«Ειρήνη χωρίς καθυστέρηση» αναζητά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που χθες μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ είπε «ναι» σε καθεστώς «ουδετερότητας» της χώρας του και υποστήριξε πως η συμφωνία, που θα επιτευχθεί, θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα.
Σε άλλες δηλώσεις του, στον Economist, αναφέρθηκε στα κίνητρα των δυτικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για σημαντικές διαφορές στους στόχους και τις στρατηγικές τους, αλλά και για συμφέροντα ορισμένων χωρών. «Υπάρχουν εκείνοι στη Δύση που δεν τους πειράζει ένας μακρύς πόλεμος γιατί θα σήμαινε εξάντληση της Ρωσίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει θάνατος της Ουκρανίας» είπε.
«Για άλλες χώρες, θα ήταν καλύτερα ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα, επειδή η αγορά της Ρωσίας είναι μεγάλη και οι οικονομίες τους υποφέρουν ως αποτέλεσμα του πολέμου. Θα ήθελαν να δουν τη Ρωσία να κρατά ορισμένες αγορές. Άλλες, πραγματικά πλούσιες χώρες, αναγνωρίζουν τον ναζισμό στη Ρωσία και θέλουν οπωσδήποτε να νικήσει η Ουκρανία. Και υπάρχουν ακόμα άλλες χώρες, μικρότερες χώρες, που μας υποστηρίζουν πλήρως, αλλά είναι πιο φιλελεύθερα κράτη και ασχολούνται με ανθρωπιστικά θέματα. Θέλουν να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος με οποιοδήποτε κόστος, γιατί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι».
Ο Ζελένσκι επέκρινε τη στάση του γιατί δεν στήριξε στρατιωτικά την Ουκρανία. «Επειδή φοβούνται τη Ρωσία. Και αυτό είναι. Και αυτοί που το λένε πρώτοι είναι οι πρώτοι που φοβούνται» ισχυρίστηκε ο ίδιος και επαίνεσε, αντίθετα, τον Μπόρις Τζόνσον ως έναν «ηγέτη που βοηθά περισσότερο. Οι ηγέτες των χωρών αντιδρούν ανάλογα με το πώς ενεργούν οι ψηφοφόροι τους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τζόνσον είναι ένα παράδειγμα... Η Βρετανία είναι σίγουρα στο πλευρό μας... Η Βρετανία δεν βλέπει εναλλακτική λύση για την έξοδο από την κατάσταση. Η Βρετανία θέλει να κερδίσει η Ουκρανία και να χάσει η Ρωσία, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω αν η Βρετανία θέλει να διαρκέσει ο πόλεμος ή όχι».
Μιλώντας για τη Γερμανία έκανε λόγο για προσπάθεια «ισορροπημένης προσέγγισης». «Έχουν μακρά σχέση με τη Ρωσία και εξετάζουν την κατάσταση μέσα από το πρίσμα της οικονομίας. Βοηθούν κατά καιρούς. Νομίζω ότι προσπαθούν να προσαρμοστούν. Εξετάζουν επίσης πώς η κατάσταση επηρεάζει τη χώρα τους. Μπορούν να βοηθήσουν, εάν τους ασκηθεί πίεση στο εσωτερικό να το κάνουν, και μπορούν να σταματήσουν όταν δουν ότι αυτό που έχουν κάνει είναι αρκετό. Νομίζω ότι η Γερμανία είναι πιο ρεαλιστική από οποιονδήποτε άλλον όσον αφορά την κατάσταση μεταξύ εκείνων των χωρών που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Δεν είναι πάντα για εμάς, τι χρειαζόμαστε και τι χρειάζεται ο κόσμος. Νομίζω ότι οι Γερμανοί κάνουν λάθος σήμερα. Νομίζω ότι κάνουν λάθη συχνά. Νομίζω ότι η κληρονομιά των σχέσεων της Γερμανίας με τη Ρωσία το δείχνει αυτό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και στην Ευρώπης γιατί δεν συνέχισε τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Δεν έχει ολοκληρώσει τις κυρώσεις για την αποσύνδεση του τραπεζικού συστήματος από το SWIFT, πολλές περισσότερες τράπεζες δεν έχουν αποσυνδεθεί. Έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να μας στηρίξουν, αλλά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν έχει αποσυνδεθεί. Επιβάλετε εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Όλες αυτές οι κυρώσεις είναι ημιτελείς. Έχουν γίνεις απειλές αλλά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί. Τώρα ακούμε ότι η απόφαση εξαρτάται από το εάν η Ρωσία θα εξαπολύσει χημική επίθεση εναντίον μας. Αυτό Δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε πειραματόζωα».
Ήταν πιο επιεικής σε ό,τι αφορά τον Μπάιντεν. «Θα δούμε. Όμως βοηθούν» είπε προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πιέσει πολύ χώρες «για να μας βοηθήσουν, αλλά λίγο πιο αργά από όσο χρειαζόμασταν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας