• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ρωσικό LNG έγινε... αμερικανικό

 • A-
 • A+
Η συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. για πρόσθετη προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου αερίου κατατείνει στην πλήρη υποκατάσταση του αντίστοιχου ρωσικού, με άγνωστο κόστος, αλλά σε «ανεκτή τιμή», σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών ● Και πάλι, όμως, αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 του συνολικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από τη Ρωσία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής συμφώνησαν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Για περισσότερες από πέντε ώρες, οι 27 συζητούσαν τους τρόπους για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, προκρίνοντας ως την πρώτη, βασική λύση την προμήθεια ενεργειακών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ. Ηδη χθες, ανακοινώθηκε συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ για την πλήρη αντικατάσταση της αγοράς του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) της Ρωσίας από αμερικανικό.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης και μέτρα για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι διαφωνίες ήταν πολλές, αφού «κάθε ηγέτης ξεκινούσε από διαφορετική αφετηρία, οπότε, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους», όπως είπε στην «Εφ.Συν.» Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ο στόχος όλων όμως ήταν κοινός, όπως και για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τη συμφωνία Βρυξελλών - Ουάσινγκτον για το LNG, το κείμενο που συμφωνήθηκε προβλέπει την παράδοση ετησίως 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προκειμένου να αντικαταστήσει το σύνολο του υγροποιημένου αερίου που η Ευρώπη αγόραζε από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία ξεκίνησε να συζητείται μεταξύ Ευρ. Επιτροπής και Λευκού Οίκου από τον Δεκέμβριο, όταν το ενδεχόμενο επίθεσης στην Ουκρανία από πλευράς Ρωσίας φαινόταν ότι θα προκαλέσει διαταραχές στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης. Τότε, η Ε.Ε. δεν ανέμενε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο διαφάνηκε η ανάγκη να αλλάξει συνολικά η αρχιτεκτονική, αλλά και η ενεργειακή πολιτική της τελευταίας δεκαετίας.

Πρώτη κίνηση της Ευρ. Επιτροπής είναι να εξασφαλιστούν άμεσα τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα. Και γι’ αυτό ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες. Η μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε. είναι ότι το μεγάλο «στοίχημα» του λεγόμενου Green Deal, της ενεργειακής ουδετερότητας ώς το 2050, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρ. Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση να είναι γεμάτα τα αποθεματικά φυσικού αερίου τον προσεχή Νοέμβριο κατά 80% και τα επόμενα χρόνια κατά 90%.

«Τον Ιανουάριο, η συμφωνία με τις ΗΠΑ ήταν εισαγωγή 2,2 δισ. κυβικών μέτρων LNG, αλλά καταφέραμε να το διπλασιάσουμε, κάτι που μας έδειξε ότι υπάρχει προοπτική», μας είπε διπλωματική πηγή. «Με τη νέα συμφωνία πιστεύουμε ότι έως τον Οκτώβριο θα μπορέσουμε να εισαγάγουμε 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι αγοράσαμε από τη Ρωσία γύρω στα 50-60 δισ. κυβικά μέτρα, τότε μιλάμε για πλήρη αντικατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου μεμιάς».

Ωστόσο, το υγροποιημένο αέριο είναι μόλις το 1/3 της ετήσιας προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σκοπός είναι η πλήρης απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία, που αναμένεται το αργότερο έως το 2030.

Σε σχέση με την τιμή, η Ευρ. Επιτροπή διευκρινίζει ότι «είναι ένα περίπλοκο θέμα» που έχει σχέση με την προμήθεια, τα αποθέματα, αλλά και τη ζήτηση. Οπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, το κείμενο αναφέρει ότι «ο καθορισμός της τιμής των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη και τη σταθερότητα και τη συνεργασία της ζήτησης και της προσφοράς... Ειδικότερα, το ύψος της τιμής θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση της τιμής Henry Hub Natural Gas Spot Price και άλλων σταθεροποιητικών παραγόντων».

Οπως εξήγησαν οι διπλωμάτες, η αναφορά αυτή διαβεβαιώνει ότι η τιμή θα είναι «ανεκτή» για την ευρωπαϊκή αγορά και αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη σημερινή. Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί προμηθευτές είναι οι κερδισμένοι της συμφωνίας και η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντικαταστήσει το σαφώς φθηνότερο ρωσικό αέριο.

Επόμενο βήμα θα είναι να αναλάβει η task force που συστήθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί άμεσα. Οι Ευρωπαίοι θα συνεργαστούν με τους Αμερικανούς ειδικούς για τη μείωση της ζήτησης και στις βιομηχανίες.

Για τα υπόλοιπα 2/3 των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. που σήμερα εξαρτώνται από τη Ρωσία, η Ευρ. Επιτροπή έχει δεσμευτεί να φέρει προτάσεις στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου.

Λέξη προς λέξη το ενεργειακό παζάρι μεταξύ των 27

Η πιο δύσκολη συζήτηση φαίνεται ότι ήταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ηγέτες ακόμη συζητούσαν για τα μέτρα και το λεκτικό που θα συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Η διαπραγμάτευση ήταν έντονη και το κείμενο «πήγε και ήρθε» πολλές φορές προκειμένου να συμφωνήσουν όλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο παραμένει η αναφορά ότι «η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ενωση θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό». Επίσης συμφωνήθηκε ότι Βρυξέλλες και πρωτεύουσες θα πρέπει επειγόντως να συντονίσουν τρόπους για να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς αλληλεγγύης για τα κράτη-μέλη που δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους.

Επίσης, φαίνεται ότι η εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου έχει «κλειδώσει», αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συλλογικό πολιτικό και αγοραστικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών της για την άμβλυνση των τιμών στις διαπραγματεύσεις. Αναφορά στο κείμενο θα υπάρχει σχετικά με την ανάγκη για ολοκλήρωση και βελτίωση των διασυνδέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.
Οι διπλωμάτες προετοιμάζονταν και πάλι νοερά χθες το βράδυ για μια μακρά Παρασκευή -και ένα Σαββατοκύριακο- συναντήσεων. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.
Σε αναζήτηση συμφωνίας για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου στο επίκεντρο του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας
Πιέσεις για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου φέρνει το «ναι» από το Βερολίνο, ενώ άλλες χώρες δεν είναι ενθουσιασμένες με την προοπτική αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου
Το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου στο επίκεντρο του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στην τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. φουλάρει τις αποθήκες αερίου για τον επόμενο χειμώνα
Κοινή αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου, συμπράξεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και εξασφάλιση αποθεματικών σε όλες τις χώρες συμπεριλαμβάνουν οι προτάσεις της...
Η Ε.Ε. φουλάρει τις αποθήκες αερίου για τον επόμενο χειμώνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό «παζάρι» για αντιμετώπιση του σοκ στην ενέργεια
Προτάσεις επί προτάσεων, το ερώτημα όμως είναι πόσο ρεαλιστικές είναι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις - και αν προορίζονται περισσότερο ως μήνυμα για το εσωτερικό ακροατήριο, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να...
Ευρωπαϊκό «παζάρι» για αντιμετώπιση του σοκ στην ενέργεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας