Νέες ρωγμές εμφανίζονται στο τείχος εγχώριας σιωπής που έχει επιβάλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αιματηρή εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, σκληραίνουν τα μέτρα φίμωσης στην ενημέρωση της ρωσικής κοινής γνώμης για τον καταστροφικό πόλεμο, με διεύρυνση του νόμου που ποινικοποιεί τις «ψευδείς ειδήσεις».
Η παραφωνία στο σιωπητήριο δεν ήρθε αυτή τη φορά με αντιπολεμικό πλακάτ από την τηλεόραση, αλλά μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda. Τη Δευτέρα, αναρτήθηκε δημοσίευμα στο οποίο ήταν απρόσμενα χωμένη μια αναφορά-βόμβα για τεράστιες ανθρώπινες απώλειες της Ρωσίας στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχουν βαφτίσει παραπλανητικά οι ρωσικές αρχές τη σύρραξη στην Ουκρανία, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, τη χρήση των λέξεων «εισβολή» και «πόλεμος». Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα έκανε λόγο για 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 16.153 τραυματίες, επικαλούμενο μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Περιττό να πούμε πως μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα, χωρίς κανένα άλλο ρωσικό ΜΜΕ να προβαίνει σε ανάλογη αποκάλυψη και χωρίς να είναι σαφές γιατί μόνον η Komsomolskaya Pravda μπορεί να είχε πρόσβαση σε μια τόσο ευαίσθητη πληροφορία. Με τον πόλεμο της προπαγάνδας να μαίνεται επίσης απ’ όλες τις πλευρές, το ανεπιβεβαίωτο και αξιοπερίεργο, αν μη τι άλλο, δημοσίευμα έγινε «σημαία» τόσο στην Ουκρανία όσο και σε χώρες της Δύσης, αφού ήρθε να «κουμπώσει» βολικά με το αφήγημα προς τη δική τους κοινή γνώμη ότι η Ρωσία έχει υποστεί βαρύτατες στρατιωτικές απώλειες μέσα σχεδόν σε έναν μήνα εχθροπραξιών. Η εφημερίδα, όσο και ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της στο Κρεμλίνο, υποστήριξαν χθες πως η ιστοσελίδα έπεσε θύμα χάκερ και γι’ αυτό έσπευσε να κατεβάσει «τις ψευδείς πληροφορίες» που εμπεριείχε το εκρηκτικό δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως είναι θέμα της Komsomolskaya Pravda. Εύλογες υποψίες πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επικαιροποιήσει τον αριθμό των νεκρών στις τάξεις του ρωσικού στρατού, εδώ και τρεις βδομάδες. Στον πρώτο και μοναδικό επίσημο απολογισμό στις 2 Μαρτίου, είχε παραδεχτεί πως είχαν σκοτωθεί 498 στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί 1.597.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 15.000, ενώ πρόσφατες «συντηρητικές» εκτιμήσεις αξιωματούχων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μιλούν για περισσότερους από 7.000. Ξεχωριστά ρεπορτάζ των Radio Free Europe/Radio Liberty και Deutsche Welle αναφέρουν ότι νοσοκομεία της Λευκορωσίας έχουν πλημμυρίσει με πτώματα Ρώσων στρατιωτών, χιλιάδες εκ των οποίων στέλνονται κατόπιν πίσω στη Ρωσία. Με βάση έρευνα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, επαληθεύτηκε ο θάνατος μόλις 557. Σφίγγοντας δε κι άλλο τη θηλιά της κρατικής λογοκρισίας, η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε χθες διεύρυνση του νόμου που ψηφίστηκε αρχές Μαρτίου και προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» που αφορούν τον ρωσικό στρατό. Εν αναμονή έγκρισης από την Άνω Βουλή και τελικής υπογραφής από τον Πούτιν, ποινικοποιείται με αντίστοιχα έτη φυλάκισης και πρόστιμο έως 1,5 εκατομμύριο ρούβλια (περίπου 13.000 ευρώ) η «συνειδητή» διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που αφορούν πλέον ρωσικούς οργανισμούς και υπηρεσίες στο εξωτερικό, π.χ. πρεσβείες.
Χθες εξάλλου, ασκήθηκε κι η πρώτη ποινική δίωξη κατά δημοσιογράφου -του πολιτικού συντάκτη και σχολιαστή Αλεξάντερ Νεβζόροφ- για «εκούσια δημοσίευση ψευδών πληροφοριών» που αναφέρονταν σε σκόπιμο βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη από τα ρωσικά στρατεύματα. Το δυστοπικό αυτό περιβάλλον εργασίας αποφάσισε να εγκαταλείψει η Ζάνα Αγκαλάκοβα, ανταποκρίτρια και παρουσιάστρια του ρωσικού καναλιού Channel One, έτερη δημοσιογράφος του οποίου βγήκε με αντιπολεμικό πλακάτ στο δελτίο ειδήσεων, τιμωρούμενη προς το παρόν μόνο με μικρό πρόστιμο. Η προπαγάνδα των ρωσικών ΜΜΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν η «κόκκινη γραμμή» που δεν μπόρεσε να παραβεί, κατήγγειλε χθες η Αγκαλάκοβα, ανακοινώνοντας την παραίτησή της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι που διοργάνωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας