάλεσε αύξηση τιμών και πριν από την ουκρανική κρίση (φυσικά, σε αυτό δεν συμφωνούν όλες οι πολιτικές ομάδες). Επεσήμαναν δε ως τεράστια αντίφαση, την ώρα που υποτίθεται ότι επιταχύνεται η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η Ε.Ε. να διεξάγει αγώνα δρόμου για την αγορά ορυκτών καυσίμων.

 ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: σε ψήφισμά του το Ε.Κ. ζητεί ένα επείγον ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας εντός και εκτός της Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν ισχυρή και μακροπρόθεσμη επισιτιστική βοήθεια προς την Ουκρανία από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα, άνοιγμα επισιτιστικών διαδρόμων ώστε να αντισταθμιστεί ο θαλάσσιος αποκλεισμός της χώρας, προμήθεια των Ουκρανών αγροτών με σπόρους, καύσιμα, λιπάσματα.

Απαιτούν επίσης διαφοροποίηση των προμηθειών από τρίτες χώρες, μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές λιπασμάτων, μακροπρόθεσμα μετάβαση σε εναλλακτικές οργανικές πηγές θρεπτικών ουσιών για τη γεωργία, αύξηση καλλιεργειών σε γαίες υπό αγρανάπαυση, ευέλικτες κρατικές ενισχύσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους, ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης ύψους 479 εκατ. ευρώ.

 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: με συντριπτική πλειοψηφία (562 υπέρ, 2 κατά, 3 αποχές), η ολομέλεια του Ε.Κ. ενέκρινε την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ασύλου για τη διοχέτευση κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η επικαιροποίηση των κανόνων της πολιτικής συνοχής θα επιτρέψει την ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειές τους στην παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, για στέγαση, τροφή και νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση.

Η χρηματοδότηση μπορεί να αποτελείται και από κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 που δεν έχουν ακόμη διατεθεί ή δαπανηθεί, καθώς και επιπλέον 10 δισ. ευρώ από κονδύλια του προγράμματος «REACT-EU». Με ανάλογα μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης την παράταση της περιόδου δυνατότητας αξιοποίησης τόσο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης όσο και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, μέχρι και το 2024, ώστε να αποδεσμευθούν έως και 420 εκατ. ευρώ για δαπάνες στέγασης, διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης ή πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

Ο νικητής του Animation Challenge

Ο Δημήτρης Προύσαλης είναι ο νικητής του Animation Challenge του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα και του Animasyros, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που διοργανώνεται στη Σύρο, τον Σεπτέμβριο. Το Γραφείο του Ε.Κ. στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Animasyros, κάλεσε τους δημιουργούς να υποβάλουν ένα storyboard ή/και artwork ταινίας μικρού μήκους διάρκειας έως 20’’ (δηλαδή μια εικονογραφημένη σεναριακή ιδέα), με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νικητής, λοιπόν, αναδείχθηκε ομόφωνα ο Δημήτρης Προύσαλης για το σχέδιο United.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Αλέξη Γεωργούλη, ευρωβουλευτή, Φωκίωνα Ξένο, βραβευμένο σκηνοθέτη και animator και Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros. Τα κριτήρια της επιτροπής αφορούσαν την πληρότητα και αμεσότητα της σεναριακής ιδέας, το επίπεδο ωριμότητας της καλλιτεχνικής ιδέας και την αρτιότητά της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, ο Δημήτρης Προύσαλης κατέθεσε μια «βίβλο ταινίας animation που αφηγείται με έναν άμεσο, ευρηματικό και έξυπνο τρόπο την αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στη διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη». Η αμεσότητα αυτή του σεναρίου οπτικοποιείται με έναν πολύ έξυπνο τρόπο, μέσω του σχεδιασμού των χαρακτήρων και των διαφορετικών ενδυμασιών τους. Το επίπεδο αρτιότητας του σχεδίου, έκρινε η επιτροπή, επιτρέπει να μπει άμεσα σε διαδικασία παραγωγής της τελικής ταινίας.

Η ταινία, όταν ολοκληρωθεί, θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ευρωκοινοβουλίου και Φεστιβάλ Σύρου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης, καθώς και στο ετήσιο Animasyros 2022, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 Περισσότερα στους ιστότοπους europarl.europa.eu και animasyros.gr/el

Ατζέντα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σήμερα, 28/3/2022

■ Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταλογισμός στο έγκλημα κατά της Ουκρανίας. Ανταλλαγή απόψεων με τον καθηγητή Δικαίου Φίλιπ Σαντς, στο University College του Λονδίνου (13.45-14.30).

■ Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων: Εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σχέδιο έκθεσης Μπάριου Αντριους, Πέτρου Κόκκαλη (16.00-17.30).

Τετάρτη, 30/3

■ Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων: Συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ με τον Φάμπιο Πανέτα, από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ (16.00-17.30).

Συμβούλιο Ε.Ε.

Σήμερα, 28/3

■ Εκτακτο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για τον ευρωπαϊκό συντονισμό στην υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία.

Τρίτη, 29/3

■ Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών με θέματα: ιατρική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συνθήκη για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες,


 Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
Eάν υπάρχει μία κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, αυτή είναι η Επιτροπή Αναφορών.
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
ΕΥΡΩΠΗ
Ενεργειακοί «συνασπισμοί»
Ακόμη Εννέα χώρες της Ε.Ε. συνασπίζονται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της για να διασφαλίσουν την αναπλήρωση των ενεργειακών πηγών που απαιτείται από τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού αερίου και...
Ενεργειακοί «συνασπισμοί»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πόλεμος της πληροφόρησης για την Ουκρανία
Στο φόντο αυτού του παράλληλου πολέμου ενημέρωσης, που θα εντείνεται όσο συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου από τον Βορρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ουκρανική Βουλή παρουσίασαν από κοινού τη νέα...
Ο πόλεμος της πληροφόρησης για την Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία εκταμίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Απομάκρυνση από τα στερεά καύσιμα
Σε άτυπη συμφωνία για τους επικαιροποιημένους κανόνες που θα ισχύσουν στην επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της Ε.Ε.
Απομάκρυνση από τα στερεά καύσιμα
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας