• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων

 • A-
 • A+

Πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης) για το ουκρανικό είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα οποία βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των «27», στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Στο τελευταίο προσχέδιο κειμένου της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που βρίσκεται στο τραπέζι, οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων.

«Η Ρωσία κατευθύνει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί μη στρατιωτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναμένεται να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες ζώνες σε προορισμό της επιλογής τους, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Καλεί επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Επίσης, οι ηγέτες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Μια απαίτηση που επανέλαβαν και μετά τη Σύνοδο στις Βερσαλλίες, αλλά δεν εισακούστηκε.

Οι ηγέτες θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον λαό της Ουκρανίας και θα δεσμευτούν ξανά ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη.

Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και παραμένει έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των κυρώσεων ή ενίσχυσης της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», θα πουν οι ηγέτες.

Ειδική αναφορά θα υπάρχει για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων ήδη ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την υποδοχή των προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα καλεί όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους με συνεχές πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και καλεί την Επιτροπή να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση των προσπαθειών αυτών.

Θα ζητά επίσης να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη των κρατών μελών, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία κινητοποίηση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τους οικοδεσπότες τους, και θα καλεί την Επιτροπή να επεξεργαστεί πρόσθετες προτάσεις για την ενίσχυση της στήριξης της Ε.Ε. στο θέμα αυτό.

Πολύ σημαντικό σημείο στο κομμάτι της Ουκρανίας αποτελεί η δέσμευση της Ε.Ε. να διασφαλίσει τη συνεχή και αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον πρόσφατο συγχρονισμό των δικτύων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με τα δίκτυα της Ε.Ε. Η ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», θα αναφέρουν οι ηγέτες.

Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που προκάλεσε στην Ουκρανία η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συσταθεί ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητεί να αρχίσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να διοργανωθεί εγκαίρως διεθνής διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευσή του να συμπαρασταθεί στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στον λαό της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβολική εκκίνηση της ουκρανικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Κομισιόν εξέδωσε σύσταση για καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, αλλά είναι μόλις η αρχή μιας μακρόχρονης πορείας. Στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη θα καταγραφούν ξανά οι αντιρρήσεις...
Συμβολική εκκίνηση της ουκρανικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, αποκλεισμός πλοίων με ρωσική σημαία από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, «πάγωμα» τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνονται στο νέο, πέμπτο κύμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ισχυρό πακέτο κυρώσεων παρά τους συμβιβασμούς
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας