• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 30.5°C / 36.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 36.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.0°C
  3 BF
  25%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.5°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.3°C / 37.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.3°C / 36.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
AP Photo/Andreea Alexandru

Τα μέτρα για τη μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί Εσωτερικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκεντρωθούν σήμερα το απόγευμα σε έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατζέντα της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Denys Monastyrskiy αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό στη συνεδρίαση, η οποία έχει συγκληθεί για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, εκ των οποίων 2,2 εκατομμύρια έχουν φτάσει στην Πολωνία. Η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ περίπου 380.000 έχουν καταγραφεί στη Μολδαβία.

H EE θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Οι υπουργοί θα εξετάσουν σήμερα μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ, με βάση το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση της περασμένης Τετάρτης.

Οι προτάσεις που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν: τη χρήση του οργανισμού eu-LISA, ο οποίος συντονίζει τα συστήματα πληροφορικής που διέπουν την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, για τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής σε όλες τις χώρες της ΕΕ- την ανάπτυξη των κόμβων μεταφορών της ΕΕ- και την εκπόνηση ενός σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Οι υπουργοί θα προτείνουν επίσης περισσότερη βοήθεια για τη Μολδαβία, μια χώρα εκτός ΕΕ που συνορεύει με την Ουκρανία και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε στο POLITICO ότι η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας "επιχειρησιακής φάσης", καθώς η ΕΕ μεταβαίνει από την παροχή αρχικής υποστήριξης σε όσους διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή στην υλικοτεχνική υποστήριξη. "Μια από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι η μετακίνηση ευάλωτων ανθρώπων, ιδίως παιδιών, από την εμπόλεμη ζώνη σε ασφαλή σπίτια", δήλωσε η ίδια. Αυτό περιλαμβάνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η διασφάλιση της καταγραφής των προσφύγων στο σύστημα αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα, δήλωσε η Γιόχανσον, η οποία εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν καταγραφεί για προσωρινή προστασία μέχρι αυτή την εβδομάδα. "Χρειαζόμαστε σαφή, αξιόπιστη και διαφανή καταγραφή σε ολόκληρη την ΕΕ", είπε. "Είναι ένα βασικό εργαλείο για τη βοήθεια και την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων".

Καθώς οι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, μια νέα προσπάθεια για κάποιου είδους διπλωματική λύση στην κρίση θα ξεκινήσει σήμερα στην Τουρκία, με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους να συναντώνται προσωπικά μέχρι την Τετάρτη, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι. Αλλά δεδομένης της έλλειψης προόδου στις προηγούμενες συναντήσεις, ας μην κρατάμε την αναπνοή μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
Το κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει και αναμένεται να υιοθετήσει ανακοινωθέν με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών-μελών, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που...
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Τεράστιο δάνειο ΕΕ στην Πολωνία για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων
Το δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) «είναι το πιο σημαντικό που έχει εγκριθεί ποτέ», σύμφωνα με τον θεσμο.
Τεράστιο δάνειο ΕΕ στην Πολωνία για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβολική εκκίνηση της ουκρανικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Κομισιόν εξέδωσε σύσταση για καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, αλλά είναι μόλις η αρχή μιας μακρόχρονης πορείας. Στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη θα καταγραφούν ξανά οι αντιρρήσεις...
Συμβολική εκκίνηση της ουκρανικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά
Στο πώς η Ε.Ε. θα καταφέρει να εξαγάγει τα σιτηρά από την Ουκρανία θα εστιάσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο...
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας