• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  0 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  62%

Στην Promote Ukraine έδωσε τα κλειδιά του Station Europe η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία περισσότερο συμβολική κίνηση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόλεμος της πληροφόρησης για την Ουκρανία

 • A-
 • A+
Στο φόντο αυτού του παράλληλου πολέμου ενημέρωσης, που θα εντείνεται όσο συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου από τον Βορρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ουκρανική Βουλή παρουσίασαν από κοινού τη νέα ιστοσελίδα «StandwithUkraine» με στόχο τη στήριξη της δημοκρατίας.

Oλη η θεσμική Ευρώπη κινείται γύρω από το Κίεβο. Οι ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επιτροπές, συνεδριάσεις Συμβουλίου και Kομισιόν αφορούσαν αποκλειστικά τη βοήθεια στους πρόσφυγες, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στην Ευρώπη από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την αναζήτηση αναχωμάτων στη μονομερή πληροφόρηση, η οποία κατά τη γνώμη των οργάνων της Ε.Ε. προέρχεται μόνο από ρωσικές και κινεζικές πηγές πληροφοριών. Αλλωστε ο τομέας της ενημέρωσης και την προπαγάνδας αποτελεί πεδίο στο οποίο οι συγκρούσεις έχουν ξεκινήσει από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, για να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίθηκε ακόμη και από στελέχη της CIA για συμπαιγνία στη ρωσική παρέμβαση κατά των Δημοκρατικών στην προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο φόντο αυτού του παράλληλου πολέμου ενημέρωσης, που θα εντείνεται όσο συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου από τον Βορρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ουκρανική Βουλή παρουσίασαν από κοινού τη νέα ιστοσελίδα «StandwithUkraine» με στόχο τη στήριξη της δημοκρατίας. «Η ιστοσελίδα, διαθέσιμη στα αγγλικά και τα ουκρανικά, αναδεικνύει τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. στηρίζει την Ουκρανία διαχρονικά, παρουσιάζοντας τις τελευταίες ειδήσεις, βίντεο και podcasts, καθώς και τη σχετική νομοθεσία και τα ψηφίσματα», αναφέρει δελτίο του Ε.Κ. Επίσης, την Τετάρτη και ενώ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, η ευρωκοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς συναντήθηκε με τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, για να συζητήσουν τις ενέργειες που λαμβάνει η Επιτροπή για την καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Σε αυτό το πλαίσιο υβριδικού τύπου, δημοσιογραφική ενημέρωση για τις ξένες παρεμβάσεις διοργανώνει αύριο και το γραφείο του Ε.Κ. στην Αθήνα. Η διοργάνωση της συζήτησης με θέμα «την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ε.Ε. από ξένες παρεμβάσεις» γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας του Ε.Κ. σχετικά με τους τρόπους «που χρησιμοποιούν κακόβουλες ξένες δυνάμεις για να χειραγωγήσουν την πληροφόρηση και την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ε.Ε. από ξένες παρεμβάσεις».

Το briefing θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.00-13.00 στο Γραφείο του Ε.Κ. στην Ελλάδα. Συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, Raphaël Glucksmann, η επικεφαλής της Μονάδας Εκπροσώπων Τύπου του Ε.Κ. Delphine Colard, ο επικεφαλής Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EAAS) Lutz Güllner και ο επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης και Εφαρμογής Πολιτικών του οργανισμού ΕNISA Eυάγγελος Ουζούνης. Συντονίζει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Γραφείου του Ε.Κ., Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Το σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα Facebook και στο κανάλι YouTube του Γραφείου χωρίς τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

Την περασμένη Πέμπτη, ευρωβουλευτές, μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του και ζήτησε περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη, υπό τη μορφή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία. Την ίδια μέρα, η πρόεδρος του Ε.Κ., Roberta Metsola παρέδωσε τα κλειδιά μέρους του κτιρίου Station Europe του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες, στην ουκρανική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών Promote Ukraine. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τον συντονισμό της δράσης της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών και για την παροχή ψυχολογικής και διοικητικής υποστήριξης σε πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν στο Βέλγιο.

Ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία -και όχι μόνο- στο Βέλγιο

Καθώς οι επιπτώσεις από την προσφυγιά τριών εκατομμυρίων ανθρώπων από την Ουκρανία, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, προκαλούν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας των γειτονικών χωρών, δεν εκπλήσσει που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέδειξε πρωτοφανή ενεργοποίηση των αντανακλαστικών διακρατικής αλληλεγγύης. Την ίδια που αδυνατούσαν να επιδείξουν το 2015 οι γειτονικές της Ουκρανίας χώρες και μέλη της Ε.Ε. την περίοδο των διαδοχικών μαζικών κυμάτων από τη Συρία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και μάλιστα στην καρδιά του τρίτου Μνημονίου που βάραινε την ελληνική κοινωνία.

Διαπιστώνοντας τη μεγάλη πίεση των «εκτοπισθέντων από την Ουκρανία» το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενεργοποίησε ήδη με απόφαση της 4ης Μαρτίου την εφαρμογή της προσωρινής προστασίας που παρέχει η οδηγία 2001/55/ΕΚ. «Ανάλογα με την εξέλιξη της σύγκρουσης και με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η Ενωση είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που θα έχουν εκτοπιστεί λόγω της ένοπλης σύγκρουσης -δυνητικά μεταξύ 2,5 και 6,5 εκατ. ατόμων- εκ των οποίων εκτιμάται ότι 1,2 έως 3,2 εκατ. άτομα θα ζητήσουν διεθνή προστασία. Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι στο χειρότερο σενάριο έως και 4 εκατ. άτομα ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία», αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την οδηγία 2001/55/ΕΚ, η προσωρινή προστασία πρέπει να παρασχεθεί και σε υπηκόους τρίτων χωρών, εκτός της Ουκρανίας, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου ή μετά και στους οποίους είχε αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα. Επίσης τα κράτη-μέλη μπορούν να επεκτείνουν την προσωρινή προστασία σε όλους τους άλλους απάτριδες ή μη Ουκρανούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ουκρανία και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν υπό ασφαλείς και μόνιμες συνθήκες στις χώρες ή την περιοχή καταγωγής τους.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία εκταμίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ώρα προσάρτησης, στη Μόσχα
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η ενσωμάτωση στη Ρωσία των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών.
Ώρα προσάρτησης, στη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
Η ρωσική Δούμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, με το πλέον πιθανό ενδεχόμενο να αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στη Ρωσία.
Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Ρωσία στο άκουσμα δημοψηφισμάτων
Τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία προκαλούν συντονισμένες αντιδράσεις. Οι αυτονομιστές ηγέτες...
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Ρωσία στο άκουσμα δημοψηφισμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Και βασανιστήρια καταγγέλλει το Κίεβο μετά τον εντοπισμό ομαδικού τάφου στο Ιζιούμ
«Το 99%» των εκταφέντων πτωμάτων παρουσιάζουν «σημάδια βίαιου θανάτου», δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης. Η Ρωσία αρνείται ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες και σχολιάζει ότι προσπαθούν να στήσουν...
Και βασανιστήρια καταγγέλλει το Κίεβο μετά τον εντοπισμό ομαδικού τάφου στο Ιζιούμ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν υποβάθμισε την ουκρανική αντεπίθεση, προειδοποίησε με ισχυρότερα πλήγματα
Ο Ρώσος πρόεδρος έριξε το μπαλάκι στην Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως άρχισε πριν την εισβολή στην Ουκρανία και ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρκετό φυσικό αέριο, ας άρουν τις κυρώσεις...
Ο Πούτιν υποβάθμισε την ουκρανική αντεπίθεση, προειδοποίησε με ισχυρότερα πλήγματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας